Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden

Tuesday 01 March 2005
200
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Geachte Heer van der Zon,

Ik ben een man van 27 jaar. Al enige tijd had ik last van pijn in mijn rug. Vooral als ik net wakker werd, was het heel moeilijk en pijnlijk om te bewegen. In de loop van de dag ging het dan beter. Na een onderzoek door de specialist werd de diagnose gesteld: Ziekte van Bechterew. Nu krijg ik van verschillende kanten tegenstrijdige berichten. Mijn arts zegt dat het in de loop van de tijd met therapie en medicijnen zal verbeteren, een ander vertelde me dat in de loop van de jaren al mijn wervels aan elkaar zouden groeien, zodat mijn ruggegraat dan een soort stijve balk wordt. Wat en wie moet ik geloven?

David de Jong Utrecht

 

Geachte Heer de Jong,

De ziekte van Bechterew (spondilitis ankylopoetica) is een ontstekingsproces in de gewrichten van de onderrug, meer specifiek het heiligbeen een heupbeen. Ook elders in het lichaam kan deze aandoening problemen geven. Zo kan de iris ontstoken raken. Bechterew komt in sommige families vaker voor dan in andere. Er is dus een erfelijke component. De symptomen die u beschrijft, passen bij het beeld: pijn en rigiditeit in de rug die het ergste is na het opstaan en in de loop van de dag afneemt. De bewegingsuitslag van de wervelkolom vermindert, hetgeen ook invloed heeft op de ademhaling. De wervels kunnen inderdaad samengroeien (ankyloseren). Dit klinkt ontmoedigend, maar de prognose op langere termijn is goed. Veel oefenen is een voorwaarde tot herstel en verder kunnen ontstekingsremmende pijnstillers helpen (Naprosyne, Diclofenac e.a.).

Sterkte! Peter

 

Beste Peter,

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van seizoenen op het bioritme van mensen. Als het ’s winters vroeg donker wordt, zijn de mensen eerder vermoeid of zelfs depressief en komen maar moeilijk op gang. Als in de lente de dagen weer langer worden, gaat het beter, worden mensen actiever etc. Ik heb hieruit geconcludeerd dat maart t/m mei de beste maanden zijn voor een opbouwprogramma. Volgens mij neem je in het voorjaar sneller in maten toe dan in de winter. De zomer is meestal te heet en de herfst het ideale seizoen om vet te verbranden. Bodybuilding wedstrijden zouden dan ook het beste aan het eind van de herfst kunnen worden gehouden. Wat vind jij hiervan?

Eloise Maastricht

 

Beste Eloise,

Je hebt in grote trekken gelijk: er bestaat een
bioritme en de seizoenen hebben voor het ritme op langere termijn wel degelijk invloed. Of dit echter betekent dat je beter en sneller groeit van maart tot mei dan van september tot november, waag ik te betwijfelen. Maar... wanneer jij je goed voelt, zul je beter presteren en als je je in het voorjaar beter voelt dan in zomer, herfst of winter, dan is dat voor jou een gegronde reden om je opbouwfase in de lente te plannen. Om jouw maatstaven tot algemene norm te verheffen, gaat mij echter net iets te ver.
Zo kun je de verzen van het oude kinderliedje Meiregen maakt dat ik groter word beter niet als fysiologische wetmatigheid opvatten.

Peter

Peter van der Zon
archief S&F 127
Vragen & Antwoorden : Viagra
vragen & Antwoorden