Fitness 

Fat Loss

Monday 01 November 2004
241
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het mechanisme om lichaamsvet te verminderen (voor het gemak gebruiken we de term afvallen) is niet erg complex. Zorg ervoor dat je minder energie via je voeding binnenkrijgt dan je per dag verbruikt en dwing je lichaam om op die manier de eigen vetreserves te gebruiken. Simpel toch? Niet helemaal. Er zijn enkele factoren die het verliezen van lichaamsvet net even iets moeilijker maken dan we graag zouden willen.

Eén van de eerste dingen die je leert als je je gaat verdiepen in het menselijk li chaam, is dat je lichaam streeft naar balans. ‘Homeostase’ heet dat met een mooi woord. De meeste fysiologische processen in je lichaam zijn een onafgebroken interactie van twee of meer pro- cessen die tegen elkaar in werken. Het ene proces stimuleert en het andere proces werkt het tegen. Actie = Reactie, net als in de natuurkunde. Door de interactie van die processen houdt je lichaam zichzelf in evenwicht.

 

Onvoldoende energie als doel

Normaal gesproken krijg je via je voeding voldoende binnen om alle processen in je lichaam en alle fysieke activiteiten, die je op een dag moet doen, van voldoende energie te voorzien. Als je wilt afvallen echter heb je als doel juist onvoldoende energie uit je voeding te halen, waardoor je lichaam de eigen vetvoorraden moet aanspreken om in de energiebehoefte te voorzien. Het lichaam is echter slimmer dan je denkt en heeft ook andere manieren om de tekorten aan energie op te vangen. Bijvoorbeeld door het energieverbruik terug te dringen.

Er zijn verschillende factoren op het dagelijkse energieverbruik van invloed. Als je deze kent, dan kun je proberen in te spelen op de tegenreactie van je lichaam op de verminderde energietoevoer in je voeding en voorkomen dat je lichaam zelf het verbruik een tandje lager zet. Zonder volledig te willen zijn behandelen we de volgende factoren die je energieverbruik beïnvloeden:

1. De productie van schildklierhormoon 

2. Hoeveelheid spiermassa in je lichaam

3 Mate van fysieke activiteit

 

Productie van schildklierhormoon

In de rubriek Advanced Fitness van toptrainer Rinus van der Zijden op pagina 94 van deze uitgave van Sport & Fitness, staat uitgebreid beschreven welke hormonen je schildklier produceert en welke werking deze hormonen op je lichaam hebben. Uit dat artikel blijkt dat schildklierhormoon een direct effect heeft op bijvoorbeeld de vetverbranding. Onder normale omstandigheden stimuleert je schildklier, door het produceren van hormonen, de verbranding van vetten om zo warmte te produceren. Immers, je lichaam moet 24 uur per dag worden opgestookt tot 37,5 graad. Als je een streng dieet aanhoudt en veel minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, vermindert je lichaam de aanmaak van schildklier hormoon. Door de verminder- de hormoonproductie door je schildklier, vermindert ook de verbranding van vet. Je lichaam spaart als het ware calorieën uit en produceert minder warmte. Het resultaat is een lager energieverbruik. Meestal treedt dit fenomeen al op na twee tot drie weken van streng diëten. De belangrijkste les hieruit is dat als je wilt afvallen je niet ineens heel veel minder moet gaan eten. Door het aantal calorieën per dag in het begin van je afval periode met niet meer dan 350 tot 500 te verlagen, voorkom je dat je lichaam te snel een tegenreactie begint door de schildklierhormoonproductie te verlagen. Verder kun je met de tips in de rubriek Advanced Fitness proberen je schildklier een handje te helpen. Andere supplementen die je daarbij mogelijk kunnen helpen zijn forskolin en guggulsterones.

 

 

De hoeveelheid spiermassa

Een tweede belangrijke factor in het dagelijkse energieverbruik is de hoeveelheid spiermassa die je hebt. Je spiermassa is de belangrijkste factor in de hoogte van je ruststofwisseling. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je ruststofwisseling en hoe meer energie je dus verbruikt gedurende de dag en de nacht, ongeacht hoeveel je beweegt. Onderzoeken laten zien dat een toename van de spiermassa met 2,5 kilo de ruststofwisseling verhoog met 9%. Andersom werkt het echter ook. Als je spiermassa afneemt, vermindert je ruststofwisseling en gaat je energieverbruik dus omlaag. Veel mensen die willen afvallen gaan, of alleen op dieet, of ze doen naast hun dieet aan cardiotraining. Hierdoor ontstaat weliswaar een groot energietekort, maar het lichaam compenseert dit tekort al snel door spiermassa af te breken. De energie die vrijkomt uit die afbraak van spiermassa wordt gebruikt om het tekort aan te vullen dat is ontstaan door het strenge dieet en de eenzijdige lichaamsbeweging. Behoud van spiermassa is dus een must als je blijvend wilt afvallen. Alleen op die manier hou je 24 uur per dag je energieverbruik op peil. De enige manier om spiermassa op te bouwen, of te behouden tijdens periodes van energietekort, is door aan krachttraining te doen. Meer specifiek: bodybuilding training.

 

 

Fysieke activiteit

Het energieverbruik in je lichaam wordt natuurlijk ook bepaald door je dagelijkse lichamelijke activiteit. Als je kijkt naar de wedstrijdvoorbereiding van bodybuilders dan zie je dat ze ondanks hun wedstrijddieet nog best een redelijk hoeveelheid voedsel eten. Bodybuilders boven de 100 kilo eten soms nog wel meer dan 3500 kcal per dag als ze willen afvallen! Wat ze echter ook doen is heel veel trainen. Naast de dagelijkse krachttraining, doen ze ook één, twee of zelfs drie cardio sessies per dag. Meestal niet te intensief en ook niet te lang, maar wel heel frequent. Als jij wilt afvallen en je kunt het niet opbrengen om meer dan twee keer per week te trainen, weet dan dat je er niet alles aan doet om resultaat te halen. Natuurlijk moet je niet te veel trainen en ook uitkijken voor een te groot energiete- kort door te veel lichamelijke arbeid, echter als je serieus wilt afvallen zul je naast een goed voedingsprogramma toch drie keer per week met de gewichten moeten stoeien en drie keer per week 30 tot 45 minuten cardio moeten doen. Als je tenminste snel resultaat wilt hebben. De vraag is dus niet of jij kunt afvallen, de vraag is of je het graag genoeg wilt.

 

Photo by http://www.15thmeu.marines.mil/
Photo by stocksnap.io
Photo by pixabay
archief S&F 125
Eten om te groeien
Zes tips om je training te verbeteren