Bodybuilding 

Vraag het Ed!

Saturday 01 January 2005
199
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ed schuift aan tafel en begint gelijk met zijn bekende spraakwaterval, af en toe onderbroken door zijn zoontje die vrolijk “Ed, Ed, Ed” krijst (of iets dat er op lijkt). “Ik voel me goed joh”, is het eerste wat uit Ed’s mond komt. “Ik train weer lekker, ik zie vooruitgang, ik zit gewoon goed in mijn vel!” roept Ed uit op zijn bekende enthousiaste manier.

Twee keer per dag traint hij nu, weer “lekker zwaar zoals het hoort” zegt hij met een lach van oor tot oor. “Wat ik gehoord heb van Chad (Nicholls, red.) is dat ik een uitnodiging krijg voor de Arnold Classic. Wat er van waar is weet ik niet, maar dat zou wel super zijn!”. Aan de reacties die Ed van zijn collega bodybuilders heeft gekregen na de Night of the Champions en de Hungarian Pro blijkt wel dat hij ingeburgerd is in het prof-bodybuilding wereldje. We gaan snel over naar jullie vragen omdat Ed zometeen zijn dochter voor het slapen gaan nog moet voorlezen.

Wat zijn de dingen die je het beste kan eten als je elke dag traint om groot te worden en om een stuk droger te worden?

Vroeg Erik uit Kampen via email.

“Je wilt groter worden én droger..., dat is op zich te doen al moet je wel goed opletten hoe je traint. Met alleen aan de gewichten sleuren kom je er niet, je moet je cardio niet vergeten. Vooral op je nuchtere maag cardio en voor het naar bed gaan vind ik ideaal. Voor de rest moet je voor massa hoog in je koolhydraten en hoog in je eiwitten gaan zitten en om droger te worden ga je dan die koolhydraten verminderen. Kies trouwens vooral voor vetarme eiwit en koolhydraat producten, zoals rijst met tonijn. Ik weet het, de eerste keer is het niet weg te krijgen, maar dat went, geloof mij maar. Als ik jou was zou ik eerst groter gaan worden en dan aandacht besteden aan droger worden. Op die manier kun je je beter richten op je doel, snap je? Trouwens, de zomer is nog ver weg, dus zo droog hoef je nou ook weer niet te zijn in de winter!”.

Is er niet onwijs veel haat en nijd in de bodybuildingwereld? Het lijkt mij dat je soms wel iemand van het podium wilt beuken omdat hij net voor je kan eindigen.

Vroeg Ruud via email:

“Hahaha, dan blijf ik bezig joh! Ik heb respect voor mensen die beter zijn dan ik, we trainen allemaal hard en we gaan allemaal door een verschrikkelijke dieetfase. Als ik mensen die voor me eindigen nu niet kan verslaan, dan komt dat volgend jaar wel. Trouwens, je moet ook net de jury mee hebben, die geven meestal de voorkeur aan mensen die ze kennen van naam. Ik ben betrekkelijk nieuw, zeker op wedstrijden in Amerika. Met sommige bodybuilders kan ik het goed vinden, die hebben humor en kunnen tegen een lagere plaatsing dan verwacht, maar dat verschilt per persoon. In New York eindigde ik bijvoorbeeld voor Heiko (Kalbach, red.) en in Hongarije versloeg hij me, kan gebeuren, het is wel een onwijs goeie gozer. Oké, ik vind niet iedereen er even geweldig uitzien, maar dat is mijn mening. Ik heb een bepaald beeld hoe iemand er uit moet zien om te winnen, maar ja, dan moet de jury het ook nog met me eens zijn. Regelmatig krijg ik mails van jongens die ik op eerdere wedstrijden ontmoet heb, er is respect voor elkaar, maar op een wedstrijd probeer je elkaar toch te verslaan. Noem het gezonde concurrentie en geen haat en nijd. Het is als het normale leven, soms kom je mensen tegen met wie je het goed kunt vinden, soms heb je gelijk het gevoel dat je iemand niet mag. Maar hoe je daar mee omgaat is voor iedereen weer anders”.

Do you remember...Giuseppe Deiana
Bodybuilding in de echte wereld deel 4