Bodybuilding 

Interview: Heidi Wever

Monday 01 November 2004
274
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Degenen die langere tijd in bodybuilding meelopen, zullen zich Heidi vast nog wel herinneren. Haar eerste wedstrijd deed zij al in 1988, ze is uitgezonden naar Europese Kampioenschappen en heeft een duo gedaan met niemand minder dan Ed van Amsterdam. In 1992 is ze gestopt maar in 2000 kon ze het toch niet laten om weer mee te doen. Om weer aan wedstrijden te kunnen deelnemen heeft Heidi hard moeten trainen en diëten om de kilo’s die er in die tussenliggende acht jaar zijn bijgekomen er af te krijgen. In een vraag- en antwoord interview vertelt Heidi hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen.

“Die dumbell gaat mee het graf in!”

Wie ben je, waar en wanneer ben je geboren en heb je broers en zussen ?

Mijn naam is Heidi Wever, ben geboren op 9 juli 1966 te Haarlem en ik heb 1 broer.

Wat is je gewicht, wedstrijd en off-season, je lengte en maten?
Op een wedstrijd weeg ik 67 kilo en off-season meestal 72 kilo, dit was na mijn zwangerschap vele kilo’s meer. Mijn maten zijn: biceps 32 cm, taille 78 cm, borst 98 cm, heup 90 cm, been 56 cm en kuit 38 cm.

Wat heb je voor opleiding gevolgd en wat voor werk doe je ?
Ik heb MBO gedaan, Aw-agogisch werk, tandartsassistente en aerobicfitness instructrice. Op dit moment werk ik, naast mijn taak als huisvrouw en moeder van mijn dochter Cheyenne, bij For Fun Sport als aerobicinstructrice en als fitness begeleidster bij Meersquas.

Waarom en wanneer ben je gaan trainen ?
Op mijn 14e ben ik gaan trainen omdat ik veel te zwaar werd voor mijn leeftijd, ik woog toen 100 kilo.

Waar en hoe vaak train je nu ?

Ik train zes keer per week afwisselend bij For Fun Sport in Hillegom, Fitnesscentrum Zwanenburg en bij Meersquas in Hoofddorp.

Hoe vinden je familie, vrienden en je partner het dat je deze sport beoefent ?

Mijn familie en vrienden weten niet beter omdat ik al zolang train. Mijn partner Richard van der Linden vindt het geweldig en is door mij zich nog meer in de sport gaan interesseren zodat we er samen in verder kunnen gaan. Van de zes keer per week die we allebei trainen, trainen we drie keer samen.

“Wij begrijpen mensen die op de bank liggen met een zak chips ook niet!”

Je hebt vroeger ook wedstrijden gedaan vertel daar eens iets over:
In 1988 deed ik mijn eerste wedstrijd, de Open Haarlemse. Ik won daar mijn klasse en de overall titel. Daarna deed ik de Open Utrechtse waar ik 3e werd, hier schrok ik wel een beetje want bij de weging zag ik Elke Potter, zo groot en hard had ik nog nooit een vrouw gezien. Ik heb daarna een jaar lang keihard getraind om in 1989 mee te doen aan de Holland van de IFBB waar ik 2e werd achter Mery de Bruin. Hierna heb ik me geplaatst voor uitzending naar de Ms. Europa van de WABBA-wpf. Ed van Amsterdam deed daar ook mee bij de junioren en won terwijl ik derde werd. Op de Universe daarna behaalde ik een tweede plaats. In 1992 won ik de Ms. Holland van de Wabba en werd tweede bij de EK in Duitsland.

Hierna ben ik gestopt om in 2000 weer mee te doen in Delfzijl en daar behaalde ik een tweede plaats. In 2004 heb ik weer in Delfzijl (Open Eemsmondcup) meegedaan en dit keer ben ik vijfde geworden.

Ik heb gehoord dat je met Ed van Amsterdam ooit wel eens een duo optreden hebt gedaan, hoe was dat ?
We hebben samen een gastoptreden gedaan als duo en dat was erg leuk. Ik kende Ed goed, we waren goede vrienden en zagen elkaar vaak. Toen was Ed al heel goed, een echt supertalent.

Waarom ben je toendertijd gestopt met wedstrijden?
In 1992 werden de dames steeds gespierder en dat was voor mij op dat moment niet haalbaar.

Je bent in die tijd moeder geworden en na de zwangerschap nogal wat aangekomen. Wat en wie heeft je gemotiveerd om weer in shape te komen en toch weer aan wedstrijden deel te nemen ?

De motivatie was afvallen, mijn oude lijf terug krijgen en samen met mijn vriend Richard een wedstrijd gaan doen. Ik ben hierbij geholpen door Mascha Tieken met veel steun van het thuisfront.

Is je comeback gegaan zoals je hoopte en ben je er tevreden over ?
Zeer tevreden, ik was 22 kilo afgevallen en ondanks mijn zwangerschap is alles weer strak geworden. Eigenlijk is het beter gegaan dan ik ooit heb kunnen dromen.

Hoe denk je nu over de sport en hoe heeft het je leven veranderd ?
Het hoort gewoon bij mijn leven zoals eten, drinken en slapen. Ik weet nu ook zeker dat iedereen binnen onze sport zijn draai kan vinden.

Wie is nu je coach/trainer en heb je een trainingspartner ?
Mascha Tieken begeleidt mij en drie keer per week train ik met Richard.

Wat voor dieet volg je, hoe lang ga op dieet en wat mis je het meeste ?
Ik ga acht weken, soms iets langer, op een streng hoog eiwitten/laag koolhydraten dieet en het meeste mis ik Engelse drop.

Vind je dit een gezonde manier van leven ?
Jazeker, ook al is het soms heel moeilijk vol te houden.

Gebruik je supplementen ?

Ja, proteïne, multivitamine, creatine en aminozuren.

Wat is voor jou de beste combinatie om in shape te komen ?
Streng diëten, veel cardio en trainen.

Is je uiterlijk erg belangrijk en wanneer vind jij dat je er op je best uitziet ?
Ik vind het belangrijk er goed verzorgd uit zien en wanneer ik op een wedstrijd sta dan vind ik mezelf het mooist.

Wat vind jij ervan dat je uiterlijk, huid, haar, nagels, make-up etc. een rol spelen bij de beoordeling op een wedstrijd ?

Dat is het totaal plaatje bij de vrouwen, maar men moet wel kijken naar het lichaam en niet iemand laten winnen omdat zij een mooi koppie heeft.

Heb jij net als vrouwen die niet trainen probleemgebieden ?
Ja, mijn buikspieren

Wat zou jij aan jezelf willen verbeteren en hoe ver ga jij hiervoor ?
Mijn buikspieren en daar zal ik altijd voor blijven trainen.

Veel mensen begrijpen niet dat een vrouw met gewichten traint en spieren wil hebben. Waarom zouden ze dat vinden denk jij en vind jij daarvan ?

Ik denk dat het het onbekende van de sport is en een beetje jaloezie. Maar wij begrijpen mensen die op de bank liggen met een zak chips ook niet!

Hoe reageren mannen en vrouwen op straat etc. wanneer ze weten wat je doet of zien dat je een getraind lichaam hebt ?

Wisselend, sommige mannen vinden het mooi en anderen vinden het te bedreigend. Vrouwen vinden het wel mooi, een strak lichaam, maar de armspieren vinden ze toch wel minder.

Wat zijn de negatieve kanten van de sport en denk je dat in de toekomst getrainde vrouwen meer gewaardeerd worden ?

Het is jammer dat mensen negatief over onze sport denken omdat ze niet weten wat je er allemaal voor moet doen. Het zal wel positiever worden omdat er steeds meer aan fitness gedaan wordt en de sport steeds bekender wordt.

Hoe vind jij dat er tegenwoordig gejureerd wordt en wat zou jij daar aan veranderd willen zien ?

Er moet eerst naar het getrainde lichaam gekeken worden en dan pas naar het hoofd. Ook zou er wat meer variatie in de juryleden moeten zijn, bijvoorbeeld wat meer internationale juryleden. De beoordeling zou moeten zijn op symmetrie, hardheid, poseerroutine en getraindheid.

Plastische chirurgie, zou jij dit zelf doen en waarom ?
Als je niet tevreden bent met jezelf waarom zou je het dan niet door middel van plastische chirurgie laten verbeteren? Ik heb zelf 10 jaar geleden door de plastisch chirurg iets aan mijn borsten laten doen omdat ik er niet tevreden over was.

Wat vind jij ervan dat sommige dames van Bodybuilding overstappen naar fitness en body-fitness ?
Dat is ieder zijn eigen keuze, bodybuilding is soms voor sommige vrouwen te extreem.

Zie jij jezelf dit over 10 jaar nog doen ?

Ja, het hoort gewoon bij het leven. Die dumbell gaat mee het graf in!

Vind jij wat je doet een sport, kunst, gave of levensstijl ?
Levensstijl en als je op het podium staat een sport.

Wie is jouw voorbeeld in de sport ?

Anja Langer.

Heb jij zelf nog iets speciaals voor de lezers wat je graag kwijt wilt ?
Zorg als je aan trainen bent dat je je goed laat begeleiden en ga recht op je doel af. Verder wens ik jullie allemaal veel succes met waar jullie mee bezig zijn en tot gauw op de volgende wedstrijd.

Lijf, sport & middelen: risico’s bij injecteren
Resveratrol