Gezondheid 

Advanced Fitness: Optimale schildklierfunctie

Monday 16 October 2017
347
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Optimale schildklierfunctie

Om optimaal te kunnen diëten zijn er een paar hindernissen die genomen moeten worden. Zoutarm (laag jodium) en laag koolhydraten diëten vragen extra aandacht voor supplementen die de schildklier actief houden. Vermagering als gevolg van een streng dieet brengt de schildklier uit balans. Door de

duur van het dieet, het populaire low-carb diëten of zoutarm diëten wordt er een bijzondere druk gelegd op de schildklier. Al na 5 dagen laag koolhydraten eten begint de schildklierwerking te vertragen. Koffie, thee, cola en andere substanties die cafeïne of theïne bevatten belasten de schildklier nog meer.

Wat is de functie van de schildklier?

De schildklier fungeert als thermostaat van de stofwisseling en regelt de lichaamstemperatuur en het energieverbruik. Voor een goede stofwisseling scheidt de schildklier twee hormonen uit: thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3). Deze twee hormonen dienen met elkaar in evenwicht te zijn, wat gecontroleerd wordt door een derde schildklierhormoon genaamd thyroïd stimulerend hormoon (TSH). Dit hormoon wordt aangemaakt door de hypofyse in de hersenen, die aangeeft wanneer er meer behoefte aan hormonen is.

Het belangrijkste effect van thyroxine (T4) en trii-joodthyronine (T3) is dat deze hormonen de stofwisselingsactiviteit van alle lichaamscellen verhogen.

Enkele specifieke functies die hier nauw mee samenhangen zijn:

1. Vetverbranding
2. Stimulering van de eiwitsynthese

3. Het mobiliseren van vrije vetzuren
4. Stimulering van de glucose opname door de cel

5. Stimulering van de glycolyse en de gluconeogenese

6. Het doen toenemen in grote en aantal van de mitochondrien

Voor de synthese van zowel T4 als T3 is jodium nodig. Doordat selenium de conversie van T4 naar T3 versnelt, zal het T4 niveau snel dalen. Bij mensen die al een tekort aan jodium hebben, heeft dit ernstige gevolgen.

Kelp of zeewier, dat rijk is aan jodium en vele andere belangrijke mineralen bevat, helpt het lichaam vet te verbranden door de schildklierfunctie te stimuleren. Selenium is een bouwsteen van een aantal enzymen in ons lichaam. De 15 milligram selenium in ons lichaam komt voornamelijk voor in de lever, de alvleesklier, het bloed en de nieren. Selenium is verder van belang voor een goede werking van de schildklierhormonen.

Een tekort aan selenium wordt in verband gebracht met een trage schildklierfunctie. De belangrijkste rol van selenium is met het glutathione peroxidasesysteem verwant, dat cellulaire structuren tegen oxidatieve schade beschermt en daarnaast speelt selenium een belangrijke rol in het metabolisme van het schildklierhormoon.

Ook vitamine A is essentieel voor het goed functioneren van de schildklier. Als je onvoldoende vitamine A uit voeding haalt, zo tonen laboratoriumexperimenten aan, zal de schildklier binnen twee weken 50% minder schildklierhormonen uitscheiden, met alle gevolgen van dien. Essentiële vetzuren zijn een andere stof die noodzakelijk is voor het probleemloos functioneren van schildkliercellen. En het aminozuur tyrosine, dat een vitale rol speelt bij de formatie van schildklierhormonen, is ook effectief gebleken bij een te traag werkende schildklier. Eet niet te veel zemelen en planten die flavonen (gele kleurstoffen) bevatten, aan gezien deze een destructieve uitwerking hebben op de in het lichaam circulerende schildklierhormonen.
Een verbeterde schildklierfunctie, geeft minder behoefte aan suikers en meer energie.

Photo by Max Brödel - http://pages.jh.edu/jhumag/0400web/34.html
archief S&F 125
Voedingsvezel: gezonde ballast
Doping bij de beesten af