Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden

Saturday 01 January 2005
148
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Je hebt het een paar keer gehad over het nut van meditatie voor prestaties in de sport. Klinkt allemaal aardig, maar je bent kennelijk één ding vergeten: endorfinen zijn verwant aan morfine en aan morfine kun je ernstig verslaafd raken. Volgens mij kun je ook een endorfine addict worden, zodat je de hele dag alleen nog maar in lotushouding op de grond zit. Dat bevordert de sportprestaties niet echt... of wel?...

Ceciel Groningen

Beste Ceciel,

Je hebt ten dele gelijk. Er is echter een verschil tussen morfine en endorfinen: je eigen lichaam zal nooit zoveel produceren dat er sprake is van een overdosis. Ook in effecten is er verschil tussen morfine en andere exogene opiaten en endorfinen: morfine leidt tot constipatie, endorfinen doen dat niet. Morfine onderdrukt de hoestprikkel, endorfinen doen dit nauwelijks. Je kunt de ‘’verslaving’’ aan endorfinen bij meditatie vergelijken met die bij intensieve sportbeoefening. De bekende ‘’runners high’’, die overigens ook voorkomt bij intensieve krachttraining. Je kunt aan training verslaafd raken, zij het dat dit in principe een gezonde verslaving is (overtraining is echter niet zeldzaam en kan moeilijk gezond genoemd worden). Bij plotseling stoppen met trainen, kunnen er abstinentie verschijnselen optreden. Depressie o.a. Hetzelfde geldt voor meditatie, als je er meer dan twee tot drie dagen mee stopt, voel je je niet optimaal. Je hebt echter geen zwarte markt opiaten nodig om die symptomen te onderdrukken: rustig gaan zitten en mediteren voldoet.

Zit ze... Peter

 

Geachte Heer van der Zon,

In een dagblad las ik iets wat mij heel erg angstig heeft gemaakt: uit onderzoek zou blijken dat het drinken van cola of andere bubbel drankjes een enorme risico factor is voor het ontstaan van slokdarmtumoren, een vorm van kanker waarvoor geen genezing mogelijk is. Dit moet toch voor de overheid aanleiding zijn koolzuurhoudende dranken te verbieden, vindt u ook niet?

Esther Eindhoven

Geachte Esther,

Dit is weer een typisch voorbeeld van slecht gepresenteerde onderzoeksresultaten in de leken pers. Wat is het geval? Onderzoekers hebben vastgesteld dat het aantal gevallen van slokdarmkanker in bepaalde regio’s toeneemt en dat deze toename parallel loopt met een gestadig stijgende consumptie van koolzuurhoudende frisdranken. Dit is statistiek en statistieken kunnen rare correlaties suggereren. Zo is er ooit een onderzoek geweest dat een causale relatie meende te kunnen aantonen tussen het aantal ooievaars dat in de jaren 60 nestelde in Hamburg en het aantal geboorten in die stad. Moet je nu stoppen frisdrank met bubbels te drinken? Theoretisch zou er een oorzakelijke relatie kunnen bestaan, koolzuur zorgt voor oprispingen en het maagzuur dat soms mee omhoogkomt, kan het slijmvlies van de slokdarm etsen. Na lange tijd (vele jaren) kan dit leiden tot oesophagus kanker. Echter niets om je al te druk over te maken.

Groetjes

Peter

Peter van der Zon
archief S&F 126
Nederlands Kampioenschap Olympisch Gewichtheffen
Vragen & Antwoorden