Fitness 

Het succes van Pure Kracht zelf beleven? Alle elementen van Pure Kracht in zes uitdagende en interessante workshops

Sunday 01 May 2005
212
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het project Pure Kracht heeft aangetoond dat er aansprekende resultaten mogelijk zijn door een uitgebalanceerde combinatie van krachttraining, voeding en mentale begeleiding. De zeven sporters die deel uitmaakten van het Pure Kracht team lieten in een periode van acht maanden zien dat een krachttoename van meer dan 50% tot de mogelijkheden behoort in een relatief korte periode en dat natuurlijk helemaal dopingvrij. In navolging van dit succes organiseert het KNKF Kenniscentrum op zaterdag 4 juni een Pure Kracht workshop. Jij kunt dus ook het succes van Pure Kracht persoonlijk ervaren op deze dag. We geven je alvast een korte vooruitblik op de inhoud van deze dag en presenteren de sprekers van de verschillende workshops.

Seminar over Voeding bij Krachttraining

Voeding is erg belangrijk bij krachtsporten als bodybuilding, powerliften en gewichtheffen. Sterker nog, het is van belang voor iedere sporter die serieus aan het krachttrainen is. Toch doen een aantal mythen de ronde bijvoorbeeld dat voeding de allesbepalende factor is voor het vergroten van de spiermassa. Joris Hermans zal in zijn seminar over Voeding bij Krachttraining een aantal vernieuwende en spraakmakende inzichten geven over de rol van voeding bij krachttraining. Hij zal onder meer de volgende onderwerpen aan de orde laten komen:

•Voeding en krachtsporttraining: de laatste stand van zaken

•Supplementen: zin en onzin

•Lichaamssamenstelling en -gewicht: een andere kijk op de werkelijkheid Vanzelfsprekend is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en daarom heeft dit seminar ook een interactief tintje.

Joris Hermans

Sportdiëtist Joris Hermans heeft jarenlange ervaring als sportdiëtist en werkt met verschillende Olympische sporters. Naast zijn praktische ervaringen met sporters is Joris coördinator van het Netwerk Sportdiëtetiek Nederland, docent aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen en is hij verbonden aan het NOC*NSF-onderzoeksprogramma Top Food in Training & Competition. Hij begeleide hierin topsporters op weg naar de Olympische spelen van Athene 2004.

Mentale Training

Mentale training en begeleiding is voor veel bodybuilders en krachtsporters niet vanzelfsprekend. Zoals echter in andere sporttakken de meerwaarde van mentale training en begeleiding zich inmiddels heeft bewezen, zal in de krachtsport het belang van de ‘mentale kracht’ ook steeds duidelijker naar voren komen. Rico Schuijers zal in zijn mentale training concrete onderwerpen behandelen als doelen stellen, stress en visualiseren. In deze training kunnen de deelnemers door middel van opdrachten zelf ervaren hoe ze om moeten gaan met bijvoorbeeld stress en wat dit met hun lichaam doet.

Dr. Rico Schuijers

Dr. Rico Schuijers is sportpsycholoog en behoort tot het selecte gezelschap van vijf sportpsychologen die door NOC*NSF wordt ingezet in de begeleiding van de Olympische sporters. Sinds 1990 heeft hij een eigen praktijk en de afgelopen jaren heeft Rico met meer dan duizend (top)sporters samengewerkt op het terrein van sportpsychologie en mentale training. Zijn expertise ligt vooral bij de concentratiesporten, de explosieve sporten en de duelsporten. Daarnaast schreef Rico een aantal boeken over mentale training in de sport.

No-Nonsense Doping Seminar

Pure Kracht = zonder doping! Dit is de titel van het seminar dat drs. Bart Coumans zal verzorgen. In dit seminar komt aan bod wat doping is, hoe je dopinggebruik kunt herkennen, welke praktische maatregelen je kunt treffen om gebruik tegen te gaan, wat het grijze gebied is tussen doping en supplementen en wat cleane en gezonde alternatieven zijn. Mochten er hierna nog vragen onbeantwoord zijn gebleven, is er vanzelfsprekend ruime gelegenheid om Bart het hemd van het lijf te vragen.

Drs. Bart Coumans

Drs. Bart Coumans is bewegingswetenschapper en sinds 2002 werkzaam bij het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo). Zijn aandachtsvelden bij het NeCeDo zijn sportscholen en fitnesscentra (middels het programma Lijf, Sport & Middelen) én de georganiseerde breedtesport (middels het project Pure Kracht). Hij is webmaster van www.eigenkracht.nl, geeft regelmatig gastlessen over doping op alle CIOS-en, diverse Sport & Bewegen opleidingen en andere fitness-opleidingen, coördineert de Doping Infolijn, schrijft voor Sport & Fitness Magazine, Body Biz en Men’s Health. In zijn vrije tijd is hij als judoleraar B en mentaal trainer betrokken bij de begeleiding van (top)judoka’s. Zijn eigen sporten zijn judo, fitness/krachttraining en hardlopen.

Periodisering, de basis van Pure Kracht

De enorme vooruitgang die je kunt boeken middels het Pure Kracht trainingsschema impliceert een goed en uitgedacht trainingsprogramma. In dit seminar gaat Robbert Wolters in op het trainingsconcept van Pure Kracht. Hoe is het programma opgebouwd, wat zijn de mesocycli, waarom moet je variëren in het aantal sets en reps, wat is het idee achter de oefeningen? Kortom, alles wat je wilt weten over het Pure Kracht programma, zal aan bod komen.

“Deze dag biedt de gelegenheid om te kijken of het klopt wat er in de sportschool, op het internet en in de sportbladen verteld wordt”

Robbert Wolters

Robbert Wolters is de initiator van Pure Kracht. Hij is werkzaam als directeur van het KNKF Kenniscentrum, het centrum voor kennisontwikkeling op het gebied van krachttraining. Met meer dan 17 jaar trainingservaring en als viervoudig deelnemer aan de Sterkste Man van Nederland heeft hij behoorlijk wat eigen ervaring in huis. Robbert was onder andere hoofdredacteur van Sport & Fitness en uitgever van het vakblad Krachttraining. Hij is auteur van het boek Krachttraining voor Iedereen.

Powerliftworkshop

In deze workshop staan de uitvoering van het kniebuigen, het bankdrukken en de deadlift centraal. Aan het begin van deze interactieve workshop zal NPB bondstrainer Wim Wamsteeker alle vragen bij de deelnemers inventariseren, zodat hij optimaal kan inspelen op de wensen van de aanwezigen. De vragen zal hij clusteren in kniebuig-, bankdruken deadliftvragen en ook in deze volgorde behandelen. Aan de hand van voorbeelden laat hij vervolgens zien hoe je bepaalde oefeningen kan benaderen en het beste kan uitvoeren. Na voorbeelden en uitleg van zijn kant, gaan de deelnemers het vervolgens onder zijn begeleiding zelf ervaren. Mocht je vragen hebben aan Wim Wamsteeker die je sowieso graag behandeld wilt zien, laat het dan bij je inschrijving al weten!

Wim Wamsteeker

Wim Wamsteeker is bondstrainer van de Nederlandse Powerlifting Bond. Hij doet zelf sinds 1985 aan powerliftwedstrijden. Hij was de eerste junior in Nederland met een lichaamsgewicht onder de 100 kg die 300 kg deadliftte. Op het internationale toneel gaf hij acte de présence op totaal zeven senioren- WK's en zes senioren-EK's. Zijn hoogst behaalde resultaat internationaal is een 4e plaats op het EK in 2000, tevens zijn beste wedstrijd ooit (kniebuigen 340kg, bankdrukken 215kg, deadliften 312,5kg en totaal 867,5kg). In de afgelopen jaren heeft hij verscheidene powerlift(st)ers begeleidt waaronder Ielja Strik, Brenda v/d Meulen, Ylke Vaassen en Bas Roessen. In het dagelijks leven is hij werkzaam bij een groot ICT bedrijf als interim-manager, communicatietrainer en personal coach. Voor die laatste twee heeft hij ook zijn eigen bedrijf mentalcoaching.nl.nu opgericht.

Swiss Ball Training

Een onderdeel van de trainingen van Pure Kracht is het gebruik van de Swiss Ball. Verschillende oefeningen voor met name buik en onderrug worden met deze Swiss Ball gedaan om naast kracht ook balans en coördinatie te trainen. Het werken met Swiss Balls voegt een extra dimensie toe aan krachttraining en vergroot het atletisch vermogen van krachtsporters. In de Swiss Ball Training wordt ingegaan op het belang van core strength voor krachtsporters en komen verschillende Swiss Ball oefeningen aan bod. Deelnemers worden geacht mee te doen, voor iedere deelnemer ligt een Swiss Ball klaar! De Swiss Ball Training wordt gegeven door Robbert Wolters.

Sportschoolmythe

Martijn Koevoets, één van de deelnemers aan Pure Kracht 2004, is erg enthousiast over het initiatief van het KNKF kenniscentrum. Hij zal dan ook zeker met zijn trainingsmaatjes aanwezig zijn op 4 juni en vertelt: “Zelfs als mensen al een hoop weten over training, voeding en mentale kracht dan biedt deze dag de unieke kans om antwoord van echte experts te krijgen op je vragen. Deze dag biedt de gelegenheid om te kijken of het klopt wat er in de sportschool, op het internet en in de sportbladen verteld wordt. Zo hoor je nogal eens dat je niet langer dan een uurtje per dag moet trainen, dat je suikers moet vermijden in je dieet, dat je je altijd voor de volle 100% in de sportschool moet geven. Dit is de dag bij uitstek om er achter te komen of deze sportschoolmythes allemaal wel waar zijn.

“De meeste krachtsporters willen vooral gespierder worden, maar ook van powerliften kun je aardig wat spier aanzetten. Dat hebben we wel bewezen in die acht maanden”.

Bovendien kun je ook kennis maken met het powerliften, want ook daar krijg je spieren van. De meeste krachtsporters willen vooral gespierder worden, maar ook van powerliften kun je aardig wat spier aanzetten. Dat hebben we wel bewezen in die acht maanden. Bovendien biedt powerliften concrete meetpunten, zodat je duidelijk kan meten of je op de goede weg bent. Kortom, ik denk dat geen enkele serieuze sporter een goede reden kan bedenken om niet te gaan!”

Fitland Mill

De locatie van de Pure Kracht workshop is het multifunctionele Sporten Eventcomplex Fitland Mill (net onder Nijmegen). Fitland is de vaste basis geweest voor een groot deel van de trainingen en bijeenkomsten van het Pure Kracht team in 2004. Ook deze keer zal het complex weer het decor zijn van de Pure Kracht activiteiten. Door subsidie van VWS zijn de inschrijfkosten van deze dag laag gebleven. Voor slechts 45 euro kun je deelnemen aan drie van de bovengenoemde workshops en kan je bovendien rekenen op koffie of thee en een luxe lunch. De opening staat gepland om 10.00 uur en de dag eindigt om 16.30 uur. Hou de website www.purekracht.nl goed in de gaten voor het definitieve programma en de laatste informatie.

Aanmelden

Als je interesse hebt voor deze Pure Kracht workshopdag kun je je via de website www.purekracht.nl aanmelden. Op deze site vind je tevens de laatste info.

Voor de workshop Powerlifting zijn er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, geef je dus snel op als je zeker wilt zijn van een plek. Nogmaals de workshops op een rijtje:

•Seminar over Voeding bij Krachttraining •Mentale Training
•No-nonsense Doping seminar •Periodisering, de basis van Pure Kracht •Powerliftworkshop

•Swiss Ball Training

Voor meer informatie over deze dag kun je overigens ook contact opnemen via info@purekracht.nl.

Creatine: Topsupplement met nauwelijks bijwerkingen
Bodytalk: Vrouwenbodybuilding en -fitness.