Bodybuilding 

Do you remember: Güzel Akgul

Monday 01 November 2004
207
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Güzel nam eind jaren tachtig deel aan haar eerste bodybuildingwedstrijd en daarna volgde er nog vele wedstrijden. De ene na de andere nationale wedstrijd wist zij op haar naam te schrijven en ook internationaal kon zij altijd heel goed scoren. Güzel was geen ‘massa monster’, maar zij viel op door haar mooie ronde spieren en scherpe lijnen. En als ik zeg scherpe lijnen dan bedoel ik ook scherpe lijnen. Haar spiertekening in haar benen is tot op de dag van vandaag niet geëvenaard. En.... She’s coming back!!

 

"Mijn eerste wedstrijd heb ik gedaan na 8 jaar te hebben getraind. Mijn doel was om `n keer in zo`n fitnessblad te komen, maar ik won mijn klasse en werd overall winnares. Ik was natuurlijk heel blij, want ik had nooit gedacht dat ik zo hoog zou scoren. Ik werd in mijn voorbereiding heel erg tegengewerkt door de mensen van de sportschool. Ik kreeg helemaal geen hulp en er werden dingen achter mijn rug gezegd zoals: “die trut traint amper een kwartier en dieet op chocola en patat, ze denkt dat ze er komt, maar ze zal de finale niet eens halen”.

 

Ondanks mijn overwinning werd het niet echt beter. De eigenaar van de sportschool deed zelf ook mee aan die wedstrijd en hij haalde de finale niet. Hierna heeft hij mij dingen genoemd die ik niet zal herhalen. Na jaren lang ‘de trut’ te zijn geweest was voor mij de maat vol en besloot ik te stoppen met wedstrijden. De NK 1991 zou mijn laatste wedstrijd zijn, maar na die wedstrijd kreeg ik een uitnodiging om naar Rusland te gaan, en die kon ik niet afslaan.

Ik ben toen naar Rusland gegaan en heb gezien hoe ze daar met hun atleten omgaan; als artiesten. Ik realiseerde dat ik in Nederland dingen naar mijn hoofd kreeg, omdat mensen gewoon jaloers waren. Ik dacht bij mijzelf: ze kunnen me alles noemen maar ik ga niets of niemand meer uit de weg. Ik had als klein meisje van 7 jaar een droom en dat was gespierd worden (Oh ja, en een sportwagen en een jeep te hebben) en dat is me aardig gelukt, dacht ik zo. Uiteindelijk ben ik gestopt omdat ik een totaal nieuw sportcomplex heb laten bouwen. Ik had het dus gewoon te druk, maar ik ben nu weer een jaartje aan het sporten en ik ben me aan het voorbereiden op de EK 2005. Maar eerst de NK 2005. Er komt dus een comeback. De wedstrijden zijn voor mij als stok achter de deur. Ik ben een hele luie trainer, ik vind fitness al 14 jaar niets meer, maar het houdt je figuur mooi. Mijn man Jan vindt het heel leuk dat ik weer mee ga doen. Zelf is Jan ook net weer begonnen met wedstrijden, hij wordt in december 50 jaar en ik wil ook gewoon een lekkere gespierde man naast me. Ik ben wel benieuwd of er dingen veranderd zijn met betrekking tot wedstrijden. Wij zijn al 4 jaar niet naar wedstrijden geweest en we horen allerlei verhalen. Verhalen waarvan ik denk: Er moet nodig worden ingegrepen!”

De 10 tips van... Robbert Ammersdorffer
Vraag het Ed!