Sterkste man 

STERKSTE MAN van Nederland

Thursday 24 July 2014
774
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het ‘van Heekplien’ in Enschede was 22 juli van dit jaar het decor voor de finale van de meest prestigieuze krachtsportwedstrijd die ons land kent: de Sterkste Man van Nederland. Voorafgaand aan de wedstrijd was duidelijk dat de winnaar van vorig jaar Peter Baltus zijn titel niet zou verdedigen. Ook Sjaak Ruska, goed voor een tweede en derde plaats in 2002 en 2003, moest wegens een blessure aan zijn knie afzeggen. Dit betekende in principe dat de nummer twee van vorig jaar Jarno Hams de beste kaarten had. Ware het niet dat hij een zweepslag in zijn kuit had opgelopen tijdens de Intercontinental Cup in Hongarije een week voor de finale in Nederland. Met een scheur van bijna vijf centimeter in zijn kuit en een dikke laag tape verscheen hij toch aan de start om te strijden voor de titel. En een strijd zou het worden. Elf mannen streden op zeven onderdelen om uit te maken wie de sterkste man van Nederland is.

Rocklift Met de Rocklift werd het spits afgebeten. Achtereenvolgens moest 75, 95, 105, 115, 125 en 135 kilo omhoog worden gebracht. De deelnemers waren vrij om een gewicht over te slaan. Als het niet lukt om een steen boven je hoofd met gestrekte armen te tillen, is het onderdeel voorbij en telt de laatst getilde steen. Bij de Rocklift is het gewicht van de steen niet het meest bepalend, maar de vorm. Het in balans krijgen van een steen levert vaak de meeste problemen op. De 105 kilo was het breekpunt in de wedstrijd. Vier atleten drukten de steen niet boven het hoofd en vier atleten wel. Van de vier bij wie het wel lukte, pakte alleen Jarno Hams nog een zwaardere beurt met 125 kilo en daarmee won hij dit onderdeel.

Wheelflip De Wheelflip volgde als tweede. Een tractorband van 350 kilo moest acht keer achter elkaar geflipt worden. Robbert Wolters presteerde in de Rocklift niet goed, waardoor hij al in de tweede heat op dit onderdeel moest uitkomen tegen Tom Jansen uit Enschede. Robbert trok de band binnen de 30 seconden acht keer van het Heekplein en haalde daarmee de tweede tijd. Alleen Edwin Hakvoort was hem in de één na laatste heat sneller af.

Yoke Race Als derde onderdeel stond de Yoke Race gepland. Een juk van 360 kilo welke 20 meter moet worden verplaatst. Voor verschillende deelnemers bleek dit iets teveel van het goede. Het juk moest zonder hulp van de grond worden getild en de langere deelnemers waren hierbij in het nadeel. Slechts vier deelnemers vol
brachten de 20 meter, waarbij Jarno Hams ondanks een opspelende kuitblessure, dit het snelst deed.
Stones of Strength Een echte kraker bij de Sterkste Man wedstrijden zijn de Stones of Strength, ofwel de betonnen ballen. Om het de deelnemers wat moeilijker te maken was het platform waarop de stenen moesten worden geplaatst ‘iets’ verhoogd. De ‘lichtste’ steen van 100 kilo moest op maar liefst 1,90 meter worden gelegd. Vervolgens was het platform voor iedere volgende steen lager tot de gebruikelijke 1,30 meter voor de 160 kilo. Door deze extra dimensie in dit onderdeel was de eerste steen voor veel, minder lange deelnemers ook het moeilijkst. Uiteindelijk wisten slechts drie van de elf deelnemers alle vijf ballen op het platform te leggen.

Viking Press De Viking Press was het vijfde onderdeel van deze finale. Een tapijtrol en enkele extra schijven, samen goed voor ruim 130 kilo, moesten via een ijzeren stellage zo vaak mogelijk boven het hoofd worden gebracht. Dit onderdeel bleek voor debutant Jan Haaring, die op het allerlaatste moment was opgeroepen in Sjaak Ruska te vervangen, te zwaar. Hij kwam niet tot een geslaagde poging. Ondank het zware gewicht van deze Viking Press lukte het twee deelnemers 11 goede beurten te maken. Edwin Hakvoort ging daar nog overheen met 13 beurten. Als winnaar van de Stones mocht Jarno als laatste. Hij voldeed aan de verwachtingen op dit onderdeel en drukte de Viking Press maar liefst 15 keer. Daarmee won hij ook dit onderdeel.

Conans Wheel Met nog twee onderdelen te gaan was de stand als volgt: nummer één Jarno Hams, twee Edwin Hakvoort, drie Simon Sulaiman, gedeeld vier en vijf Dave Mossing en Robbert Wolters en op nummer zes Michel Kragten. Het zesde onderdeel, Conan’s Wheel, betekende het einde voor de podiumaspiraties van Robbert Wolters. Een blessure in zijn onderrug van enkele weken geleden zorgde ervoor dat hij bij dit onderdeel niet tot een prestatie kon komen. Na enkele meters verloor hij de spanning in zijn rug en was het onderdeel voorbij. Zijn directe concurrenten Dave Mossing en Michel Kragten zetten op dit onderdeel een prima prestatie neer. Ook Edwin Hakvoort draaide geen gelukkige beurt op dit onderdeel. Na driekwart ronde moest hij het gewicht neerzetten. Het werd hem naar eigen zeggen "helemaal zwart voor de ogen". Winnaar van dit onderdeel werd wederom Jarno Hams. Met een voorsprong van 10 punten op de nummer twee Edwin Hakvoort, was het laatste onderdeel voor Jarno een formaliteit geworden.

De eindsprint Voor de nummers twee, drie en vier echter was de strijd nog volop gaande. De Husafelt Stone moest de beslissing brengen. Een ‘kaart’ van Nederland was uit een brok ijzer gesneden. Dit gevaarte weegt 180 kilo en de opdracht is simpel. Pak op en wandel. Een parcours van 20 meter was uitgezet en de deelnemers moesten zo vaak mogelijk heen en weer lopen. Na zes loodzware onderdelen op één van de warmste dagen van het jaar was dit zevende en laatste onderdeel voor sommigen net iets te veel van het goede. Maar niet voor Dave Mossing. Alsof hij nog geen onderdeel had gedaan liep hij meer dan drie keer op en neer. Hij won dit onderdeel met overmacht. Ook Simon Sulaiman deed goede zaken door de uitgeputte Edwin Hakvoort van de tweede plaats te stoten.

Jarno Hams liep 20 meter heen en terug, om vervolgens het gevaarte weer netjes op de tafel terug te zetten. Na vijf jaar knokken is het feit: Jarno Hams is de Sterkste Man van Nederland. Hevig geëmotioneerd nam hij de felicitaties van zijn vader en moeder in ontvangst. Ook de sterkste man van Nederland van 2003 Peter Baltus stak zijn waardering
voor Jarno niet onder stoel of banken. Met champagne en een mooie beker vierde Jarno zijn overwinning.
Respect De Sterkste Man van Nederland is niet alleen door de uitzending op TV een aansprekende wedstrijd. Met name de sfeer rondom de wedstrijd en de manier waarop de sterkste mannen van Nederland met elkaar omgaan, maakt dit sportevenement uniek. Juist de grootste en sterkste mannen van Nederland, die met hun kracht en hun voorkomen iedereen angst zouden kunnen inboezemen, zijn een toonbeeld van sportiviteit en respect. Was iedereen in Nederland maar zo groot en sterk…..  

S&F 124
Slagroomsoesjes en tips voor endomorfen
‘Schwarzeneggers jeugd klopt niet’