Gezondheid 

Groene thee beschermt de lever

Tuesday 22 August 2017
194
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Een stof in groene thee beschermt de lever. Dat concluderen onderzoekers uit Hong Kong, die proeven deden met muizen. De muizen kregen ook het kankerverwekkende tetrachloride, en die stof beschadigt de lever. De schade aan de lever was echter minder naarmate de muizen meer thee- extract kregen. Hoe hoger de dosering van het extract, des te minder vrije radicalen en schadelijke vetzuurverbindingen vonden de Chinezen. Veel stoffen die schadelijk zijn voor de lever, zoals anabolen, oefenen hun negatieve effecten op de lever indirect uit. Volgens recente dierstudies zorgen ze ervoor dat in de lever de aanmaak van vrije radicalen toeneemt. Die vrije radicalen veroorzaken een belangrijk deel van de schade aan de lever. Daarom denken de Chinezen dat de door hen onderzochte stof, epigallocatechin gallaat of kortweg EGCG, de lever daarom tegen veel meer stoffen beschermt dan alleen tetrachloride. Hun artikel verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition. Een wetenschappelijke primeur was de Chinese studie overigens niet. Eerder hadden Amerikaanse onderzoekers al aangetoond dat EGCG de lever beschermt tegen vervetting door teveel alcohol. Ook daarbij ging het trouwens om een duurstudie. De Amerikanen deden proeven met ratten.

American Journal of Clinical Nutrition
Photo by Nashad Abdu on Unsplash
archief S&F 126
Degussa stopt
Homo- doping baart Britten zorgen