Anabolen 

Facts & Figures: Alweer een designer-anabool

Sunday 01 May 2005
124
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het houdt maar niet op. Na norboleton en THG hebben dopingjagers alweer een anabool ontdekt dat je niet zult vinden in je World Anabolic Review. De naam van het nieuwe middel: desoxymethyltestosteron of, kortweg, DMT. De Canadese douane vond het middel bij een controle in de auto van de voormalige sprinter Derek Dueck. Daarin vonden douaniers ook ampullen groeihormoon en een ander designer-anabool, het inmiddels bekende THG. THG was het onzichtbare androgeen dat topsporters als Marion Jones, Tim Montgomery en Kelli White aan hun medailles hielp.

Wat het onbekende middel was wisten dopingjagers niet. Pas na maanden slaagden twee onderzoeksgroepen, eentje in Amerika en eentje in Canada, er in om de formule te kraken. Het androgeen was een stof waarop in 1961 patent was aangevraagd, en die volgens dierstudies uit die periode vier keer meer anabole werking had dan methyltestosteron. Het bijzondere van het hormoon is dat het zuurstofatoom aan de linkerkant van het molecuul ontbreekt.

De maker van DMT is waarschijnlijk ook de maker van THG, denken de onderzoekers. Ze vonden in de monsters sporen van THG, en op het handgeschreven etiket vonden ze hetzelfde handschrift als op etiketten die ze op THG-flesjes hebben gevonden. “Nieuw spul” stond erop. Dopingjagers gaan niet op het nieuwe androgeen testen. Ze denken niet dat DMT in omloop is.

Facts & Figures: Nieuwe zaak in Rotterdam
Facts & Figures: Amerikaanse politie pakt anabolendealer