Bodybuilding 

Contest News: Preview Olympia

Monday 01 November 2004
209
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het weekend van 28-31 oktober staat wederom in Las Vegas in het teken van Bodybuilding & Fitness. De beste van de beste in Bodybuilding en Fitness gaan dit weekend, als elk jaar, weer strijden om de meest begeerde titel in onze sport, Mr. & Ms. Olympia. De Mr. Olympia wordt dit jaar extra spannend gemaakt voor het publiek met de veranderde regels wat betreft de jurering. Voordat ik begin aan de preview leg ik in het kort uit hoe de regels voor de jurering van de heren zijn veranderd.

De pre-judging

De heren hadden eerst gewoon zeven verplichte poses, dit zijn er nu acht. De achtste verplichte pose is een pose die de deelnemer zelf mag uitkiezen, de most muscular pose. Voordat ronde 1 begint komen de deelnemers een voor een op het podium hun acht verplichte poses individueel te doen.

Ronde 1:

De gehele line-up het podium op om de symmetrie ronde te doen. De deelnemers worden hier dan in groepen van vijf of minder met elkaar vergeleken.

Ronde 2:

Dezelfde procedure als in de symmetrie ronde geldt voor de musculaire ronde. Na de pre-judging moeten de deelnemers nieuwe nummers trekken, de top zes finalisten, deze zijn al bekend na de prejudging, krijgen de laatste zes nummers om te trekken waarna de overige deelnemers hun nummer mogen pakken.

De Finale

Ronde 3:

De poseerronde wordt gedaan zoals altijd maar ditmaal kan het publiek op een groot beeldscherm zien wat de scores van de juryleden zijn voor de betreffende deelnemer. Na de derde ronde komen alle atleten weer op het podium en de uitslagen van de pre-judging en ronde drie worden op het grote beeldscherm getoond. De deelnemers die niet in de top zes zitten gaan hierna het podium weer af, de top zes blijft op het podium. De jurering gaat voor de uiteindelijke finale anders, de scores van de zes finalisten van de pre-judging worden geschrapt en er wordt weer opnieuw gejureerd. Ditmaal gaat het niet om wie de minste punten scoort maar om wie met de meeste punten eindigt. In dit geval krijgt de eerste plaats zes punten, de tweede plaats vijf punten enz. De pre-judging is dus eigenlijk een kwalificatie om aan de finale mee te mogen doen en de finale wordt weer een geheel nieuwe wedstrijd.

Ronde 4:

In deze ronde, de “Challenge Round” dagen de atleten elkaar uit te beginnen bij de atleet die op zesde plaats staat na de pre-judging, hij mag een van de verplichte poses uitkiezen waarmee hij vergeleken wil worden met de andere finalisten, daarna de no. Vijf geplaatste etc.

Posedown:

Als gebruikelijk direct na de “Challenge Round”.De finalist met de meeste punten in ronde 4 is de winnaar. Bij deze manier van jureren is de poseerronde niet van belang, de finalisten zijn al bekend na ronde 1 en ronde 2. De jurering bij de dames is hetzelfde gebleven.

Preview Mr. Olympia

Bij mijn preview ga ik uit van de nieuwe manier van jureren bij de heren en van wie er meedoen. Op dit moment doen er namelijk de volgende heren niet mee: Kevin Levrone, Ernie Taylor, Lee Priest, Melvin Anthony, Jaroslav Horvath. Als een van deze heren besluit om alsnog mee te doen dan kan er een en ander veranderen. Ook kan er een verandering komen als de twee wildcards die nog te vergeven zijn gaan naar Alexander Federov en Gary Strydom er gaan geruchten dat deze twee heren hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen. Als dit zo zou zijn dan denk ik dat beide heren zeker een plek krijgen in de top zes. Maar we gaan nu vooralsnog uit van wat er bekend is. Ook ga ik uit van de heren die na de pre-judging in de Finale, top zes staan, want aan de jurering van de pre-judging is nog niet zoveel veranderd dus is deze uitslag wellicht hetzelfde als voorgaande jaren.

Ronnie Coleman:

Als hij weer in shape is dan maakt een verandering in het jurysysteem voor hem niets uit. Ronnie zal met gemak alle challenge rondes winnen met uitzondering, misschien van zijn buik maar ook dat is nog maar te bezien omdat bij de buikspieren pose alles meetelt en niet alleen de buikspieren.

Jay Cutler:

Jay zal nog zwaarder komen om zich te kunnen meten met Ronnie. Helaas heeft Jay niet de fysiek die dit kan dragen, hij is te zwaar in de middenpartij en zal daar ook zwaarder worden. Met de veranderde finale ronde zie ik Jay waarschijnlijk een vierde plaats krijgen.

Dexter Jackson:

In definitie is hij onverslaanbaar, dan ga ik ervan uit dat hij in shape is. Helaas heeft hij een beetje lang torso waardoor hij niet de lijnen van Ronnie kan neerzetten maar ik zie hem wel met deze jurering tweede worden.

Chris Cormier:

Chris zou makkelijk Mr. Olympia kunnen worden als hij de motivatie van Ronnie zou hebben. Chris heeft eigenlijk geen fouten en hij heeft de structuur om gigantisch te kunnen worden alleen zit het nog niet in zijn hoofd. Toch denk ik dat hij hier met deze jurering, in shape, derde kan worden.

Gunther Schlierkamp:

Gunther zal in de shape moeten komen van 2 jaar geleden om een plek te krijgen in deze finale. Lukt hem dat dan zal het, met deze manier van jureren, een tie worden tussen Jay en Gunther voor de 5e of 6e plek.

Richard Jones:

Deze betere kopie van Shawn Ray kan heel ver komen maar nu nog niet. Wel gaat hij hoge ogen gooien met zijn prachtige symmetry en een 7e of 8e plaats is niet ondenkbaar.

Markus Ruhl:

Je kunt niet echt om Markus heen wat maten betreft en zijn conditie is altijd van zeer hoog niveau te noemen. Ik denk toch dat hij door zijn niet zo optimale symmetrie het zal moeten doen met net als Richard Jones, alleen dankt Richard dit aan zijn symmetrie, een 7e of 8e plaats.

Mustafa Mohammad:

Ik denk dat in dit deelnemers veld het heel lastig is voor Mustafa om een plaatsje te veroveren in de top 6 maar top 10 zie ik voor hem wel zitten en dit op een 9e of 10e plaats.De 10e plaats zal gaan tussen Darrem Charles en Ahmad Haider beiden prach-tig gebouwde bodybuilders maar toch niet groot genoeg om zich met zekerheid te settelen in een Olympia top 10.

Dames Bodybuilding

Van Juliette Bergmann is zeker dat zij niet meedoet, wat wel zeker is is dat zij dit jaar zoals vroeger de Olympia weer zal gaan jureren. Lenda Murray heeft ook aangekondigd dit jaar niet meer mee te doen dus is de strijd voor beide Olympia titels geheel open.

Dames lichtgewichten:

Dayana Cadeau:

Dit jaar zal Dayana zonder de tegenstand van Juliette Bergmann deze titel met gemak binnen halen mits zij de conditie van vorig jaar evenaart.

Denise Masino:

Uitgaande van de jurering van vorig jaar en voorgaande jaren zal hier niet zoveel veranderen en Denise zal 2e worden.

Sophie Duquette:

Zij heeft een mooie vrouwelijke uitstraling maar ik zie haar niet zoveel anders plaatsen als voorgaande jaren en ik geef haar ten opzichte van Dayana en Denise een 3e plaats.

Maria Lehtonen:

Dit is wel zo’n beetje de grootste lichtgewicht die ik ken, alles is groot aan deze dame en toch is zij nog geen 135 pond. Niet zoveel verkeerd met Maria maar als de huidige jury reglementen worden gehanteerd zal zij het moeten uitvechten met Sophie voor de 3e of 4e plaats.

Mah Ann Mendoza:

Een heel mooie fysiek maar met de informatie die ik heb over de voorbereiding van Mah Ann vrees ik dat zij niet in topshape zal komen en ik geef haar hier een 5e plaats.

Vilma Caez:

Super droog maar daar gaat het natuurlijk niet alleen om, het oog wil ook wat daarom geef ik Vilma een 6e plaats.

Desiree Ellis:

Zij zal deze Olympia genoegen moeten nemen met de laatste plaats.

Dames Zwaargewichten:

Iris Kyle:

Eindelijk is het weer zover voor Iris want Iris in shape is zeker van de overwinning en Iris weet dit dus zal zij in shape komen om te collecteren waar zij al zo lang op wacht.

Yaxena Oriquen:

Het is Yaxena tot nu toe niet gelukt om op een Olympia in de shape te komen die haar al een paar keer de Ms. International heeft laten winnen.

Ook dit jaar zie ik haar niet in die shape komen en als dit wel lukt dan zal het een leuke strijd worden met Iris die uiteindelijk door Iris zal worden gewonnen.

Betty Pariso:

Altijd aan het verbeteren maar toch niet zo veel om Iris en Yaxena te verslaan maar wel verzekerd, in dit veld, van een 3e plaats.

Betty Viana:

Haar geef ik uitgaande van voorgaande resultaten een 4e plaats.

Bonny Priest:

Hetzelfde als Betty. Voor haar zie ik een 5e plaats.

Heather Foster:

Er wordt gezegd dat ze er beter uitziet als ooit maar zien is geloven en met wat ik heb gezien van Heather zal zij wederom genoegen moeten nemen met een laatste plaats.

Dames Ms. Fitness

Susan Curry deed vorig jaar voor het laatstt mee in de Fitness klasse en is dit jaar begonnen in de Figure klasse. Ze zal vermoedelijk meedoen in de Figure Olympia. De titel Ms. Fitness Olympia is dus net als bij Bodybuilding open.

Kelly Ryan:

De gedoodverfde 2e plaatser op de Ms. Olympia achter Susan Curry. Het is dus te verwachten dat zij dit jaar als winnaar uit de bus zal koken. Uiteraard heeft Kelly een groot aantal fans in de zaal omdat ze woonachtig is in Las Vegas en zal er voor haar uit de zaal de meeste respons komen. Toch zal het niet makkelijk gaan want ik denk dat ze toch met Adela Friedmansky de strijd zal moeten aanbinden voor de 1e plaats en mijn gevoel zegt me dat er een kans in zit dat het wel eens Adele zal kunnen worden die er met de ereplaats vandoor gaat en Kelly zal weer het nakijken krijgen. In elk geval zal het spannend worden en voor Kelly hoop ik dat de weegschaal naar haar kant doorslaat want na al die 2e plaatsen heeft ze het wel verdiend om eindelijk het eremetaal te mogen omhangen. Na de 1e en 2e plaats van de Ms. Fitness kan het alle kanten opgaan. Ik zie geen super fysiek in de line-up staan dus het zal gaan aankomen op de voorkeur van de jury en de posing routines. In dat geval zullen de 3e en 4e plaats gaan naar Jenny Hendershott en Tracey Greenwood. Stacy Symons zie ik 5e worden met Tanji Johnson op een 6e plaats.

Dames Figure

De titelwinnaar van de vorig jaar en de 2e plaatser van vorig jaar zullen ook dit jaar weer strijden om de eer. Ik hoop voor Monica dat het dit jaar wel lukt maar ik vermoed dat het weer een 2e plaats of zelfs derde plaats zal worden want Jenny Lynn zou hier wel eens roet in het eten kunnen gooien en er met de 2e plaats of misschien zelf met eerste plaats vandoor gaan. De 4e plaats zal gaan tussen Dinah Al-Sabah en Susan Curry en vermoedelijk zal het Susan zijn die de jury voorkeur gaat krijgen ondanks het feit dat de fysiek van Dinah superieur is aan die van Susan. De 6e plaats zal gaan naar Mari Kudla.

Contest News: Dames IFBB Wereldkampioenschappen Bodybuilding & Fitness
Contest News: Preview Amateur Grand Prix