Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden : ziekte van klinefelter

Sunday 01 August 2004
205
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Ik ben nu 32 en heb altijd al klachten gehad die ik niet begreep: geen baardgroei of lichaamsbeharing, borstvorming die na mijn 14e begon en nooit weggegaan is, slechte progressie in massa en kracht en nog wat. Nu heeft de internist gezegd dat ik lijd aan de ziekte van Klinefelter. Wat is dit precies? De dokter heeft ook gezegd dat ik aan de hormoon injecties moet. Testosteron. Denk jij dat die hormonen de klachten doen verminderen en nog belangrijker, misschien: word ik er groot en sterk van?

Julius Enschede

 

 

Beste Julius,

Het syndroom van Klinefelter (spreek uit: Klienefelter en niet Klijnfelter), is een erfelijke aandoening. Inplaats van de voor een man normale combinatie van één X en één Y-chromosoom, komen bij het Klinefelter syndroom twee of meer X-chromosomen voor. Hierdoor krijgt een man meer fysieke vrouwe- lijke kenmerken: ontbreken van lichaamsbeharing en baardgroei, gynecomastia (vrouwelijke borstvor- ming), verminderde groei van spiermassa en een grotere opslag van vet volgens het vrouwelijke patroon (speciaal op heupen, billen en triceps). Vaak zijn de testes ‘verbindweefseld’. Hierdoor is er geen sperma-

togenese (aanmaak van zaadcellen) mogelijk, met als gevolg: onvruchtbaarheid. Afhankelijk van het chromosomen patroon (XXY t/m XXXXY) treden één of meer van de genoemde symptomen op de voorgrond. De gebruikelijke therapie bestaat uit testosteron injecties. Hierdoor kan inderdaad een grotere aanwas van spiermassa verkregen worden, terwijl na verloop van langere tijd, het vetverdelingspatroon zich kan wijzigen. De vrouwelijke borstvorming verdwijnt niet. Hier is een chirurgische ingreep geïndiceerd. Klinefelter komt niet vaak voor. Slechts 2 promille van mannelijke bevolking lijdt er onder. Een woord van waarschuwing: overdoseer niet met testosteron. Een veel voorkomend probleem is priapisme: het optreden van pijnlijke en langdurige erecties, die tot penistrombose kunnen leiden.

Sterkte Peter

 

 

 

Peter van der Zon
archief S&F 126
Vragen & Antwoorden
Vragen & Antwoorden