Bodybuilding 

Interview: Marianne Dik

Saturday 01 January 2005
240
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Wie ben je, waar ben je geboren, broers en zussen etc?

Ik ben Marianne, 30 jaar en woon in Assen. Ik heb een oudere zus en broer, Annemarie en Erik en een jonger broertje Martijn.

Wat is gewicht, wedstrijd en off-season, je lengte, omvang armen, taille, borst, heup, been en kuit?
Off-season weeg ik 65 kilo en mijn wedstrijdgewicht is 59 a 60 kilo.

“Ik maak me niet meer druk om wat anderen vinden”

Wat is je opleiding?

Ik heb de MBO-AW en de HBO-SPH gedaan en de cursus medische terminologie. Voor mijn baan in de jeugdgevangenis heb ik diverse cursussen gevolgd.

Wat voor werk doe je op dit moment?

Sinds 1 augustus van dit jaar ben ik werkzaam als secretaresse en receptioniste bij Jaap Dik Auto’s. Dit is het bedrijf van mijn vader en broer Erik. Hier voor heb ik ruim 2 jaar in de jeugdgevangenis in Veenhuizen gewerkt. Daarvoor heb ik ruim 6 jaar met mensen met een verstandelijke handicap gewerkt.

Waarom en wanneer ben je gaan trainen?

In 1996 ben ik begonnen met trainen. Voor de ontspanning en om wat strakker in mijn vel te komen zitten.

Waar train je?

Bij de fitness Factory van Jan Kats in Assen.

 

Hoe vaak per week train je?

Off-season 4 x in de week krachttraining en 2 a 3 x in de week cardio training.

Wat vinden je familie en vrienden ervan dat je dit doet?

Mijn familie vind het allemaal wel best. Zo lang ik er maar op een verantwoorde manier mee omga. Het dieet vinden ze maar niets. Maar ze staan wel achter me en toen ik dit jaar de kans kreeg om mee te gaan naar de WK in Spanje vonden ze ook dat ik deze kans moet grijpen. Ik ben Jolanda Beuving (mijn coach sinds juni van dit jaar) ook erg dankbaar voor de kans die ze me heeft geboden om mee te gaan naar Spanje. Mijn vrienden leven ontzettend met me mee tijdens mijn voorbereiding en zijn ook echt geïnteresseerd in wat ik doe.

Als je een partner hebt: wat vindt hij ervan?

Mijn vriend staat volledig achter me en steunt me ook waar hij kan. Voor hem is het natuurlijk ook niet altijd even gezellig. Als ik chagrijnig ben of een dip heb is hij degene die er mee geconfronteerd wordt. Hij weet hoe ik ben en reageer.

Traint je partner zelf ook?

Ja, intensief maar dat kun je ook wel zien! Maar helaas hij wil geen wedstrijd draaien, ha ha.

Wat was je idee van Bodybuilding/Fitness/Body-Fitness voordat je begon met trainen? Ooit gedacht dat je dit zelf ook ging doen?

Ik hield me in het begin helemaal niet bezig met de bodybuilding en fitness wereld. Mijn toenmalige trainingspartner deed bodybuildingwedstrijden en zij vroeg aan mij of ik niet eens een fitnesswedstrijd wilde draaien. Waarom niet dacht ik. Ja en daarna had ik de smaak te pakken.

Hoe denk je er nu over?

Ik ben over een aantal zaken wel anders gaan denken. Vroeger trainde ik naar hoe men wilde dat ik trainde en zag ik eruit zoals anderen wilde dat ik er uit zag. Ik woog op een gegeven momentrondde70kiloenhad12a13%vet (off-season). Ik was supergespierd maar was niet happy met hoe ik er uit zag. Nu kies ik voor mezelf en laat me niet meer beïnvloeden door anderen en hoe zij willen dat ik eruit zie.

Heeft de sport je manier van leven veranderd en hoe?
Ja zeker, ik heb dingen gezien en meegemaakt waarvan ik nu denk dat overkomt me nooit weer. Juist die dingen hebben me harder gemaakt. Ik heb geleerd om voor mezelf te kiezen en niet meer klakkeloos alles aan te nemen. Ik heb door de jaren geleerd mezelf te accepteren en schijt te hebben aan hoe anderen over me denken. Ik ben wie ik ben en bevalt je dat niet pech. Vroeger trok ik veel dingen me heel persoonlijk aan. Ik heb na mijn laatste wedstrijd in 2001 ontzetten veel lichamelijke klachten gehad. Mijn darmen lagen compleet stil.  Ik had toen op mijn strepen moeten gaan staan, het werd niet opgepakt met alle gevolgen van dien. Ik besef nu hoe belangrijk het is om goede begeleiding te hebben.

Heb je een coach/trainer?

Jolanda Beuving.

Heb je een trainingspartner?

Mijn broer Erik.

Wat voor dieet volg je en wat mis je het ergste gedurende je dieet?
Mijn dieet bestaat uit veel eiwitten en weinig koolhydraten en vet. Ik mis tijdens mijn dieet het meest nog een broodje kaas.

Hoe lang ga jij op dieet voor een wedstrijd?

Meestal 8 weken. Ik eet het hele jaar door schoon en zorg dat ik niet een te hoog vetpercentage heb. Off-season zit ik op 14 %.

Vind je dat je op deze manier van leven een gezonde levensstijl volgt?
Hoe schoner ik eet hoe gezonder ik ben. Als ik “slechte” dingen binnen krijg ben ik ook sneller ziek. Tijdens het diëten in wedstrijdvoorbereiding ben ik ook nooit ziek. Ik voel me juist beter en gezonder

Gebruik je supplementen, zo ja welke?

Off season gebruik ik 2 x daags proteïne shakes, multi vitaminen en vitamine B en C. Tijdens mijn dieet gebruik ik Isopure, multivit en vitamine B en C en fatburners.

Wat is voor jou de beste combinatie om in shape te komen?
4 x in de week krachttraining en cardio (gedurende dieet wordt cardio steeds meer opgevoerd). Dit in combinatie met goed dieet wat bestaat uit veel eiwitten en weinig koolhydraten en vet (eiwitten haal ik uit makreel, kip, biefstuk en proteïneshakes). Laatste week voor de wedstrijd worden alle koolhydraten er uit gehaald.

Is je uiterlijk erg belangrijk?

Ik vind dat je er verzorgd en representatief moet uit zien. Het hele plaatje moet af zijn. In het dagelijks leven gebruik ik make-up. Op een wedstrijd zit het er een dikke laag plamuur op. Dit in verband met de lampen.

Hoe vind jij dat je er op je best uitziet: in wedstrijdshape, off season of 1 maand voor de wedstrijd?

In wedstrijdshape.

Wat vind jij ervan dat je uiterlijk zoals, huid, haar, nagels make-up etc. een rol spelen bij de beoordeling op een wedstrijd?
Ik vind wel belangrijk dat er naar gekeken wordt en dat het mee speelt bij de beoordeling, maar ik vind niet dat dit doorslaggevend mag zijn. Uiteindelijk gaat het om je fysiek en niet om het leuke koppie dat iemand heeft. Het totaalbeeld moet goed zijn.

Heb jij net als andere vrouwen, die niet zoals jij trainen en diëten, probleem gebieden?
Ja, als ik aankom, komt het op mijn achterste. Maar ik heb het geluk (vind ik zelf ) dat het niet gaat blubberen. Mijn achterste blijft wel strak.

Wat zou jij aan jezelf nog willen verbeteren en hoe ver zou je hiervoor gaan?
Ik ben tevreden met hoe ik er uit zie, maar het kan altijd beter. Ik zou er absoluut geen anabolen gebruiken. Wie dat wel doet moet dat zelf weten. Ik ben zuinig op mijn lichaam en gebruik daarom juist geen anabolen. Ik vind dat er te veel risico’s aan zitten. Daarbij vind ik ook dat je het eerst op eigen kracht moet doen, kies je er dan voor dan moet je dat helemaal zelf weten.

Sommigen zien er gewoon niet afgetraind uit en toch eindigen ze hoog

Veel mensen begrijpen niet dat een vrouw met gewichten traint en spieren wil hebben. Waarom zouden ze dat vinden denk jij en wat vind jij daarvan?

Mensen hebben snel vooroordelen. Je wordt direct in een vakje geplaatst. Spieren is meer voor mannen vinden veel vrouwen. Misschien vinden sommigen het best mooi maar zeggen ze het gewoon niet. Ik kan me daar ook niet druk om maken. Een ieder moet die weg volgen waar zij of hij zich het beste bij voelt.

Hoe reageren mensen op straat, op je werk etc. wanneer ze weten wat jij doet en/of als ze zien dat je een getraind lichaam hebt?

Mensen reageren juist positiever dan hoe ik er vroeger uit zag. Toen was ik groter en massiever dan nu. Mijn vriend vond me toen tè, eigenlijk iedereen wel. Nu vinden ze me veel vrouwelijker. Ik zou er ook niet meer zou uit willen zien omdat ik mij daar zelf niet prettig bij voelde.

Hoe reageren mannen erop?

Ze vinden het mooi en hebben respect voor hoe ik het bereikt heb. Namelijk door keihard trainen en op mijn voeding te letten. Mannen vragen ook wel om trainingsadvies en voedingadvies.

Hoe reageren vrouwen erop?

Positief. Ze vinden het mooi.

Zijn er ook negatieve kanten aan bodybuilding/fitness/body-fitness?
Ja zeker maar daar ga ik verder niet op in. Aan alles zit zowel een positieve als negatieve kant. Maar de positieve kanten wegen zwaarder.

Heeft bodybuilding/fitness/body-fitness je veranderd als persoon en zo ja hoe?

Nee over het algemeen niet. Ik ben alleen wel harder geworden en ben mezelf gaan accepteren zoals ik ben.

Ben je fysiek sterker geworden en heeft dit voordelen?
Ja, dit had vooral zijn voordelen in de jeugdgevangenis. Bij escalaties moesten wijzelf fysiek handelen. Dan is het wel mooi meegenomen als je een jongen die 2 koppen groter is dan jou moet wegbrengen.

Denk jij dat in de toekomst getrainde vrouwen meer gewaardeerd zullen worden?
Ik hoop het wel.

Hoe vind jij het dat een bodybuilding/fitness/body-fitness wedstrijd steeds meer op een beauty contest, met poses in bikini en een routine op muziek gaat lijken?

Zolang het totaal beeld klopt vind ik het best. Maar een mooi koppie mag niet doorslaggevend zijn. Het gaat uiteindelijk, vind ik, om je fysiek. Maar als geheel moet je er wel verzorgd uit zien.

Denk jij dat het misschien op een andere manier beoordeeld zou kunnen worden?

Kan op dit moment niets bedenken.

Hoe vind jij dat er gejureerd wordt zou je er wat aan veranderd willen zien?
Op de WK zag je bijvoorbeeld mensen winnen waarvan je dacht: hoe bestaat het? Sommigen zien er gewoon niet afgetraind uit en toch eindigen ze hoog. Daar kan ik dan niet bij.

Een mooi koppie mag niet doorslaggevend zijn

Als jij zou jureren wat zou jij dan het belangrijkste vinden?
Fysiek en presentatie.

Waarom vinden de meeste mensen gespierde vrouwen “not done”? Stoor jij je daaraan?
Ik maak me niet meer druk om wat anderen vinden. Er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Wat vind jij van plastische chirurgie? Zou je dit zelf ook doen, zo ja, waarom?

Nee, ik zou het zelf niet doen. Of het moet om medische redenen zijn of littekens van bijv een auto ongeluk. Ik ben zoals ik ben en ik ben gelukkig met mezelf.

Wat vind jij ervan dat sommige dames van bodybuilding overstappen naar fitness en body-fitness?
Moeten ze helemaal zelf weten vind ik.

Denk je dat je dit over 10 jaar nog zal doen?

Misschien wel. Maar ik wil ook graag kinderen. Ja, en dan kun je niet meer zoveel trainen. Ik vind dat ik dat niet zou kunnen maken ten opzichte van een kind.

Welk advies zou jij vrouwen geven die geïnteresseerd zijn om te gaan trainen?

Zorg dat je goede begeleiding krijgt. En doe het omdat je het zelf graag wilt, niet omdat een ander het wil.

Vind jij wat je doet een sport, kunst, gave of levensstijl?
Het is een levensstijl geworden.

Heb jij voorbeelden in de sport?

Monica Brand en Jolanda Beuving.

Heb jij zelf nog iets speciaals voor de lezers wat je graag kwijt wilt?
Volg je hart en geniet van het leven op de wijze die bij jou past. Verder wil ik Jolanda Beuving, mijn coach ontzettend bedanken voor de kans die ze mij gegeven heeft en dat ik volgend jaar weer mee mag. Ze heeft enorm veel voor me gedaan en ik heb ontzettend veel van haar geleerd op gebied van voeding en training. Maar ik zal nog wel heel veel blijven leren. Je bent toppie. Verder wil ik mijn broer Erik bedanken voor de steun tijdens de trainingen. Mijn vriend uiteraard voor de steun en Angela (vriendin die me de laatste dagen ontzettend veel gesteund heeft). Jullie zijn stuk voor stuk toppers!

The Anabolic Beast: De relatie tussen anabolen en agressie
Soja-eiwit is geen mietjes-eiwit meer