Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden

Saturday 01 January 2005
205
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Geachte Heer van der Zon,

Ik vind uw adviezen wat betreft voeding voor bodybuilders overdreven ingewikkeld en niet productief. Wat moet een bodybuilder bijvoorbeeld met groenten, fruit en ruwvezel? Niets dus. Voor de vitaminen neem je een tablet, voor de vezels ook of je gooit wat zemelen door je yoghurt. Simpel. Door uw adviezen te volgen besteden bodybuilders veel te veel tijd aan het wegkauwen van overbodige dingen als appels, spinazie enzovoort. En dat terwijl ze juist de hele capaciteit van het spijsverteringssysteem nodig hebben om voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten binnen te krijgen.

Daniël Lelystad

 

 

Geachte Daniël,

Ik ken die houding: we hebben eiwitten en koolhydraten nodig, alsmede een beetje vet en vezels en natuurlijk vitamines en mineralen. Waarom zouden we groenten of fruit eten? De vitamines en mineralen krijgen we binnen door suppletie, de vezels door enkele eetlepels zemelen door de yoghurt te roeren. Toch niet echt een optimale manier om je te voeden. Ik beperk me kortheidshalve tot de vezels: alleen tarwezemelen zijn niet genoeg. Naast cellulose heb je pectine en gom nodig en die komen slechts voor in fruit en vruchtensappen. Een evenwichtige natuurlijke voeding blijft de basis voor prestaties en daarin zijn groenten en fruit onmisbaar. Bovendien onderschat je de capaciteit van het spijsverteringssysteem.

Groetjes Peter

 

 

Beste Peter,

Ik ben een man van 53 jaar oud en heb problemen met mijn nek. De problemen bestonden al zo’n 10 jaar maar het wordt steeds erger. Volgens de huisarts had ik een extensie beperking, ik kon mijn hoofd niet ver achterover buigen. Als ik dat probeerde hoorde ik steeds iets kraken. Als ik recht voor me uit of iets naar boven moet kijken, krijg ik na enige minuten pijn in mijn nek die uitstraalt naar mijn schouders en rug. Het lijkt of de kracht in mijn armen en schouders is afgenomen. Er is inmiddels een MRI gemaakt, alsmede röntgen foto’s. De diagnose van de neuroloog luidde: degeneratieve veranderingen aan de tussenwervelschijven van C4, C5, C6, C7 en T1. Hij heeft wel uitgelegd wat dat betekende maar ik begreep het niet helemaal. Hij zei dat ik de keuze had tussen een operatie en fysiotherapie. Wat zou jij aanraden?

Gustav Merck, Kleef (Dld)

 

 

Beste Gustav,

Degeneratieve veranderingen bestaan o.a. uit ‘’verweking’’ van de kern van tussenwervelschijven (nucleus pulposi). Daar de schouderspieren (deltoïdeus) en biceps worden geïnerveerd door zenuwen die bij de vijfde en zesde halswervel (C5, C6), naar buiten treden en de triceps door zenuwen die bij de zevende halswervel (C7) en eerste borstwervel (T1) vanuit het ruggemerg naar de spieren lopen, is krachtverlies niet ongewoon. De indicaties voor een operatie zijn verschillend. Ik kan daar van hieruit niets over zeggen. Wél wijs ik er op dat operaties aan de halswervels altijd enigszins ‘’tricky’’ zijn. Niet geheel van gevaar ontbloot, dus. Fysiotherapie is misschien een veiliger keuze. Je kunt het zelf doen: door je nekspieren te versterken wordt de

stress op de wervels en schijven minder. Pas wel op: geen dynamisch, doch - zeker in het begin- slechts statische (isometrische) belasting van de nek. Bij dynamische inspanning komen de wervels en schijven in beweging. Eerst moet de nek dus isometrisch getraind worden. Houd je nek stil en: 1e: leg je handen in je nek, probeer je hoofd naar voren te duwen en geef tegelijk tegenkracht met je nekspieren. Houd de contractie 10 tot 20 seconden vol. 2e: leg je handen tegen je voorhoofd en probeer je nek te buigen, geef tegendruk met je handen, 3e: afwisselend links en rechts: zet een hand tegen de zijkant van je schedel en probeer je hoofd naar je schouder te bewegen, geef tegenkracht met je hand. Doe deze oefening minstens vijf maal per dag.

Succes. Peter

Peter van der Zon
archief S&F 126
Vragen & Antwoorden
Vragen & Antwoorden : ziekte van klinefelter