Bodybuilding 

Do you remember...Trijntje Medema

Tuesday 01 March 2005
488
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Trijntje is een echte boerendochter die tot haar 14e samen met haar 2 zussen en 3 broertjes op een boerderij woonde. Deze in 1966 geboren super atleet is in 1989 begonnen met trainen en meteen was ze verknocht aan de sport. "Ik las al een tijdje de Sport & Fitness en ik vond het heel interessant hoe ook vrouwen zoals Erica Mes mooi gespierd konden worden. Eigenlijk wilde ik dat ook wel. Uiteindelijk ben ik dus in `89 begonnen en ik was direct verslaafd aan deze mooie sport, eigenlijk ben ik dat nog steeds."

 

Wat was voor jou de reden om mee te gaan doen aan wedstrijden?

"Ik werd al een hele tijd door verschillende mensen "gepushed" om mee te doen aan wedstrijden, maar ik heb altijd geroepen dat dat niets voor mij was. Na een tijd begon het toch te kriebelen en Ruud Meijers van Sportschool City Gym in Delfzijl waar ik toen (en nu nog steeds) trainde wist me over te halen om mee te doen aan de Open Eemsmondcup, dit was in 1994."

Hoe was je ervaring op die eerste wedstrijd?
"Nou ik was echt bloednerveus en ik werd ingedeeld in de bodybuilding klasse tot 57 kg (toen ter tijd bestond Miss Fitness en Miss Figure nog niet) en toen het zo ver was om het podium op te gaan, toen durfde ik niet meer. Ruud heeft me echt het podium op moeten "schoppen." Uiteindelijk was dit het begin van een mooie carrière. Trijntje won de Eemsmondcup, werd overall winnares, en ontving een uitnodiging om mee te doen aan de Hercules Cup waar ze wederom eerste en overall winnares werd. Het balletje ging steeds sneller rollen en voordat ze het wist was ze op reis naar Tsjechië voor haar volgende wedstrijd en dit bleef eigenlijk zo tot eind 1999.

Welke wedstrijd is je het meeste bijgebleven en waarom?
"Eigenlijk was dat wel de EK en WK op het eilandje Syros in Griekenland. Die werden beide in een weekend gehouden en hierdoor was het mogelijk aan beide deel te nemen. We waren echt met een hele gezellige groep o.a. Anja Timmer en Giovanni Thompson die beide toen ook de EK wonnen. In deze week heb ik mijn huidige vriend leren kennen Björn van der Weide, hij werd Europees kampioen bij de junioren. Voor mij eindigde de EK niet zo goed als voor de anderen, ik viel flauw vlak voor de wedstrijd. Waarschijnlijk was het een combinatie van de warmte (het was er zo’n 50 graden in de zon) en zenuwen, maar het was wel heel erg balen. Toch mocht ik de volgende dag mee doen aan de WK en wat denk je? Ik won mijn klasse!! Echt een droom kwam uit. Voor mij is dit dan ook het hoogte punt geweest in mijn carrière."

 

Na de "Universe" in Engeland in 1999 ben je gestopt met wedstrijden waarom?

"Eigenlijk vond ik het toen wel leuk geweest. Ik heb in die periode heel veel wedstrijden gedaan en veel gastoptredens gegeven. Maar er zijn gewoon meer dingen in het leven, dan werken, trainen en slapen. Reizen b.v. Ik zit nu lekker in mijn vel en samen met Björn reis ik nu zo veel mogelijk de hele wereld over en geniet daar heel erg van. Wat mij gewoon ook heel erg tegen stond in deze sport was het hypocriete gedoe van sommige mensen, of mensen die niet goed tegen hun verlies kunnen en agressief reageren tegen juryleden bijvoorbeeld....... Ook waren er een aantal bobo`s die veel invloed hadden en natuurlijk de vriendjespolitiek. En natuurlijk het diëten, geen ijs eten is een zware opgave voor mij."

Train je nog wel of doe je nu aan een andere sport?
"Natuurlijk train ik nog, het is en blijft een verslaving. Ik train momenteel 3 x per week dat vind ik het minimum. Tevens heb ik nu een paard "Indy" en zij heeft ook heel veel aandacht – verzorging en beweging nodig. Ik rij Indy bijna elke dag en ik vind het heerlijk om met haar buitenritten te maken. Het is wel weer een beetje (veel) schipperen met de tijd maar d.m.v. goed plannen kan ik toch bijna alles doen wat ik graag wil."

Mis je de wedstrijden nog wel eens? En ga je nog eens een comeback maken?

"Eigenlijk mis ik de wedstrijden zelf niet zo, natuurlijk trekt het een klein beetje als je op een wedstrijd bent, maar ik denk niet dat ik een comeback ga maken. Maar zeg nooit "nooit". Op dit moment wil ik alleen maar gelukkig zijn en gezond blijven, lekker sporten en de hele wereld samen met Björn, rondreizen."

De 10 tips van...Sammi Ben Otman
Bennour hekelt dopingjagers