Fitness 

Contest News: WK Powerliften Mexico

Saturday 01 January 2005
244
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het WK powerliften in Mexico is voor de Nederlandse afvaardiging van Powerlifting Holland bijzonder succesvol verlopen. In totaal werden er maar liefst negen wereldtitels in de wacht gesleept, Erwin Krokkee uit Alkmaar werd uitgeroepen tot beste lifter van het evenement en coach Erik Butzelaar is op de WK bevorderd tot internationaal scheidsrechter.

“Natuurlijk gaat zo’n vliegreis naar Mexico je niet in de koude kleren zitten maar de mate waarin je daar last van hebt is vaak een mentale kwestie vertelt Erik Butzelaar. De voorzitter van Powerlifting Holland heeft in het Mexicaanse Chihuahua genoten van prachtige sport waarin zijn Nederlandse ploeg een belangrijke rol speelde. “Het was soms een beetje Tifosiachtig, maar wat een sfeer. Het leek wel Heerenveen. Wanneer een atleet een geslaagde recordpoging neerzette gingen de ruim duizend aanwezigen compleet uit hun dak.”

In de open klasse tot 100 kg bracht Erwin Krokkee 893.5 kg omhoog. Zijn bank van 240 kg en deadlift van 311 kg betekenden nieuwe wereldrecords. De Alkmaarder werd bovendien uitgeroepen tot beste lifter van het kampioenschap.

Junior Henk Bakker pakte de derde plaats bij de junioren. Volgens Butzelaar had er een tweede plek ingezeten maar een blessure, opgelopen bij het bankdrukken, voorkwam dat.

Coen Hoppenbrouwer uit Spijkenisse won, met een totaal van 665 kg, de titel in de klasse Masters 2 tot 82,5 kg. Vooral met zijn deadlift van 270 kg, ver na middernacht maakte hij grote indruk. De strijdt om het goud bij de masters 1 tot 110 kg was een Nederlandse aangelegenheid. Zowel Ed Fennema uit Dronten als Albert Hoekstra uit Wolvega gingen tot het uiterste. Uiteindelijk kwam Fennema 2,5 kg tekort en won Hoekstra met een totaal van 730 kg. Emmeloorder Jaap Fahner, masters 1 tot 125 kg, bracht een totaal van 860 kg omhoog, ongeveer 30 kg minder dan normaal. Dat Jaap ondanks zijn ziekte (longontsteking) vooraf toch nog de wereldtitel pakte, is volgens coach Butzelaar grote klasse.

Peter Bergmans, Masters 3 tot 100 kg werd kampioen met een totaal van 555 kg. Op alle drie onderdelen verbeterde hij zijn persoonlijke record. Ook bij het bankdrukken waren er Nederlandse successen. Marry Butzelaar uit Emmeloord won in haar klasse, 50-54 jaar tot 67.5 kg, met een wereldrecord van 82.5 kg. Vooraf had ze gehoopt 80 kg omhoog te brengen maar het werd dus iets meer.

Coen Hoppenbrouwer bracht zondags bij het bankdrukken 157.5 omhoog en dat was goed voor een eerste plaats. Ook Peter Bergmans en Jaap Fahner werden eerste in hun klasse met respectievelijk 130 en 225 kg. Dat Fahner ondanks zijn zwakke voorbereiding toch een Wereldrecord neerzette laat zien dat met een goede wedstrijdmentaliteit veel mogelijk is. Coach Erik Butzelaar kijkt met veel voldoening terug op het WK in Mexico. “De ploeg heeft zich goed staande weten te houden en allemaal hebben ze er weer wat van geleerd. Vooral het mentale gevecht met de vermoeidheid is voor sommigen een goed leerproces geweest.” Het WK wordt volgend jaar in Duitsland gehouden, in 2006 mag Nederland het evenement organiseren. De atleten van Powerlifting Holland bereiden zich nu voor op het EK dat in Juni 2005 in Emmeloord wordt gehouden.

Contest News: Olympia
Contest News: Olympia dames