Gezondheid  Voeding 

Suiker erger dan heroine?

Thursday 26 June 2014
348
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

In oktober 2013 had ik een seminar in sportschool ‘’De Ringer’’ in Dordrecht. Hoewel de goed geoutilleerde gym nu in een nieuw gebouw gevestigd is, maakte het herinneringen bij me los: 1980, zo’n 33 jaar geleden, gaf ik een ook een lezing in ‘’De Ringer’’ en deed daar voor het eerst de uitspraak: ‘’Suiker is vergif.’’ Verbazing in de zaal en zelfs een arts die tegenwierp: ‘’Suiker is goed voor je spieren.’’ Het zal je dokter maar wezen!

Nu, decennia later, lijkt het te gaan dagen in de medische wereld… eindelijk!

Paul van der Velpen directeur van de GGD te Amsterdam, haalde de pers door zijn uitspraak over suiker: ,,De gevaarlijkste drug van deze tijd en ook nog overal en makkelijk te verkrijgen’’.  Tegelijk werd nog even een welbekende goeroe geciteerd. Het idee dat suiker verslavend werkt, is niet onomstreden. Internist Frank van Berkum van het populaire Dr. Frank Dieet: ,,Suiker is geen verslavende drug in strikte zin. Dan moet er sprake zijn van het opbouwen van een tolerantie en van redelijk ernstige onthoudingsverschijnselen. Dat is bij suiker niet het geval.’’

Jammer Frank. Nieuw onderzoek wijst wel degelijk op een zeer verslavend effect op de hersenen. Aart Jan van der Lelij, hoogleraar endocrinologie bij het Erasmus Medisch Centrum, waarschuwt al jaren voor de, volgens hem, zwaar verslavende werking van suiker. ,,Als mensen na een copieus diner te horen krijgen: wil je nog een biefstuk, zullen ze dat niet snel doen, maar als er wordt gezegd: wil je appeltaart met ijs, dan willen ze het plotseling wel, ook als ze al genoeg hebben gegeten.’’ Waarom? ,,Omdat suiker een heel ander deel van onze hersenen aanspreekt dan voedingsstoffen als eiwit en vet. Je krijgt er een kick van, onafhankelijk van of je energie nodig had. Het eten van suiker stimuleert zo het eten van nog meer suiker, en daarom is stoppen met het eten van veel suiker net zo moeilijk als stoppen met roken.’’

Tot zover het prille begin van wat naar ik hoop uitmondt in een totale oorlog. Ik meld me met alle genoegen als frontsoldaat. Paar cijfertjes: de oogst aan suikerbieten  in Nederland was in 2012: 5.734.645.000 kilogram. Zegge: vijf-miljard-zevenhonderd-en-vier-en-dertig-miljoen-zes-honderd-vijf-en-veertig-duizend kilo! Over  2013 zijn nog geen cijfers bekend, maar ik vrees het ergste. Hieruit wordt 17% sacharose (tafelsuiker) gehaald, zodat 974.889.650 (dus iets minder dan één miljard) kilo kristalsuiker overblijft… Een stijging ten opzichte van 2006, toen de netto opbrengst nog ‘’maar’’ 800.000.000 kilo was. Een deel van die vergifberg  is voor de export, maar in Nederland  wordt per hoofd van de bevolking  -kinderen inbegrepen- jaarlijks 42 kilogram suiker geconsumeerd, zonder dat daar een cent accijns op wordt geheven. Overigens krijgt men zo’n 80-85% hiervan binnen via snoep frisdrank en andere met suiker vervuilde ‘’voedingsmiddelen’’. Intussen is bijna 50 % van de Nederlanders te vet. Bij kinderen is dit 13%.

Uit recent Zwitsers onderzoek naar de stijgende suikerconsumptie en de gezondheidsproblemen die daarmee samenhangen, blijkt dat het aantal patiënten met diabetes type 2 wereldwijd groeit met 5 procent per jaar. Vorig jaar stierven 4,8 miljoen mensen aan de ziekte, tegenover 5,6 miljoen aan de gevolgen van roken. Waarvan acte! 

door Peter van der Zon
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Beschermt Omega-3 tegen alcoholdementie?
Superbacterie rukt op