Bodybuilding 

Do you remember...Giuseppe Deiana

Saturday 01 January 2005
455
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Giuseppe werd onder onze aandacht gebracht door Hans Bouwma uit Enschede. Giuseppe draaide zijn eerste wedstrijd in 1964. Hij is nu dan ook al 62 jaar. In 1962 begon hij met trainen en het bleek al snel een supertalent. Tijdens zijn eerste wedstrijd werd hij uitgeroepen tot “ Best gebouwde atleet van Europa”. En op de Nederlandse Kampioenschappen werd hij niet alleen Mr. Holland, maar hij mocht ook de trofeeën voor Beste Arm, Beste Poser en Beste Definitie mee naar huis nemen.

Deze wedstrijd staat Giuseppe het dichtst bij zijn hart: “Op deze wedstrijd was de waardering van het publiek en de jury zo groot. Voor mij was dit een heel emotioneel moment”. “Een andere wedstrijd die mij altijd is bij gebleven is die in 1975 in Geneve. Ik werd Europees en Wereldkampioen bij de IFBB. Voor mij is dit de best behaalde plaatst in mijn wedstrijdcarrière”.

Na deze wedstrijd mocht Giuseppe naar de Olympia (1975). Hij moest het op nemen tegen onder andere Franco Colombo, Ed Corney, Albert Beckles en Frank Zane. Uiteindelijk werd Giuseppe 5de. Tijdens deze wedstrijd werden er opnames gemaakt voor de film Pumping Iron. Giuseppe is in deze film dan ook terug te vinden. Na de Olympia is Giuseppe gestopt met wedstrijden: “Ik ben uiteindelijk gestopt met alles wat met wedstrijden te maken had. Er gebeurde te veel er omheen. Er waren te veel dingen “fout” in het beleid van de bond. Ook was ik niet te spreken over alle supplementen die in opmars waren en genomen werden, tijd voor mij om te stoppen”. “Ik ben blij dat ik toen die beslissing gemaakt heb want nu kan ik terug kijken op een hele mooie een leuke tijd, ik heb hele goede en leuke herinneringen aan die tijd, een tijd die ik voor geen goed had willen missen”.

Op dit moment runt Giuseppe samen met zijn dochter Stella een sportschool in Enschede. Door zijn 40-jarige ervaring heeft hij veel kennis over training en voeding. Hierdoor weet hij mensen te motiveren om de basis van het trainen goed te leren. Mensen komen uit alle hoeken van Nederland om van deze meester te leren.

Na door een diep dal te zijn gegaan, nadat zijn vrouw anderhalf jaar geleden overleed, wist hij zich toch weer te motiveren om te gaan trainen. Hij traint weer 4 x per week en loopt 7 x per week hard. “Op dit moment ga ik als het ware een derde fase van mijn leven in. Ik heb iemand ontmoet en we hebben een hele goede relatie. Ze steunt me en motiveert me om mijn leven weer op te pakken”.

Eigenlijk is het een droom van Giuseppe om ooit nog het podium op te gaan. Hij zou graag willen laten zien dat je niet in elkaar hoeft te zakken als je ouder wordt, maar dat je er nog heel goed, strak en gespierd kan uit zien. Mede hierom is hij bij wedstrijden gaan kijken. ”De laatste wedstrijd die ik heb gezien was de NK 2003 in Deventer en dat viel een beetje tegen. De sfeer was lang niet meer zoals het was. Vroeger ging iedereen uit zijn dak, nu was het maar tam. Uiteindelijk is dit het resultaat van jaren lang mismanagement. Echt heel erg jammer”. “En tegen de atleten wil ik het volgende zeggen: het gaat niet om de trofee op het podium, je mooiste en beste trofee is je gezondheid”. Giuseppe Deiana mag met recht een legende in het Nederlandse bodybuilding worden genoemd. Een man wiens naam wij moeten eren.

Giuseppe Deiana

■ 1965   Hollandse Nationals - NBBF, Winner

■ 1967   Universe - Pro - NABBA, Short, 2nd

■ 1968   Mr Europe - IFBB, Short, 2nd

Mr Europe, Short, 2nd

■ 1969   Mr Europe - IFBB, Short, 3rd

■1970    Holland Nationals - NBBF,

Overall Winner
Holland Nationals - NBBF, Short, 1st

Mr Europe - IFBB, Short, 3rd Universe - IFBB, Short, 2nd

■ 1971    Mr Europe - IFBB, Short, 1st

Universe - IFBB, Short, 1st

■ 1972    Mr Europe - IFBB, Short, 1st

■ 1973    Mr Europe - IFBB, Short, 1st

Universe - IFBB, Short, 1st

■ 1975    Hollandse Nationals - NBBF, Winner

De 10 tips van... Shebab Eldin!
Vraag het Ed!