Bodybuilding 

Contest News: GNC Show of Strength

Saturday 01 January 2005
202
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Voor de 3de keer werd de GNC show of Strength in Atlanta georganiseerd. Van 8 tot 10 oktober was de Cobb Calleria het domein van top bodybuilders, bodybuildsters, fitness- en figuredames. Maar daar bleef het niet bij, ook powerlifters, sterksteman- en armdrukwedstrijden werden er gehouden. Lee Haney organiseerde de Ultimate Teen Challenge en Physical magazine was op zoek naar een covermodel, die zij ook via een wedstrijd probeerde te vinden.De organisatie verwachtte 20.000 health en fitness fans die buiten de wedstrijden ook nog een leuke expo konden bezoeken.

De GNC was de laatste kans voor de atleten om zich te kwalificeren voor de Olympia, hierdoor stonden er veel grote namen op het podium. Bij de heren bodybuilding stonden maar liefst 24 kneiters op het podium die allemaal aanspraak wilde maken op de eerste plaats.

Het was uiteindelijk Victor Martinez die deze plaatst in beslag mocht nemen. Victor is een mooie symmetrische, rond gespierde bodybuilder die een hele naturelle uitstraling heeft. Toch was de strijd niet zomaar gestreden Darrem Charles zat hem op de hielen. Darrem was misschien niet zo rondgespierd als Victor maar hij was knetter en knetter hard. Darrem had niet alleen over zijn hele been dwars strepen maar ook zijn triceps zaten vol met strepen. Echt fantastisch om te zien. Het publiek was dan ook in twee strijd wie de GNC moest winnen.

Gustavo Badell was de laatste die met deze wedstrijd een kwalificatie voor de Olympia binnen wist te halen. Gustavo is een grove gespierde bodybuilder maar in mijn ogen was hij iets te soft. Hij was wel droog maar mistte zijn hardheid. Branch Warren daarin tegen was juiste weer hard en droog zijn symmetrie was echter weer minder dan die van Gustavo. Branch Warren heeft een paar benen waar je U tegen zegt. Vroeger had je Tom Platz, maar het zal niet lang meer duren en voordat Branch Tom qua beenomvang voorbij streeft.

Troy Alves heeft een hele mooie fysiek. Ten opzichte van vorig jaar heeft hij behoorlijk wat spiermassa op zijn 38 jarige frame weten te plakken. Vriend en vijand wist hij hiermee te verrassen. Troy gaat hij naar huis met de gigantische medaille van de 5de plaats.

Graig Titus werd 6de Graig was groot rond en droog, hij zag er goed uit maar ik heb hem wel eens in betere vorm gezien. Toch was het voor de jury voldoende om Graig boven Johnnie Jackson te plaatsen. Johnnie die absoluut in een hele goede shape was zal zeker revanche nemen op de Olympia, hij was namelijk diep teleurgesteld in zijn plaatsing. Verder stonden er nog 2 atleten die zich ook al geplaatst hadden voor de Olympia Ahmad Haidar en Claude Groulx zij werden respectievelijk 9de en 11de.

Een man die ik nog zeker even moet noemen was Nasser El Sonbaty. Nasser had zijn hoogtepunt op wedstrijdniveau ongeveer 10 jaar geleden. Toch kan hij nog steeds geen afscheid nemen van het podium. Helaas kan hij de jongere garde niet bij houden en probeert door middel van allerlei bokkensprongen in de race te blijven. Hij moest zich tevreden stellen met de 14de plaats.

Dames Bodybuilding Lichtgewicht

De dames bodybuilding was zoals gewoonlijk in twee groepen gesplitst de lichtgewichten, 11 deelneemsters en de zwaargewichten, 8 deelneemsters. Bij de Lichtgewichten wist Nancy Lewis overtuigend haar klasse te winnen. Aan haar mooie v-shape en harde spierkwaliteit kon niemand tippen. Haar benen waren in lijn met haar bovenlichaam met als extra`s dat ze zo vasculair waren dat zelfs de heren hier niet aan konden tippen. Tevens was Nancy de enigste in haar klasse die haar 6-pack, in haar geval 8-pack, kon laten zien. Nancy zal op de Olympia, waar ze zich nu voor heeft gekwalificeerd, zeker hoge ogen gaan gooien.

De nummer twee, Joanna Thomas, had een toch iets andere fysiek dan Nancy. Joanna heeft een mooi rond bovenlijf, haar benen blijven echter qua rondheid achter. Ze zijn absoluut heel hard en scherp maar er zal de komende tijd toch nog iets meer volume opgekweekt moeten worden. Als dit haar lukt dan zal deze dame niet meer te stoppen zijn. Ondanks haar behoorlijke spiermassa weet ze heel vrouwelijk over te komen op het podium en dat is in mijn ogen in deze klasse een absoluut plus punt. Ook Joanna kwalificeerde zich d.m.v. deze wedstrijd voor de Olympia.

Rosemary Jennings werd 3de. Rosemary is eigenlijk een combinatie van de dames hierboven.. Toch vond ik Rosemary niet zo hard als de bovenstaande dames maar door haar mannelijke poseren wist zij het maximale van haar spieren te laten zien. Gayle Moher daar in tegen komt super vrouwelijk over op het podium. Qua fysiek leek ze op de nr.2 Joanna Thomas alleen dan een maatje kleiner. Doordat haar spiermassa minder dan die van Rosemary was moest zij genoegen nemen met de 4de plaats.

Nummer 5 werd Mary Ellen Doss die volgens mij veel geluk gehad heeft met haar plaatsing. Qua symmetrie kon ze aardig mee komen met de andere dames maar ik vond haar qua spiermassa, droog en hardheid niet in de top 6 thuis horen. Jeannie Paparone mocht de top 6 afsluiten. Jeannie was mooi symmetrisch en qua spiermassa zat ze zeker heel erg goed. Ook op haar hardheid was niets aan te merken. Haar uitstraling was vergelijkbaar met die van de nr.4 Gayle Moher. Ik had Jeannie zeker een hogere plaats gegund.

Dames Bodybuilding Zwaargewicht

Bij de zwaargewicht dames was Yaxeni Oriquen oppermachtig. Haar symmetrie is prachtig en aan haar spiermassa kon niemand tippen. Ze was absoluut droog maar mistte de echte hardheid en vasculariteit. Waarschijnlijk heeft ze zich meer gericht op de Olympia, die 3 weken na de GNC gehouden zal worden, en geef haar eens ongelijk. Betty Pariso werd unaniem 2de. Betty zou in mijn ogen iets dikkere benen mogen hebben. Niet dat ze echt heel dun zijn maar door haar gigantische biceps en schouders lijkt haar fysiek niet compleet. Dit valt zeker op tijdens de quaterturns. Tijdens de verplichtte poses zet ze haar been opzij hierdoor worden de lijnen zichtbaarder en lijken haar benen massiever. 3de werd Lisa Aukland. Wat een verschrikkelijk mooie bodybuildster is dat zeg, echt een plaatje. Ze was rond gespierd, droog en hard en had een uitstraling waar menig atleet niet aan kan tippen. Ten opzichte van de nr.1 en nr.2 had ze minder spiermassa en hierdoor moest zij zich tevreden stellen met de 3de plaats. Buiten de medaille wist ze ook een kwalificatie voor de Olympia binnen te slepen. Ik weet zeker dat we van deze dame meer gaan horen in de toekomst.

Christine Roth wist in de eerst ronde beter te scoren dan Lisa. Maar in de overige rondes moest ze toch afhaken. Christine heeft een prachtige fysiek. Haar schouderkoppen en haar benen vallen in haar fysiek gewoon op. Annie Riviecco was behoorlijk grof gespierd maar kwam qua shape toch een stuk minder imposant dan Christine. Misschien kwam dat doordat Annie geen atletische bouw heeft maar heel erg geblokt is en hierdoor heel gedrongen lijkt. Ze werd uiteindelijk 5de.

6de werd Maria Calo. Deze hoogblonde dame heeft op zich een mooie symmetry maar mistte de massa, droogheid, hardheid en uitstraling van de top 4. Tevens kwamen een aantal van de bovenstaande dames heel natuurlijk en vrouwelijk over, iets waar Maria de plank volledig missloeg. In deze klasse zou ook Helle Nielsen meegedaan hebben, maar door een blessure moest de Jan Tana winnares afhaken. Ik hoop dat ze op tijd hersteld is voor de Olympia.

Dames Fitness

In de fitness klasse stonden maar liefst 30 super afgetrainde en lenige dames. Deze klasse is zeker een spektakel om naar te kijken. Al deze dames hebben een verleden als cheerleader of turnen en dat merk je meteen als je naar de shows kijkt, de vonken springen er vanaf.

Kelly Ryan moest door een blessure aan haar kuit deze wedstrijd voorbij laten gaan zodat ze volledig hersteld aan de Olympia kan meedoen. Door het uitvallen van deze topper werden de kaarten opnieuw geschud.

Adela Garcia-Friedmansky werd zich uiteindelijk de winnares. Zij heeft deze overwinning te danken aan haar harde en uitgebalanceerde fysiek en niet aan haar Aerobic routine. Daar werd ze namelijk 5de in de eerste ronde en 2de in de tweede ronde. Toch wist ze met 19 punten verschil overtuigend te winnen.

2de werd Kim Klein die met een hele mooie fysiek en een redelijke routine constant vrij hoge scores kreeg. Kim heeft een vriendelijke, meisjesachtige uitstraling maar bleef qua hardheid achter op de andere.

Jen Hedershott, die 3de werd, kwam fysiek gezien in de shape van haar leven en toch verloor ze de eerste ronde kostbare punten. Waarschijnlijk komt dat doordat Jen vrij hard en streng overkomt op het podium. Toch wist ze de “verloren” punten goed te maken in de overige 3 rondes. Haar routine was leuk, er zaten niet veel acrobatische hoogstandjes in maar Jen weet absoluut de zaal te entertainen. Teri Mooney die 4de pakte als laatste de kwalificatie voor de Olympia. De eerste twee rondes kwam Teri niet echt goed uit de bus, daar werd ze constant 6de. Haar fysiek is gewoon een stuk minder dan de bovenstaande dames. Ze heeft niet echt een zandloper model, dit komt omdat haar benen behoorlijk grof zijn ten opzichte van haar bovenlijf. Toch wist ze de 4de plaats te bemachtigen door haar gigantische routine. Werkelijk verbazingwekkend wat iemand met zijn lijf kan doen.

Bij Julie Palmer was het juist andersom. In de fysiek ronde haalde ze de punten binnen die ze vervolgens in de routine rondes weer verspeelde. Julie heeft werkelijk hele mooie ronde schouders en scherpe lijnen op de voorkant van haar benen. Helaas mistte ze die scherpte op de achterkant.

Debbi Czempinksi had tijdens de eerste twee rondes totaal geen zicht op een medaille ze werd daar respectievelijk 8ste en 11de, maar tijdens de routines domineerde ze. Haar routine was echt onwijs. Alle elementen waren aanwezig en wat een energie die meid uitstraalde echt top. Als Debbi haar shape weet te verbeteren dan kan werkelijk niemand meer om haar heen.

Een dame die zeker in de top 6 had moeten staan was Tracy Greenwood. Alles ging perfect tot de ronde van de routine. Zij blesseerde zich in de eerste ronde en daardoor kon zij haar tweede routine ronde niet goed uitvoeren, kostbare punten gingen haar neus voorbij. Ze werd uiteindelijk toch nog 8ste Het is te hopen dat zij zich in 3 weken weet te herstellen want zij had al eerder een kwalificatie voor de Olympia weten te behalen. Net zoals de nummer 7 Anna Level en nummer 9 Jennie Hanke.

Miss Figure

Meer dan 30 deelneemsters hadden zich ingeschreven voor deze wedstrijd. En door dit grootte aantal was het voor de jury dan ook bijna onbegonnen werk om alles goed te jureren. Erg jammer was het, dat de 1ste en de 2de ronde qua call-outs niet verschilde. Hierdoor werden de dames onderling niet of nauwelijks vergeleken. De eerste call-outs waren alleen de “grote” namen en er werd in mijn ogen in eerste instantie minder gekeken naar hun shape, en dat is natuurlijk heel erg jammer (lees triest). Natuurlijk zagen deze dames er heel erg goed uit maar er waren heel veel dames die gewoon over het hoofd werden gezien omdat ze minder of niet bekend zijn.

Tevens stonden er in deze klasse 9 dames die zich al eerder hadden gekwalificeerd voor de Olympia. Deze dames eindigde dan ook in de top 8 met als uitzondering Dina Al-Sabah die met een slechte shape toch nog 14de werd. 1ste in deze klasse werd Jenny Lynn. Jenny is absoluut een mooie meid die qua symmetrie klopt. Persoonlijk vond ik haar benen te soft ten opzichte van haar bovenlijf. Iets waar de nummer 2 Jaime Franklin geen problemen mee had. Jaime is een tenger gespierde dame die door haar hardheid groter toont. Zij was in een betere fysieke balans dan Jenny, maar de jury vond Jaime unaniem nummer 2. 3de werd Amber Littlejohn die qua spiermassa behoorlijk was veranderd sinds ik haar op de California Pro had gezien. Haar schouder wijdte was gigantisch vooruit gegaan, tevens wat ze een stuk scherper op haar benen geworden.

Christine Pomponio heeft een vrij rechtte fysiek maar door haar gigantische borstomvang lijkt ze atletischer gebouwd dan dat ze is. En hierdoor valt ze op, vooral in de badpakken ronde. Christine is de laatste tijd wel veel vooruit gegaan, niet qua spiermassa maar wel qua hardheid. Ze werd 4de.

Zena Collins die 5de werd, is een mooie dame, met een hele natuurlijke uitstraling. Persoonlijk vond ik Zena niet in de top 6 horen. Ze was gewoon veel te soft, vooral op haar bovenlichaam met name haar buik. Tijdens de eerste ronde de badpakken ronde wist ze dit nog mooi te verbergen maar tijdens de bikini ronde werd dit duidelijk zichtbaar. Toch bleef de jury van mening dat zij in de top thuis hoorde.

De laatste medaille winnares is Shannon Meteraud. Shannon heeft door haar naar afhangende schouders een hele rechte fysiek. Toch vond de jury haar beter dan de symmetrische en harde Kim Chizevsky-Nicholls. Uiteindelijk scheelde het maar een punt. Maar Shannon werd 6de en Kim 7de.

Een dame die ik zeker nog even moet noemen is Lena Johannesen. Lena werd 15de achter een totaal uit shape Dina Al-Sabah. Ik vond Lena`s fysiek weer sterk verbeterd en vond dat zij een plaats in de top 5 had verdient, en zo dachten meer mensen erover. Dit was voor Lena de laatste kans om zich te kwalificeren voor de Olympia. Helaas mocht het niet zo zijn.

Zelf werd ik (Mascha Tieken) in deze klasse 17de. Ik denk dat ik het afgelopen jaar veel vooruit gegaan ben met name mijn benen. Eindelijk beginnen mijn benen een beetje in lijn te komen met mijn bovenlijf. Na een moeilijke tijd, het verlies van mijn hond en veel ziek geweest, stond ik, volgens vele, in de shape van mijn leven. Natuurlijk is het dan dubbel zo jammer als je merkt dat er belangenverstrengelingen op de wedstrijd zijn, maar dat is iets wat je altijd kan tegenkomen in een jurysport. Triest is het wel maar als prof laat ik me niet zomaar uit het veld slaan. De sfeer onder de atleten was weer heel erg goed en ik heb veel contacten kunnen leggen voor de toekomst. Het is de bedoeling om volgend jaar, als het lukt, zoveel mogelijk op het podium te staan zodat mensen je beginnen te (h)erkennen.

Fotografie Co Apswoude
Tekst Mascha Tieken
archief S&F 126
Bodybuilding in de echte wereld deel 4
Contest News: Olympia