Bodybuilding 

Contest News: Wabba Benelux 2004

Saturday 01 January 2005
305
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Op zondag 14 november was het in theater de Doelen in Gorinchem de W.A.B.B.A. actief met een wedstrijd. Op deze dag werd er achtereenvolgens een beginnerwedstrijd en een heuse WK-selectie afgewerkt. In de mooie accommodatie werd de door Ferdy Robyn , Fabien Dubeuq en Euro Fitness georganiseerde wedstrijd weer keurig verzorgd en in een vlot tempo afgewerkt.

Miss Shape

De dames van de Miss Shape mochten de spits afbijten, wat ze met 7 dames sterk deden. De eerste ronde in avondjurk gaf direct een opvallende dame Nadia Rogaleva een ééntje achter haar naam. De andere dames konden slechts proberen te volgen want de eerste plaats kwam niet meer in gevaar. Met op de 2e plaats Tania van Geest was het een één tweetje voor de Belgen. De Nederlandse Linda Everts sloot keurig aan op de derde plek. Ook de andere rondes, de badpak ronde en de vrije routine leverden geen schokkende verschillen op. Al met al was dit een sterke klasse, waarin de dames eigenlijk allemaal wel van een heel behoorlijk niveau waren.

Miss Fitness

Na de dames van de Shape klasse was het de beurt aan de Miss Fitness klasse die slechts 2 dames groot was. Er was een duidelijk verschil tussen de twee dames, wat al snel de verrassing van de uitslag af haalde. Niemand twijfelde hier naar wie de overwinning zou gaan. Ester van Poorten presenteerde zich als een slank gespierde meid met een heel frisse uitstraling en een mooi koppie. Ze genoot zichtbaar van alle aandacht en straalde zelfverzekerd op het podium. Haar Belgische tegenstandster Laurence Delcourt was verre van in shape, en zal nog eens achter haar oren moeten krabben of dit wel opgeleverd heeft wat ze van de wedstrijd verwachtte.

Heren New Faces

Na de dames was het de beurt aan de heren New Faces. Aangezien er slechts 10 deelnemers zich hadden aangemeld voor de beginnerwedstrijd werd door de organisatie besloten om al deze atleten tegelijkertijd op het podium te laten verschijnen. Zo konden er voldoende vergelijkingen worden gehouden voor de uiteindelijke overall titel, en kregen de atleten, maar ook het publiek toch nog een echte wedstrijd te zien. Eén man sprong uit de line-up door zijn aanzienlijke massa. Frederick Nyanor was groot en compleet. Dikke armen, een grote zware borst, het zat er allemaal aan. Gezegd worden moet wel dat hij niet hard was, en dat het hierdoor een haartje had gescheeld of hij had het niet gered van de spijkerharde Erik Vaartjes. Deze man was weliswaar een stuk minder grof maar hij had wel zijn huiswerk voortreffelijk gedaan. Knoeperdhard stond hij er bij. De derde plaats in dit totale veld was voor Gordon Soeagnie die een goed bovenlijf toonde, met voldoende hardheid. Hij was vasculair en wanneer hij deze kwaliteit ook op zijn benen voor elkaar krijgt, dan zit er in de toekomst nog meer in. Gordon moet wel op zijn houding letten want daarmee liet hij bijna wat liggen.

Persoonlijke gewichtsklasse

Behalve de prijzen voor de Overall werden bij de prijsuitreiking ook nog de bekers uitgedeeld voor ieders persoonlijke gewichtklasse. Dat maakte de prijsuitreiking bijna niet te volgen, zelfs voor de mensen die een deelnemerslijst voor de neus hadden liggen. Al met al was het een leuke strijd geworden.

Gevorderden

Na de New Faces zoals bij de WABBA de beginners wedstrijd genoemd wordt was het nu de beurt aan de gevorderden die onderling mochten gaan uitvechten wie er namens de Benelux naar het WK van de WABBA mochten op 26 en 27 november in India. Als eerste mochten 2 junioren de strijd met elkaar aan binden. Marvin Nagelbloem viel op door zijn volwassen en complete fysiek. Een week eerder stond hij nog tussen de Amateurs van de NBBF in het voorprogramma van de Pro Grand Prix in Amsterdam. Werd hij hier nog wat over het hoofd gezien, door de mindere shape waarin hij toen verkeerde, nu was er geen twijfel meer over het potentieel van de junior. Als een ware Dexter Jackson ‘look a like’ was hij hard, droog en vol. Absoluut een kanjer waar we nog veel van zullen gaan horen.

Heren Mister Fitness

Na deze mooie opening was het toneel voor de 5 heren van de Mister Fitness klasse. Deze klasse die bij de WABBA al heel normaal is geworden toonde een diversiteit aan atleten, van erg slank tot grof gespierd. Uitschieters waren direct zichtbaar in de persoon van Arthur Neuhof en Cliff Nijssen. Beiden in een hele goede shape, met strepen en lijnen in eigenlijk elke spiergroep. Naast deze twee kandidaten leken de andere drie deelnemers toch wat minder te zijn, dus de hoop was gevestigd op de vrije routine om te zien wie er voor de derde plaats in aanmerking kwam. De vrije routines van de heren waren van een divers niveau. Over het algemeen kan je zeggen dat de heren die probeerden om er een pittig dansnummertje van te maken het zichzelf erg moeilijk maakten. Met een enkel moment hier en daar hadden de meeste deelnemers behoorlijk moeite met de danspasjes en anders wel met het hoge ritme dat ze zichzelf hadden meegegeven. Uitgezonderd van de krachtonderdelen was het soepel bewegen voor de meeste atleten niet weggelegd.

De derde plaats ging uiteindelijk naar ChanDung Nguyen die gewoon als bodybuilder zijn routine had samengesteld. Op de vierde plaats kwam Olivier van Gool die zijn act in een heus domineekostuum begon. Charles Platbrood had een martial arts achtige routine op muziek van Europe. Het publiek vond het wel leuk want ze werden behoorlijk luidruchtig, al twijfel ik aan de reden waarom het publiek zo luid reageerde. De Masters Marc Gillis en Joel Delain maakten er een Belgisch onderonsje van. Al snel was duidelijk dat Marc niet was opgewassen tegen al het geweld van Joel. Hoewel behoorlijk vasculair kon Gillis slechts toezien hoe Delain de eerste plek overtuigend naar zich toe trok. Joel Delain was rond, een goed sweep op de benen en had dikke buikspierblokken.

Small Class

Na een gastoptreden van Samora Schrijer, die de enige aanmelding was in de Fitness klasse, werd doorgegaan met de Small Class. Nu ging het vuurwerk pas echt beginnen. In deze klasse stonden 5 atleten die elk hun sporen al ruimschoots hadden verdiend op verschillende wedstrijden. Claurence Devis was rond en groot. Gecombineerd met een zeer mooie routine was hij goed voor de derde plaats. Indien deze man hard ten tonele verschijnt, zal hij moeilijk te kloppen zijn. Als tweede eindigde Venanzio di Bernardo. De man was vasculair, duidelijk harder dan Devis maar toonde vooral op de benen en de rug wat vlak. Venanzio leek weer iets zwaarder te zijn geworden, maar ik heb hem wel in een betere shape gezien als deze zondagmiddag. De Nederlandse

trots Paul Lans was een week na zijn tweede plaats op de Amateur Grand Prix in Amsterdam weer in de shape zoals hij op de Dutch Night in 2002 stond. Met verreweg de beste shape van deze klasse trok hij de overwinning naar zich toe en eiste daarmee zijn startbewijs voor de WK in India op. Paul straalde en kreeg gelukkig de beloning voor de volharding die hij in deze wedstrijdvoorbereiding had getoond. De belg Eric Danhier en Nederlands kampioen van 2003 Jacob Barendrecht moesten het tussen al dit geweld met de 4e en respectievelijk de 5e plaats doen.

Medium Class

De medium klasse werd gedomineerd door de Belg Yvan Van Strijdonck. Yvan was de meest massieve deelnemer in deze klasse met een verbluffende hoeveelheid massa, die ook behoorlijk vasculair was. Op deze massa heeft hij een hoop punten gescoord want ook Yvan was niet helemaal vochtvrij. Giovanni Sutera kon met zijn fysiek niet in de buurt komen van van Strijdonck. Ook de Nederlandse beginner Erik Vaantjes miste de aansluiting. Ondanks dat hij de scherpste van zijn klasse was, kwam hier het verschil in massa absoluut tot uiting.

Tall Class

De Tall Class werd van het begin af direct gedomineerd door Peter van der Veen. De boomlange Nederlandse atleet had een enorme stap vooruit gedaan na zijn 7e plaats op de Amateur Grand Prix op zaterdag in Amsterdam. Peter was groot, hard en droog. Daarbij verslapte zijn presentatie dit keer geen moment. Zelfverzekerd eiste hij de titel op. Niet onverdienstelijk stond Collin Cornelissen ernaast. Met een gestreepte borst en een fraaie buikpartij was hij goed voor de 2e plaats. De Overallwinnaar van de New Faces werd derde in deze klasse. Hiermee werd hem pijnlijk duidelijk gemaakt dat alleen groot verschijnen op een beginnerswedstrijd voldoende kan zijn, maar dat dit op een dergelijke zwaardere wedstrijd direct wordt afgestraft.

Na de individuele prijsuitreikingen werden de deelnemers aan de WK in India nog voorgesteld waarna deze mooie wedstrijd werd afgesloten. We zijn benieuwd hoe de resultaten zullen uitpakken op deze wedstrijd.

Sport & Fitness houdt u vanzelfsprekend op de hoogte.

Tekst LeonSpijkers
Fotografie Co Apswoude
archief S&F 126
Contest News: Pro Grand Prix 2004
Bodybuilding Belgium: Finale NCOBB 2004