Bodybuilding 

Contest News: Wereldkampioenschappen WABBA

Tuesday 01 March 2005
225
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

De Wereldkampioenschappen WABBA 2004 in India zijn een weergaloos succes geworden. Ondanks de grote afstand hebben 20 landen meer dan 90 atleten naar India uitgezonden, waaronder Pakistan, die normaal nooit meedoet aan deze evenementen, met een team uitstekende atleten. India had natuurlijk ook een team en heeft met de junior een wereld titel binnengehaald.

 

In het hotel, gelegen in een sprookjesachtige omgeving, werden de atleten niet alleen hartelijk verwelkomd maar ook uitstekend verzorgd. De WABBA had hier speciaal voor de atleten een restaurant opgezet waar de gehele dag gegeten kon worden. De eerste meeting waar alle atleten bij aanwezig waren was het Wereld congres voorgezeten door de WABBA wereld president Fabien Debecq die hierin werd bijgestaan door de door hem nieuw gevormde technische, jury en regelgeving comités. Het jury comité zal wordt vertegenwoordigd door Massimo Pratelli en Gianni Coselli, het technische comité door Mario Chiavuzzo, Daniel Moyson, Marco Bianchini en Marcel Fabrega en het regelgevende comité door Mario Chiavuzzo en Massimo Pratelli. Deze comités zijn opgezet ter verbetering van de communicatie tussen de verschillende landen en de atleten. Deze professionele opzet van de federatie is door alle aanwezigen met vreugde ontvangen. Voor de atleten was het zeer belangrijk hierbij aanwezig te zijn omdat de nieuwe geldende regels voor alle categorieën op het congres bekend werden gemaakt. Een ander punt op de agenda was de presentatie van Mike Wilson, WABBA-president van Groot Brittannië, hij gaat de Europese Kampioenschappen eind juni dit jaar in Londen organiseren in combinatie met een Pro Grand prix. Mike Wilson is een dynamische persoonlijkheid en gaat zeer professioneel te werk in de organisatie van de Europese kampioenschappen. Iedereen was hier zeer verheugd over want het is de eerste keer dat de WABBA een internationale wedstrijd in Engeland organiseert. Het hoogtepunt van het congres was de presentatie van de organisator van de Wereldkampioenschappen, de wereldwijd en in het bijzonder in Azië gerespecteerde zakenman Manjunath Hegde. Hij heeft de WABBA Wereldkampioenschappen een meer dan fenomenale ervaring gemaakt met een finale die geen andere federatie ooit heeft mogen ervaren. Aan het einde van het congres had Fabien Debecq, wereld president van de WABBA, nog een mededeling. Het Russische team zou te laat voor de pre-judging arriveren vanwege de slechte weersomstandigheden in Moskou, waardoor hun vlucht was uitgesteld. Fabien vroeg daarom alle atleten of zij het ermee eens waren om de pre-judging in plaats van 10.00 uur te laten beginnen uit te stellen tot 20.00 uur zodat de Russische atleten, die net als alle anderen ook vele maanden hierop hadden voorbereid, tenminste enkele uren konden rusten alvorens met de wedstrijd te beginnen. Het zou onmenselijk zijn om deze atleten na een vlucht van 15 uur direct het podium op te laten gaan. Alle atleten op het congres waren zo sportief hierop direct hun akkoord te geven en dit is door de Russische atleten bij aankomst zeer gewaardeerd.

Totdat de pre-judging begon, gehouden in een van de prachtige hallen van het hotel, konden de atleten genieten van de schitterende omgeving, de zon, het zwembad, een massage of gebruik maken van de trainingsruimte.

Miss Shape

Om 20.00 uur begon de pre-judging met de Miss Shape categorie waar de oogverblindend mooie Samora Schreijer uit Holland haar klasse, tot 30 jaar, en de overall unaniem won. Zij liet met haar prachtige fysiek en fenomenale routine geen kans aan haar tegenstandsters. De klasse boven de 30 jaar is met evenveel gemak gewonnen door de Italiaanse Maria Bettegazzi. De Engelse Andi Black had de beste routine en domineerde de gehele wedstrijd door haar voorbeeldige choreografie.

Miss Fitness

De Miss Fitness tot 30 jaar is gewonnen door Yana Vladimirova en de Miss Fitness boven 30 jaar en de overall in deze categorie is gewonnen door de uit Italië afkomstige Gabriella Giarrattano. De Franse Odile Lupon is het ondanks haar uitstekende fysiek, conditie en excellente presentatie niet gelukt het Gabrielle moeilijk te maken. Met de dames uit Rusland, Slovenië en Letland zal in de toekomst rekening gehouden moeten worden want deze zetten zoveel kwaliteit neer dat het niet verrassend zal zijn als zij in de toekomst de grote prijzen bij de Wabba in de wacht gaan slepen.

Junioren

In de volgende categorie de junioren de klasse onder de 21 jaar was maar een deelnemer uit India, Patil Ajay, die voor India de titel in de wacht sleepte. De pre-judging vervolgde met de categorie masters boven de 45 jaar. De kwaliteit van hun spieren, huid en conditie maakte het moeilijk te geloven dat deze atleten boven de 45 jaar waren. De klasse werd uiteindelijk gewonnen door de Noor Charles Abboh die hiermee zijn pro-card verdiende en aankondigde mee te doen aan de Pro-Grand Prix in Engeland in juni dit jaar. Hij zal daar zeker een van de titel kanshebbers zijn.

Small Class Heren

Hierna was het de beurt aan de small class heren met zoals altijd een groot aantal kanshebbers voor de titel. Deze werd gewonnen door de uit Frankrijk afkomstige David Ramos met een punt verschil van de Rus Alexey Sebastinov. Hierbij hoort toch nog vermeld te worden dat de uit België afkomstige Clarence Devis, die vierde werd, zeker een kanshebber was geweest voor de eerste of tweede plaats als hij iets meer spier definitie had gehad. We rekenen erop dat zijn coach Ferdi Robijns, algemeen directeur van Performance, Clarence zal helpen om dit te verbeteren. Niettemin verwende hij het publiek met een opmerkelijk optreden en als alle andere atleten hier een voorbeeld aan nemen dan zullen de wedstrijden in de toekomst een nog hoger entertainment gehalte brengen. Ook een vermelding verdient de uit Holland afkomstige Paul Lans, die in deze zware klasse een zesde plaats behaalde. Venanzio Di Bernardo uit België werd zevende.

Medium class en overall

De medium klasse en de overall werd gewonnen door de uit Letland afkomstige Vitalijs Aleksandrovs voor wie dit zijn eerste internationale wedstrijd was. Hij won de overall met overmacht en heeft zelfs bij de finale van de professionals kans gezien te domineren. Deze atleet verdient veel respect vanwege zijn bescheidenheid. Hij is de gehele tijd niemand opgevallen totdat hij op het podium verscheen en domineerde over al de andere atleten die toch van wereld niveau waren. De tweede plaats ging naar de Zwitser Francesco Corrar Bardansca met een, tot nu toe, zelden getoonde symmetrie. Wij wensen hem veel geluk want we zullen zeker nog veel van hem horen.

Tall class

In de Tall klasse werd een teleurgestelde Jean- Marc Claire uit Guadeloupe met zijn perfecte symmetrie en spierdefinitie tweede achter de Rus Mohav Viatcheslav. De Rus had zoveel meer spierdichtheid en dit werd met twee punten verschil beloond met de eerste plaats. We hopen dat Jean-Marc in staat is aan vele andere internationale wedstrijden mee te doen want hij heeft alles in huis om de hoogste trede van het podium te bereiken.

Finale

De finale begon op zondag om 17.00 uur en was afgelopen om 24.00 uur. Op een enkele uitzondering na werden alle uitslagen geaccepteerd. Het is altijd moeilijk met een gejureerde sport om het iedereen naar de zin te maken want een ieder zal de regels naar zijn maatstaven interpreteren. Het was voor de eerste keer en fantastisch dat de WABBA alle heren klasse winnaars inclusief de masters, mee liet doen aan de wedstrijd voor de professionals aan het einde van de avond. Deze wedstrijd werd gedomineerd, voor het tweede jaar op rij, door de Spanjaard Samuel Saviour die een uitstekende fysiek en een bijna niet te evenaren spier definitie liet zien. Hier dient wel bij te worden opgemerkt dat Samuel wordt geholpen door Nature’s Best Europe en daardoor in staat is zich voor de volle 100% te concentreren op zijn sport. Dit heeft zeker bijgedragen aan zijn excellente fysieke conditie. De Griek Michail Kefalianos werd hier tweede voor de nieuwkomer uit Letland Vitalijs die de derde plaats voor zich opeiste. We willen ook nog een nieuwe atleet welkom heten bij de WABBA, de Noor Jostein Oedegaarden die voorheen als IFBB professional actief was. Hij was zeer tevreden met zijn vierde plaats en onder de indruk van de professionaliteit van onze organisatie. Hij beloofde zich voor de WABBA in te zetten en mee te doen aan de eerstvolgende Pro Grand Prix dit jaar. De Wereldkampioenschappen werden afgesloten met een officiële receptie en een banket waar de atleten zich te goed aan konden doen zonder op hun dieet te hoeven letten. We hadden nu eindelijk de kans om een lach op ieders gezicht te zien.

Nogmaals willen wij onze dank uitspreken naar Manjunath Hedge, de organisator van dit evenement en de president van de Wabba in India, voor de wondermooie wedstrijd en het perfect welkom heten van niet alleen alle vertegenwoordigde landen maar ook van de sponsoren van de Internationale WABBA, Maximize Europe (www.maximize-europe.com) Performance (www.recupfast.com) en Nature’s Best Europe (www.naturesbesteurope.com) die een hoop bijdragen aan de ontwikkeling van de federatie. Wij nodigen jullie uit om foto’s van alle atleten te bekijken op onze website www.wabba.com en hopen dat jullie in grote getale naar de Internationale wedstrijden komen dit jaar, waarvan de eerste in juni zal zijn, de Pro Grand Prix in Londen.

Voor informatie kan contact opgenomen worden met de WABBA per e-mail: office@wabba- world.com of telefoon: 003271535690.

Fabien Debecq
archief S&F 127
Hit of mis: Maximale resultaten in minimale tijd
Contest News: Atlas cup