Fitness 

De 10 tips van... Robbert Ammersdorffer

Monday 01 November 2004
367
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

De Eemsmond cup in 2001 was de echte doorbraak van Rob. Hij was dat jaar ervoor onder de vleugels genomen van een nieuwe begeleider, Ferdy Romijn. Hij had enorme vooruitgang geboekt en was een opvallend massieve en harde verschijning in de lineup. Het jaar erop maakte Rob zijn debuut op de Holland. In een zeer sterk veld, werd hij keurig derde, achter onder andere Sammi ben Otman. Rob imponeerde door zijn grove verschijning, met benen als pilaren en schouders van graniet oogt hij duidelijk nog zwaarder als hij eigenlijk al is. Zijn Gaspariaanse hardheid bleek toen al een visitekaartje en dat is hij vol blijven houden op elke wedstrijd waaraan hij deel neemt. Op de Holland van 2003 won deze vrien- delijke blond gekrulde reus dan eindelijk de door hem zo begeerde nationale titel en mocht hij de bokaal mee nemen naar Brabant.

 

Omdat hij van nature niet gemakkelijk een laag vetpercentage heeft of vasthoudt, weet Rob ondertussen als geen ander hoe hij met zijn voeding moet spelen naar een wedstrijd toe. Waar anderen in 10 weken zich kunnen prepareren, trekt hij 5 tot 6 maanden uit van dieet en concreet trainen naar een wedstrijd- datum. Het mooie van deze manier van voor- bereiden is volgens Rob wel dat hij dan al erg lang gefocust is, en zich eenmaal in zijn voorbereiding gestort heeft. Dan laat hij zich ook nergens meer door afleiden. Robbert is een bijter en dat zie je op het podium. Hij doet mee om te winnen, anders niet, dan koopt hij liever een kaartje en gaat wel in de zaal zitten. Momenteel is Rob druk bezig met het zojuist door hem en zijn partner Elmar Willems geopende Health Club Orange. Ze zijn naar een pand van maar liefst 1900 vierkante meter gegaan en dat kost ui- teraard de nodige inspanning. Nu dit doel bereikt is kan Rob zich weer met volle over- gave richten op een volgende wedstrijd. Buiten zijn eigen wedstrijden is hij een actief begeleider van verschillende wedstrijd- atleten.

Voor de lezers van Sport & Fitness heeft Rob de volgende 10 tips:

Tip 1

Zorg voor een goede begeleider. Eigenlijk moet je met je begeleider een vertrouwensrelatie hebben. In voor en tegen- spoed moet je open en eerlijk tegenover elkaar kunnen zijn. Je coach moet iemand zijn die je zowel mentaal als lichamelijk naar een bepaald niveau kan brengen. Het moet je maatje zijn, anders werkt het niet. Je moet het vertrouwen hebben blind te kunnen varen op hem, anders werkt het echt niet. Probeer er het maxi- male uit te halen, en leg daarbij de lat maar hoog weg om jezelf te prikkelen.

Tip 2

Basisschema’s zijn voor een bodybuilder prima, daarmee bedoel ik eigenlijk de ba- sisoefeningen. Veel te vaak zie ik nog re- latief jonge sporters al bezig met allerlei detailoefeningen. Ik geef absoluut de voorkeur voor basisoefeningen. De naam zegt het eigenlijk al. Deze zijn altijd stan- daard in mijn trainingen en daar wijk ik nauwelijks vanaf. Ook na jaren bulken en bouwen blijven dit de oefeningen waar het volgens mij in zit. Daar blijf ik trouw aan als het gaat om opbouw van massa, maar ook naar een wedstrijd toe blijf ik basisbewegingen superzwaar uitvoeren om mijn spiermassa vast te houden.

Tip 3

Wanner ik borst train, leg ik de nadruk op de bovenkant van de borst. Dat doe ik al jaren en dit heeft als groot voordeel dat de schouder goed doorloopt in de borst.

Je krijgt zo een massief frame. Ik doe dat al jaren zo en hierdoor heb ik ook mijn borst op het juiste niveau gekregen.

Tip 4

Preventief masseren helpt je bij je herstel doordat dit het afvoeren van de afvalstof- fen bespoedigt. Zeker grote spiergroepen als de benen en de rug zouden regelma- tig gemasseerd moeten worden, omdat dit twee zeer blessuregevoelige punten zijn. Probeer maar eens fatsoenlijk benen te trainen als je rug vast zit.

Tip 5

Drink veel tijdens de training, minimaal 1 liter, maar misschien zelfs wel meer. Dat doe ik zelf ook en zorg zodoende voor een goede toevoer van glycogeen naar de spier.

Tip 6

Train alles één keer per week. Je kunt wel eens je zwakkere spiergroep extra aan- pakken, maar houd in de gaten dat je vol- doende rust neemt om te kunnen herstellen. Probeer maximaal te trainen en gebruik ook negatieve reps en geforceer- de reps. Ik adviseer om op deze wijze in elke training tot het uiterste te gaan. Let wel, met een slechte rust of slechte voe- ding dan houd je dat niet vol. Dat moet dus wel in orde zijn.

Tip 7

Zorg dat je het hele jaar door goed eet. Je mag best bulken, maar zorg ervoor dat je dieet wel het jaar rond klopt met je be- hoefte. Als je continu vooruitgang wil boeken zal je ook continu goed moeten zorgen voor de juiste voeding. Alleen zo kun je het maximale uit je lichaam halen.

Tip 8

Benader alles compleet. Dan bedoel ik dat je elke spiergroep kritisch moet bekijken op hoe die zich ontwikkeld. Bijvoorbeeld schouders. Groeien alle koppen wel gelijk. Loopt de achterkant niet achter op de voor- ste schouderkoppen. Alleen door dit nauw- lettend in de gaten te houden krijg je een complete fysiek.

Tip 9

Zoals ik al eerder vertelde zweer ik bij een gelijkmatige, en dus een langere aanloop naar een wedstrijd toe. Wanneer je tijdig begint, kan je met je voeding ook meer spelen. Ik zie wel eens mensen die in 12 weken een wedstrijd voorbereiden. Dat is mooi als dat kan, maar ik heb liever wat meer tijd, zodat je ruimschoots op tijd klaar bent voor de wedstrijd. Liever een week eerder al klaar, dan halsbrekende toeren te moeten uithalen om vervolgens volop in de stress net op het nippertje de weging te halen. De rust die je creëert door de voorbereiding uit te smeren geeft je ook de kans om andere zaken naast je training te blijven doen.

Tip 10

Als laatste wil ik nog als tip meegeven dat je moet proberen om de sport positief uit te dragen. De sport staat en valt met de atle- ten die hem beoefenen. Ben je een positie- ve atleet, en straal je de sport positief uit, dan kan het alleen maar groter groeien. Help mensen waar je kunt, want ook daar kan je een hoop voldoening uit halen.

Pure Power: trainen met een blessure
Do you remember: Güzel Akgul