Bodybuilding 

August Tsie: Natural for life

Tuesday 01 March 2005
194
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ondanks dat de belangstelling voor een gezonde levensstijl en verantwoord leven de afgelopen jaren enorm is toegenomen krijgt de gezondste tak van de bodybuildingsport maar weinig aandacht. Het natural bodybuilding krijgt een steeds grotere aanhang, maar de aandacht voor het natural bodybuilding blijft helaas achter. Het vooroordeel dat je als natural niet goed gespierd kan worden kan direct naar het rijk der fabelen verwezen worden als je August Tsie ziet, Nederlands kampioen natural bodybuilding.

 

Sinds 14 jaar werkt August al aan zijn lichaam en al die tijd zonder de verboden middelen op te zoeken. De gescheurde kruisband die hij bij het kickboksen opliep bleek meer te veroorzaken dan alleen het einde van zijn kickboks periode. “Na die blessure heb ik veel tijd gestoken in mijn revalidatie, ik wilde zo graag weer kunnen kickboksen dat ik mijn revalidatie zeer serieus nam. In het revalidatiecentrum kwam ik een Surinaamse bodybuilder tegen die me eigenlijk ‘er in geluisd’ heeft, door hem ben ik fanatiek gaan bodybuilden. Het kickboksen beperkt zich nu alleen nog maar tot het slaan en trappen tegen een bokszak die ik in mijn huis heb hangen. In 1990 ben ik erg fanatiek aan het ijzer gaan hangen, toen nog in de legendarische Shapri Gym in Diemen. Daar liepen echt de grote jongens rond die me enorm veel inspiratie gaven. Mensen die me niet kennen geloven trouwens niet dat ik mijn hele leven al natural ben, toch moet ik die mensen ongelijk geven... ik ben natural in hart en nieren.”

Toch waren die jongens waarschijnlijk niet allemaal ‘natural’, hoe keek je daar tegen aan?


“Dat zijn hun zaken vind ik, maar voor mezelf is het geen optie. Natuurlijk heb ik wel eens gefantaseerd hoe anabolica bij mij zouden werken, maar het is voor mij een bewuste keuze om ‘natural’ te blijven. Toen ik begon met trainen ging ik zo tekeer dat ik zeer snel resultaat zag, ik had die spullen dus echt niet nodig. Het is wel leuk dat toen ik met trainen begon, ik nog niets van voeding wist, ik at havermoutpap met melk en rauwe eieren er in zoals Rocky Balboa in de Rocky films. Pas toen ik meer van voeding wist kwam bij mij pas de definitie en de lijnen. Het idee dat er met voeding zoveel te bereiken is motiveerde me enorm.

“Ik vind het super om te zien hoe Ronnie Coleman de menselijke anatomie telkens weet te herschrijven”

Hoe kijk je tegen het hedendaagse bodybuilding aan?


“Uiteraard vind ik het super om een man als Ronnie Coleman te zien, hoe hij de menselijke anatomie telkens weer weet te herschrijven, niet normaal gewoon. Hij traint ook in een oude vieze hardcore sportschool en niet in Gold’s Gym zoals veel profs. Daaraan zie je dat hij echt een kampioen is, dat maakt echt een verschil volgens mij. Wat ik weer minder vind, is dat jongens die net beginnen met trainen zo snel mogelijk een fysiek willen hebben zoals Ronnie Coleman en daarom ook veel te snel naar middelen grijpen waardoor ze sneller groeien. Ze leggen dus geen basis met natural trainen, ze hebben sneller de weg naar de anabolica gevonden dan dat ze weten hoe ze met voeding stukken verder kunnen komen. Je ziet dan ook dat die jongens na een half jaartje stoppen met trainen omdat het niet snel genoeg gaat allemaal. Rust en geduld zijn het belangrijkste bij bodybuilding, als je gaat voetballen verwacht je toch ook niet dat je binnen een jaar bij Barcelona speelt.”

Komt er, naar jouw idee, ooit een einde aan de doping problematiek in de sport?

“Daar kan ik kort over zijn, de commerciële belangen zijn te groot om ooit de doping uit de sport te kunnen verbannen. In welke tak van sport komt doping nou niet voor? Oke, misschien hoor je er weinig over, maar het is hypocriet om te denken dat er alleen in het wielrennen en bodybuilding doping gebruikt wordt. Wat ik al zei, de commerciële belangen zijn te groot tegenwoordig.”

Hoe ziet jouw trainingsschema er uit?

“Ik train 5 dagen per week in Barry’s in Amsterdam waar je in een relaxte sfeer goed en zwaar kunt trainen. Op de eerste dag train ik borst en biceps, dag 2 quadriceps en triceps, dag 3 hamstrings en schouders en op dag 4 mijn rug en kuiten. De vijfde dag train ik mijn trapezius, rear delts en onderarmen, de kleinere spiergroepen dus. Voor de rest train ik om de 48 uur mijn buikspieren en ook cardio doe ik regelmatig. Wat betreft de oefeningen die ik doe kan ik moeilijk wat zeggen, ik bepaal per training welke oefening ik doe en hoeveel sets en reps ik doe. Op die manier roest je niet vast in een bepaald trainingsschema en blijf je je lichaam prikkelen om te groeien.”

Heb je belangrijke tips qua voeding en training voor naturals?


“Wat ik in de beginfase meemaakte was dat ik te weinig van voeding wist om optimaal vooruit te gaan. Als je vooruit wilt blijven gaan moet je veel lezen over voeding en training, kennis is macht! Daarnaast moet je goed naar je lichaam blijven luisteren als je gaat trainen en zorg er voor dat je tenminste om de drie uur een eiwitrijke maaltijd eet. Dat kun je dan nog aanvullen met supplementen zoals een wheyproteine, aminozuren, creatine enzovoort. Mocht je besluiten wedstrijden te gaan doen kopieer dan niet een dieetfase van iemand die wel gebruikt, je lichaam heeft natural namelijk meer tijd nodig om in shape te komen. De meeste natural bodybuilders denken dat zes tot acht weken dieten wel voldoende is om in een goede shape op het podium te staan, maar dan zien ze er vaak nog te ‘soft’ uit. Zelf ga ik minimaal drie maanden strikt op dieet voor een wedstrijd en zorg ik dat ik ‘off-season’ mijn buikspieren nog blijf zien.

“De commerciele belangen zijn te groot om ooit de doping uit de sport te kunnen verbannen”

Buiten de wedstrijden ligt mijn vetpercentage tussen de acht en twaalf procent, dat scheelt dus wel enorm als je op dieet gaat.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Eerst ga ik bij mijn broer in Thailand op bezoek, hij heeft daar een viskwekerij, dus er zijn voldoende eiwitten aanwezig om lekker op te groeien! Wat ik ook gehoord heb is dat in de maden en insecten die ze daar eten enorm veel eiwitten zitten... dus ik ben benieuwd hoe ik er uit zie als ik terug kom! Als ik toch in Thailand ben wil ik ook bij Dennis James gaan trainen die daar een sportschool heeft, want die man ziet er zo beestachtig uit, dat wil ik wel eens van dichtbij gaan bekijken. Wat betreft wedstrijden moet ik eerst volledig blessure vrij zijn, daarna wil ik een veteranen wedstrijd mee gaan doen, ik ben sinds een paar maanden 40 dus in 2005 wil ik met de 40plussers mee gaan doen.”

 

August’s leven bestaat dus voor het grootste deel uit de sport, ook zijn baan in een supplementenwinkel aan de Amsterdamse Bilderdijkstraat heeft veel te maken met trainen en een gezonde levensstijl. Hij lijkt verslaafd aan bodybuilding, maar als antwoord op de vraag als hij zijn sport als verslaving ziet zegt hij:”De sport is mijn leven en bieden op Ebay.com is mijn verslaving!!”. We wensen August veel succes met zijn natural bodybuilding carrière ... en natuurlijk met het bieden op Ebay!

Training: Cento-schema, Eén set, meer niet
Genetische doping: Spel zonder grenzen?