Bodybuilding 

Contest News: Olympia

Saturday 01 January 2005
199
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het Olympia weekend in Las Vegas op 29 en 30 oktober is, ondanks alle problemen die zich hebben voorgedaan door de wisseling van organisatie in de Pro Division van de IFBB, één van de meest spannende wedstrijden bij de heren en één van de meest saaie bij de dames geworden. De persconferentie onder leiding van Bob Chiccerillo en Triple H is meer een show geworden doordat de atleten tegen elkaar werden uitgespeeld. De heren atleten gingen hier gretig op in, wat resulteerde in een ware pose down met een enkele dame die zich ertussen waagde. In elk geval was het de moeite waard geweest om deze persconferentie te bezoeken. Er werd veel gespeculeerd over wie er ging winnen en de verwachting was dat dit jaar Ronnie zou worden onttroond door Jay Cutler of Dexter Jackson. De reden hiervoor zou zijn dat Jay’s en Dexter’s sponsor, Muscle Tech, de hoofdsponsor was van de Olympia.

Misschien is dit ook wel de bedoeling geweest, maar Ronnie is net als Lee Haney vroeger, beter dan de politiek. Toch waren er dit jaar minder bodybuilding liefhebbers dan voorgaande jaren en dit was vooral te merken aan de animo voor de dames wedstrijden. Het is duidelijk te merken dat de interesse is teruggelopen wat betreft de dames en één van de redenen was dat Juliette Bergmann en Lenda Murray vorig jaar hun afscheid aankondigden en dus dit jaar niet mee zouden doen. Groot was onze verassing dan ook toen we bij de weging Lenda Murray op de weegschaal zagen stappen. Lenda beaamde bij navraag dat ze aanvankelijk niet mee zou doen, maar uiteindelijk toch heeft besloten om het record van Lee Haney te verbreken door negen Olympia titels op haar naam te schrijven. De IFBB had hier wat meer aandacht aan moeten besteden. Wayne DeMilia zou dit wel hebben gedaan, dan hadden er vast wat meer mensen in de zaal gezeten bij de dames Olympia’s. Het is niet alleen dat dames Bodybuilding weinig publiek trekt, want de Fitness en Figure Olympia’s werden tegelijkertijd gehouden.

Het is zelfs zo dat merendeel van het publiek wat er aanwezig was komt voor dames Bodybuilding en in iets mindere mate voor Fitness waren gekomen. Figure is het minst populair. Als je vraagt waarom, dan antwoorden sommigen dat het saai is, want er gebeurt niets en ze begrijpen ook niet waarop wordt gejureerd. Het is te hopen dat de IFBB in de toekomst wat meer aandacht aan dit probleem gaat schenken, anders zou het wel eens kunnen zijn dat er zo weinig pubiek gaat komen dat de dames Olympia’s hiervan de dupe worden en wel eens van de lijst geschrapt kunnen worden. Voorlopig is het nog niet zo ver en zijn we allemaal weer van de partij van 13 tot en met 15 Oktober 2005 in het Mandalay Bay te Las Vegas voor het Olympia Weekend.

Ronnie onverslaanbaar 1e

Men was er zeker van, dit jaar ging het gebeuren, Ronnie zou zijn titel niet kunnen prolongeren en moeten afstaan aan Jay of Dexter, want hun sponsor Muscle Tech was de hoofdsponsor van de Olympia. Dit scenario had gekund, maar men had niet op Ronnie gerekend. Ronnie was beter dan de politiek en vijf kilo spiermassa zwaarder dan vorig jaar. Hij heeft hier wederom laten zien dat hij niet te kloppen is. Eigenlijk wisten zijn tegenstanders het al op de persconferentie, ze gingen voor de tweede plaats want Ronnie is onverslaanbaar. Ronnie kwam als laatste op het podium en ook het publiek wist het al want met nog een extra vijf kilo spiermassa en in uitstekende conditie was het onmogelijk voor Jay, Dexter of wie dan ook om Ronnie te stoppen. Je vraagt je af hoe het kan. Is hij nog wel gezond? Nu ik heb met Ronnie gesproken op de Olympia en een week later in Amsterdam en Londen en ik kan je verzekeren dat hij zo gezond is als een vis. Eigenlijk verbazingwekkend hoe iemand met zoveel massa en gewicht, hij weegt 134 kilo in wedstrijdshape, bij een geringe lengte van 1.79 m nog zo fit en actief kan zijn. Of je het nu mooi vind of niet je kunt er gewoon niet omheen en zoals het er nu naar uitziet gaat hij volgend jaar zijn 8e Olympia titel halen en Lee Haney & Lenda Murray evenaren.

Jay Cutler eeuwige 2e

De eeuwige nummer twee zal het zijn voor Jay, hoewel ik eerlijk gezegd dit een zeer geflatteerde tweede plaats vind. Jay was niet in 100% conditie, zijn achterkant was nogal “zacht” vooral de bilpartij en dat moet niet mogen vind ik en zeker niet bij de heren. Toch heeft Jay unaniem allemaal tweede plaatsen gescoord bij de jury en daar mag hij heel erg tevreden mee zijn, want in deze vorm had hij volgens mij vierde moeten zijn. Ik hoop dat Jay dit ook ziet en daarmee de boodschap begrijpt dat hij volgend jaar in bloedvorm moet komen want anders is er ook voor Jay geen genade meer.

Gustafo Badell verassend 3e

De verassing van de Olympia en in de shape van zijn leven. Hij was droog, hard massief met een frame die de massa kan dragen. Persoonlijk zou ik hem voor Jay geplaatst hebben maar niet voor Dexter. Na de pre-judging was Gustafo vierde en Dexter stond derde maar in de challenge ronde verloor Dexter de tricept pose, waartoe hij werd uitgedaagd door Gustafo en hiermee verspeelde Dexter zijn derde plaats aan Gustafo. Maar ja, derde of vierde, het scheelt $ 10.000, hij heeft het eerlijk verdiend en we zullen zeker meer van hem zien in de toekomst.

Dexter Jackson gedupeerd 4e

Als altijd is Dexter “the Blade”Jackson in super shape en had volgens mij tweede moeten worden. Hij was zwaarder zonder aan shape en conditie te hoeven inleveren, maar het was duidelijk dat er op massa werd gejureerd en na de pre-judging stond hij met een punt voordeel op een derde plaats voor Gustafo. De challenge ronde zal bij Dexter een bittere smaak achterlaten, een verlies van $ 10.000, want na het verliezen van de triceps uitdaging van Gustafo werd hij met één punt verschil vierde.

Markus Ruhl massief 5e

In betere shape dan voorgaande Olympia’s maar met verdachte biceps is onze sympathieke Duitse reus vierde geworden. Het is hem van harte gegund en de vele fans in de zaal hadden hem zelfs nog hoger zien plaatsten, maar dat is volgens mij een beetje teveel gevraagd. Persoonlijk vind ik dat zijn type fysiek niet op deze plaats thuishoort, ik had liever Chris Cormier hier gezien, maar er is op massa gejureerd en wanneer het op massa aankomt dan hoort Markus hier zeker thuis en heeft hij zijn vijfde plaats verdiend gewonnen.

Gunther Schlierkamp lachend 6e

Als er iemand een gift heeft gehad op de Olympia dan is het Gunther wel. Hij heeft een prachtige lach, maar zoals Triple H als zei in de challenge ronde, lachen is geen pose. Toch heeft Gunther zich er aardig doorheen gelachen. In de challenge ronde stond hij een beetje voor Joker en was het maar al te goed duidelijk dat hij hier in deze top zes niet op zijn plaats was. Hij verloor elke uitdaging en wist dit maar al te goed en maakte zich er maar met een stralende lach en grapjes om zichzelf vanaf. Gunther is een heel erg aardige bodybuilder en ik zie hem heel erg graag goed plaatsten, maar hij was gewoonweg niet in shape. Zijn fysiek met een te wijd middel moet in supervorm zijn om ook maar in de buurt van de top vijf te komen en ik hoop dat hij volgend jaar een betere Gunther laat zien want zoals gezegd lachen is geen pose.

Chris Cormier 7e

Chris ervoer hier hoe meedogenloos de jury kan zijn. Hij was zoals altijd ‘net niet’ terwijl we hem het zo graag goed zouden willen zien doen. Chris heeft een foutloze fysiek, maar is altijd net niet hard genoeg en wanneer hij hard genoeg is weer niet zwaar genoeg. Iedereen is het er over eens dat wanneer Chris alles goed op een rijtje heeft, hij de enige is die het Ronnie echt lastig kan maken. Het is maar goed voor Ronnie dat Chris een zwak heeft voor de leuke dingen in het leven en het af en toe niet laten kan. Toch vind ik een zevende plaats voor Chris te laag en ik had hem eerlijk gezegd op de vijfde plaats gezien, maar ere wie ere toekomt en Chris moet de volgende keer gewoon nog serieuzer zijn voorbereiding volgen.

Dennis James 8e

Veel werd er van Dennis verwacht maar hij was niet in de vorm die voorspeld was en hij mag dan een formidabele latspread hebben maar dat alleen is niet genoeg.

Victor Martinez 9e

Een prachtige atleet en naar mijn mening was hij degene die beslag had moeten leggen op de zesde plaats en niet Gunther. Volgend jaar zal dit zeker wel het geval zijn want er zit heel veel potentieel in deze atleet en dit was zijn eerste Olympia en hijzelf was met deze plaats meer dan tevreden.

Darrem Charles 10e

Net als Dexter altijd in supervorm maar Darrem is een “slanke”atleet en past niet tussen de massa monsters waar voor is gekozen. Wie weet zal ooit het tij keren en dan zal Darrem zeker van de partij zijn.

Tekst Juliëtte Bergmann
Fotografie Jim Lensveld
archief S&F 126
Contest News: GNC Show of Strength
Contest News: WK Powerliften Mexico