Bodybuilding 

Contest News: Olympia dames

Saturday 01 January 2005
248
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Lichtgewichten

Dayana Cadeau 1e

Zoals te verwachten werd Dayana door het niet meedoen van Juliette Bergmann gemakkelijk eerste, ondanks dat ze niet in de supervorm was waar ze vorig jaar tweede mee werd. Dayana heeft een beetje vreemde borstkas en zwakke buikspieren, maar overall was ze goed genoeg om Denise Masino van zich af te kunnen houden.

Denise Masino 2e

Vorig jaar nog derde nu tweede ze doet het stapje voor stapje. Denise, dit jaar in betere conditie als vorig jaar, lukte het net niet om het eremetaal te pakken en moest het toch weer afleggen tegen Dayana en genoegen nemen met een tweede plaats.

Marja Lehtonen 3e

Marja is de zwaarste lichtgewicht die ik ken, werkelijk ongelooflijk, je moet het zien om te geloven dat deze compacte dame van 1.60m maar 60 kilo weegt. Om een beeld te schetsen, Juliette Bergmann is 1.59m en weegt 59 kilo en is een slanke den naast deze Marja. Helaas was ze op de achterkant een beetje “zacht” anders had het een uitgemaakte zaak geweest en had Iris Kyle een geduchte tegenstandster gehad voor de Overall. Als Marja volgend jaar een kilootje of twee lichter komt dan hebben Dayana en Denise hier een harde kluif aan.

Nancy Lewis 4e

Een redelijk constante atlete altijd in vorm en goed genoeg om elke wedstrijd te winnen maar op de Olympia lukt het haar toch iedere keer weer niet om echt te scoren. Het lukte haar maar net om vierde te worden want er staat al weer een nieuwkomer te wachten om haar in te halen.

“Lenda’s nine is mine” Overall winnares Iris Kyle

Desiree Ellis 5e

Net geen vierde maar voor een eerste Olympia niet slecht gedaan. Desiree heeft een leuke fysiek, maar moet hier en daar nog een beetje worden gepolijst om bij de top drie in de buurt te komen.

Mah Ann Mendoza 6e

Na Betty Pariso is zij de oudste deelneemster, maar ze kan nog prima meekomen en kan zich nog verbeteren. Zij heeft nogal wat probleempjes gehad met haar voorbereiding, maar het is haar toch gelukt om in goede vorm te verschijnen. Wanneer haar voorbereiding volgend jaar beter gaat en zij zich kan kwalificeren voor de Olympia, is zij tot veel beter in staat.

Joanna Thomas 7e

De jongste deelneemster en zeer teleurgesteld met de zevende plaats. Joanna is off-season zeer zwaar en belooft heel wat spiermassa te kunnen tonen. Helaas wanneer zij zich op het podium laat zien is er van de massa weinig over en heeft ze de fysiek van een topamateur. Het is misschien raadzaam voor Joanna om off-season wat minder gewicht toe te nemen en zich meer te richten op het verkrijgen van kwaliteit in haar spieren, want ze heeft een goede fysiek waar veel meer uit te halen is.

Valentina Chepiga 8e

De Ms. Olympia zwaargewichten 2000, beetje triest. Valentina probeerde het in 2001 en 2002 bij de lichtgewichten en beide keren lukte het haar niet, nu was ze er weer bij maar het was niet de Valentina die wij in gedachten hebben. Het is een prachtige vrouw met een enorm danstalent, maar op een Bodybuilding wedstrijd gaat het om spieren en deze heeft ze even thuis gelaten. Jammer maar dit is ook meteen afgestraft met de bijna laatste plaats, laten we hopen dat een volgende keer zij haar vorm van 2000 evenaart of nog beter enkele kilos zwaarder komt.

Velma Caez 9e

Een negende plaats voor Velma en dit was volgens mij ook de enige plaats die gerechtvaardigd is. Velma is droog en gespierd en daar is alles mee gezegd.

Zwaargewichten

Iris Kyle 1e en overall winnares

Vanuit het oogpunt van bodybuilding, is Iris al jaren de beste dames bodybuildster die ik ken, maar een Ms. Olympia is een “total package”. De Ms. Olympia is de standaard voor de amateurs die professional willen worden, het grote voorbeeld voor alle bodybuildende dames. In mijn ogen is dit nog steeds Lenda Murray, maar de IFBB heeft anders gekozen. In elk geval gun ik het Iris van harte ze heeft het ondertussen wel verdiend. In 2001 verloor ze deze titel aan Juliette Bergmann en in 2002 & 2003 aan Lenda Murray en nu zoals ze op de persconferentie al zei, Lenda’s nine is mine. Ms. Olympia 2004 is misschien niet het grote voorbeeld waar wij naar zoeken ze is wel de beste.

Lenda Murray 2e

Lenda zou aanvankelijk niet mee doen. Zij had vorig jaar, net als Juliette, aangekondigd met wedstrijden te stoppen. Iedereen was dan ook zeer verrast Lenda bij de weging te zien met de mededeling dat ze toch meedeed en het record van Lee Haney wilde gaan verbreken. Ze was in goede shape, iets minder hard en scherp dan voorgaande jaren, maar supervrouwelijk en in goede conditie. Helaas was de jury nogal verdeeld over wat de koers moest zijn en met een paar punten verschil is er toch voor Iris Kyle gekozen. Voor Lenda betekende dit dat zij niet alleen haar negende titel verloor, maar ook haar gewichtsklasse. Lenda heeft haar verlies als een echte Ms. Olympia betaamt waardig genomen en feliciteerde Iris hartelijk met haar overwinning.

Yaxeni Oriquen 3e

Yaxeni had wel eens de lachende derde kunnen wezen als ze in betere shape was geweest. De jury had moeite met het kiezen tussen Iris en Lenda en als Yaxeni daar had gestaan iets scherper met een iets slankere taille, dan was de keuze op haar gevallen. Yaxeni doet twee tot drie wedstrijden per jaar mee en op de één of andere manier piekt ze perfect op de Arnold Classic, maar op de Olympia laat ze haar kansen liggen, zo ook dit jaar. In elk geval een derde plaats zonder twijfel voor alle juryleden.

Betty Pariso Carmichael 4e

De oudste deelneemster en altijd in uitstekende conditie met een zeer entertainende posingshow. Het lukt Betty ondanks haar leeftijd, zij is 48 jaar, toch iedere keer weer iets te verbeteren. Ik heb veel bewondering voor Betty die al jaren meedoet en geloof mij dat valt niet mee op haar leeftijd met haar drukke bestaan. Ze is ook nog wedstrijd promotor, atleten vertegenwoordigster, werkt samen met haar man in hun eigen bedrijf en heeft een gezin met opgroeiende kinderen. Al is ze geen Ms. Olympia en zal ze dit ook nooit worden, ze is een groot voorbeeld in onze sport.

Betty Viana 5e

Betty komt van origine uit martial arts en dat komt naar voren in haar poseerroutine. Er is eigenlijk niet zoveel op haar aan te merken, maar op de een of andere manier lukt het haar niet om tot de top door te breken. Dit zou wel eens kunnen komen door haar ietwat lompe manier van bewegen en onverschillige houding op het podium. Als ze aan beide tekortkomingen wat meer aandacht besteedt zie ik haar wel in de top drie komen maar tot die tijd zal ze genoegen moeten nemen met een vijfde plaats.

Lisa Auckland 6e

Lisa is een goede bodybuildster met een all american uitstraling en een ietwat gedrongen fysiek wat haar niet verder brengt dan een zesde plaats.

Bonnie Priest 7e

Bonnie is net als Lisa een goede bodybuildster, maar met een ietwat mannelijke uistraling. Dat zij aan een Olympia mee mag doen is voor haar het hoogst haalbare en meer dan deze plaats zal er niet inzitten.

Tekst Juliëtte Bergmann
Fotografie Jim Lensveld
archief S&F 126
Contest News: WK Powerliften Mexico
Contest News: Olympia Miss Fitness & Miss Figure