Fitness 

Pure Power: De techniek van het kniebuigen deel 2

Sunday 10 December 2017
270
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

De afgelopen periode heb je mooi kunnen trainen om de juiste stand van je voeten te bepalen. Nu je dit weet is het van belang dat je het gewicht op de juiste plek op je rug ligt. Je weet nu de juiste stand van je voeten, je hebt het gewicht op de juiste plek op je rug liggen. De halter hou je op dezelfde plek op je rug door je ellebogen (iets) omhoog te duwen.

Om je rug recht te houden duw je je borst naar voren/omhoog, dit wordt makkelijker door iets omhoog te kijken. Voel maar en merk gelijk dat je borst naar voren komt op het moment dat je naar boven kijkt, niet teveel omhoog kijken! Je kunt nu de kniebuiging gaan maken. Voordat je gaat zakken adem je in. Bij het zakken blijf je omhoog kijken en blijf je je borst naar voren/omhoog duwen, zodat je rug recht blijft. Dan komt het punt dat je weer omhoog wilt, bij het powerliften is dat door de hoek van 90 graden. Als je hierop traint, dan zul je merken dat het kniebuigen je uiteindelijk makkelijker afgaat als je minder dan 90 graden kniebuigt.

De reden hiervan is dat je je spieren als een soort katapult kunt gaan gebruiken. Dus als je een elastiek optimaal rekt is de kracht het grootst als je het elastiek loslaat. Dus als je kniebuigt, net door de hoek van 90, zul je meer kracht kunnen ontwikkelen om weer tot stand te komen. Je krijgt meer spier- en krachtontwikkeling, wat precies is wat je wilt. Per slot van rekening heb je toch een doel waarvoor je traint? Nu zit je op het diepste punt en zet je af om omhoog te gaan. Belangrijk is dat je dan je knieën ietsje naar buiten duwt, zodat je knieën boven je voeten blijven en dat je standbeen recht blijft. Doe je dit niet dan bestaat er grote kans dat je knieën naar binnen willen en dat is precies wat je niet wilt. Dus, bij het omhoog gaan duw je je knieën iets naar buiten.

Je gaat nu omhoog en je blijft iets omhoog kijken, je borst naar voren/omhoog duwen, zodat je rug bij het omhoog gaan recht blijft. Soms zie je mensen kniebuigen en zie je ze heel mooi zakken en op het moment dat zij omhoog gaan, gaan ze iets naar beneden kijken, omdat ze kracht gaan zetten. Op dat moment gaat eerst hun kont omhoog en neemt de extra belasting op de rug toe en zal het dus minder gemakkelijk worden tot stand te komen en is het heel gemakkelijk om een rugblessure op te lopen. Dus bij het omhoog gaan duw je je knieën naar buiten, blijf je omhoog kijken en je borst naar voren/omhoog duwen en zodra je iets omhoog bent begin je met uitademen.

Je ademt op dat moment niet al je lucht uit, maar je ademt vanaf dat moment de gehele weg uit tot je rechtop staat. Want lucht is kracht, bij een formule 1 auto doe je ook geen kruk in de uitlaat. Belangrijke aanvulling op het geheel is dat het van belang is om de beenspieren en de spieren om de heup te rekken, waardoor het nog makkelijker wordt om op diepte te kunnen kniebuigen. Hierdoor wordt het makkelijker de techniek goed uit te voeren en is de kans op blessures minder groot.

Succes met het trainen van het kniebuigen en doe dit de komende tijd met een licht gewicht. Daar begon ik met powerliften ook mee. Ik mocht enkele maanden niet zwaarder dan 60 - 70 kilo aan gewicht gebruiken (terwijl ik toentertijd in training 140 kilo had gebogen), totdat ik de techniek goed genoeg onder de knie had om zwaarder te kunnen gaan trainen. Achteraf gezien ben ik blij dat ik deze fase heb doorlopen en doe ik dit nu ook bij atleten die ik nu zelf begeleid. Veel gewicht tillen is kicken, maar heel blijven is toch het belangrijkste, of niet soms?

Photo by Erwin van Leeuwen on Flickr
archief S&F 127
Questions & Answers: Afval tip nummer één.
De 10 tips van...Sammi Ben Otman