Bodybuilding 

De zeven beste supplementen voor bodybuilders

Friday 10 April 2015
273
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Webwinkels liggen ramvol bodybuildingsupplementen, maar van de meeste weten we niet zeker of ze ook echt werken. Kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken, maar wil je zeker weten dat je alleen maar supplementen koopt waar je van op aan kunt? Wij zochten er zeven voor je uit.

Je staat voor de spiegel en werpt een kritische blik op je lichaam. Je hebt jaren getraind en dat zie je. Je hebt altijd op je voeding gelet en dat zie je óók. Maar je fysiek heeft niet dat gedefinieerde en scherpe van de modellen die je op de cover van Sport & Fitness ziet. Of op de covers van al die klonen van dit majestueuze blad. En je besluit dat je een poging gaat doen om je lichaam je strippen van zoveel mogelijk vet. Over drie maanden wil je er beter uitzien dat ooit.
De twee belangrijkste instrumenten die je voor de uitvoering van zo'n transformatieplan nodig hebt, zijn natuurlijk je training en je voeding. Je moet ervoor zorgen dat je per dag een paar honderd kilocalorieën minder binnenkrijgt dan je verbrandt, terwijl je training ervoor zorgt dat je geen spiermassa verliest. Dat betekent: niet al te lange, maar wel intensieve krachttrainingen en niet teveel cardiotraining. Experimenten met intensieve trainingstypes waaraan je lichaam niet is gewend kun je beter achterwege laten. In studies verliezen krachtsporters die afslanken vaak onnodig veel spiermassa door ongewone trainingsprikkels. Supplementen komen in dat plan op de derde plaats. Ze kunnen een degelijke voeding en intelligente trainingsroutines niet vervangen en als je voeding en je training niet deugen, dan heb je ook weinig aan supplementen. Maar als je voeding en je training wel goed in elkaar zitten, dan kun je met supplementen de puntjes op de ‘i’ zetten. Maar dan moet je natuurlijk wel supplementen gebruiken die ook echt werken. Hele nuttige varianten zijn:

1. Cafeïne

Cafeïnesupplementen zijn spotgoedkoop, maar veel bodybuilders gebruiken ze niet. Ze vinden ze diep in hun hart een beetje overbodig en willen liever geen geld uitgeven voor een stof die ook in energiedrankjes, koffie en thee zit. Ze trekken hun portemonnee liever voor hippe pre-workout preparaten of afslanksupplementen. Toch is in negen van de tien gevallen de belangrijkste actieve stof in die producten het oude vertrouwde - en afgekloven - cafeïne. Cafeïne kan je helpen om vet te verliezen en komt in studies die de afslankende werking van voedingsstoffen met elkaar vergelijk steevast als meest effectieve uit de bus. Als je verspreid over de dag drie doses van 200 mg (de hoeveelheid in 1 pilletje) inneemt, dan kan je volgens onderzoek uit de jaren tachtig per dag 110 kilocalorieën extra verbranden. Als je cafeïne één tot twee uur voordat je gaat trainen inneemt, kun je misschien ook een beetje intensiever trainen. In sommige studies gaat het maximale gewicht waarmee je spiergroepen kunt trainen door cafeïne een beetje omhoog, of kun je sets met wat meer reps maken. Houd er wel rekening mee dan sommige mensen last kunnen krijgen van de bijwerkingen. Ze gaan trillen of worden emotioneel nadat ze hun cafeïnepil hebben ingenomen, of ervaren een terugslag als de cafeïne is uitgewerkt. Als je echt gevoelig bent voor cafeïne, verlaag dan je dosering tot bijvoorbeeld twee of drie doses van 100 mg. En of je nu goed tegen cafeïne kunt of niet, gebruik na 18.00 uur maar geen cafeïne meer. Zo voorkom je dat je slaapproblemen krijgt. Je lichaam went snel aan cafeïne. Om die reden kun je cafeïne beter niet continu gebruiken, maar na twee weken gebruik gedurende één week de cafeïne laten staan.

2. Eiwitten

Niet alleen als je spiermassa wilt opbouwen, maar ook als je vetmassa wilt verliezen kunnen eiwitshakes nuttig zijn. Als pakweg een kwart of meer van je calorieën uit eiwitten komt, heb je minder trek in eten en is het volhouden van je afgeknepen voedingsplan een stuk makkelijker. Tegelijkertijd verbruikt je lichaam een beetje meer energie en beschermt een voeding met veel eiwitten je spieren tegen afbraak.
Sporters die trainen met gewichten en vet willen verliezen, hebben volgens wetenschappelijke studies dagelijks 2,5 tot 3,1 gram eiwit per kilo vetvrije massa nodig. Bij die inname is het vetverlies optimaal en het verlies van spiermassa minimaal. Het maakt niet zoveel uit of je eiwitten uit kip, vis of een andere hoogwaardige voedingsbron komen, maar in de praktijk is het opvoeren van je eiwitinname een stuk makkelijker als je eiwitshakes gebruikt, dan wanneer je dat met voedingsmiddelen moet doen. Afvallen met een eiwitrijk dieet gaat volgens voedingswetenschappers van de universiteit van Skidmore in de Verenigde Staten het beste als je de eiwitten verdeelt over meerder maaltijden per dag. In de Amerikaanse studie verloren dikkerds op een niet al te streng dieet een klein kilootje spiermassa en drie kilo vetmassa toen ze een maand lang drie eiwitrijke maaltijden per dag aten. Verdeelden de dikkerds hun maaltijden over zes maaltijden, dan verloren ze geen gram spiermassa. Alle kilo’s die ze verloren kwamen op het conto van hun vetmassa.

3. Creatine

Creatine is volgens sportwetenschappers het meest effectieve supplement dat bodybuilders op dit moment tot hun beschikking hebben. Door creatine kunnen je spiercellen in totaal ongeveer twee kilo vocht extra opnemen en zie je er dus een stuk massiever uit. Uit wetenschappelijke studies blijkt weliswaar niet dat je door creatine meer onderhuids vocht vasthoudt, maar sommige bodybuilders rapporteren toch dat ze wel degelijk spierdefinitie verliezen door creatine. In de praktijk kun je, als je de creatine laat staan, dat onderhuidse vocht weer binnen twee tot vier dagen verliezen. In die tijd verliezen je spieren nog bijna geen vocht en blijven ze dus op peil. Als je snel resultaat wilt zien, neem dan gedurende vier dagen 20 gram creatine per dag. Die 20 gram verdeel je over vier porties van 5 gram. Daarna stap je over op een onderhoudsdosis van 5 gram per dag. Als je geen last hebt van onderhuids vocht, zie je er dan al na vijf dagen massiever en scherper uit. Je kunt beter geen creatine pal na je training gebruiken. Je lichaam neemt de creatine dan niet goed op. Creatine werkt ook minder goed als je het gelijktijding consumeert met forse doses cafeïne. Je kunt dat probleem ondervangen door creatine te laden in een periode waarin je geen cafeïne gebruikt. Als je overstapt op je onderhoudsdosis creatine, en weer cafeïne gaat gebruiken, dan kun je later op de avond je creatine innemen.

4. Bèta-alanine

Als je traint met korte sets met relatief weinig herhalingen en ook niet aan korte maar intensieve cardio doet, dan zal suppletie met bèta-alanine je training niet verbeteren. Bèta-alanine zorgt ervoor dat je spiercellenen minder snel verzuren, zodat ze intensieve inspanningen die langer dan zestig seconden duren langer kunnen volhouden. Als er veel langere sets in je workouts zitten, of aaneengesloten series van sets in de vorm van drop-sets of compound-sets, dan kun je wel degelijk beter trainen door bèta-alanine. Maar hoe je ook traint, volgens een studie uit 2011 zul je door suppletie met bèta-alanine ongeveer een kilo spiermassa winnen. Bèta-alanine werkt het beste als je gedurende zes tot tien weken elke dag 3-4 gram inneemt. Bèta-alanine veroorzaakt een onaangenaam prikkend gevoel in je huid, maar dat effect wordt minder als je je supplementen verdeelt over meerdere kleine porties en die tijdens je maaltijden inneemt. Of creatine en bèta-alanine elkaars effect op de spiermassa versterken is nog niet duidelijk. Ga er dus niet automatisch van uit dat je door de combinatie van creatine met beta-alanine je spiermassa met drie kilo kunt vergroten.

5. HMB

Na jaren van juichende studies (vaak betaald door producenten en teleurstellende studies (vaak betaald door universiteiten) zijn sportwetenschappers er over uit dat hydroxymethylboterzuur, meestal afgekort tot HMB, nuttig kan zijn voor krachtsporters. Als ze drie gram HMB één tot twee uur voor hun training innemen, verminderen ze de afbraak van hun spierweefsel en kunnen ze meer spiermassa opbouwen. Hoeveel precies, dat is in elk onderzoek weer anders. Volgens gesponsorde studies uit de jaren negentig van de vorige eeuw kunnen bodybuilders met een zwaar trainingsschema dankzij HMB in zes weken twee kilo spiermassa winnen, maar in de praktijk komt zo’n opmerkelijke progressie niet vaak voor.
De combinatie van HMB en creatine leidt volgens een Pools onderzoek, dat in 2001 verscheen in Nutrition, tot een sterkere toename van de vetvrije massa dan suppletie met creatine en HMB alleen. Een schatting van de toename van de vetvrije massa die je kunt verwachten als je creatine met HMB combineert durven we echter niet te geven. HMB is geen goedkoop supplement. Je kunt overwegen om HMB pas te gebruiken in de laatste fase van de transformatie van je fysiek. Zeg: in de laatste vier dagen. Er zijn aanwijzingen dat je vetlagen in de eerste drie tot vier dagen dat je HMB gebruikt snel een beetje kleiner kunnen worden. Hoe dat precies kan is niet duidelijk. Het effect is niet overdreven groot, maar wellicht groot genoeg voor perfectionistische bodybuilders die nog net ietsepietsie droger en scherper voor de dag willen komen.

6. Betaïne

Als je nog wat geld voor je suppletie over hebt en je bereid bent om een gokje te wagen, denk dan aan betaïne of, zoals chemici liever zeggen, trimethylglycine. Sportwetenschappers zijn er nog niet van overtuigd dat trimethylglycine werkt, al hebben ondertussen enkele studies gedocumenteerd hoe sporters die supplementeren met betaïne een beetje sterker, sneller, gespierder en droger worden. Op een onduidelijke manier zou de stof spiercellen beter laten reageren op IGF-1, misschien doordat de verbinding de afgifte van IGF-1 vergroot, misschien doordat het de aanmaak van receptoren voor IGF-1 vergroot. Klinkt veelbelovend, maar je moet wel beseffen dat al die studies zijn betaald door een producent van de stof. Maar goed, dat was bij HMB ook het geval en daarvan geloven we inmiddels ook dat het werkt. Een effectieve dosering van betaïne is 3 gram per dag, bij voorkeur verdeeld over drie doses per dag. Volgens onderzoek van Coastal Carolina University in de Verenigde Staten, kunnen krachtsporters dankzij die suppletie in een periode van anderhalve maand een kilo vetvrije massa winnen en tegelijkertijd een kilo vetmassa verliezen. Over de gecombineerde werking van betaïne met de andere supplementen die we in dit artikel bespreken, kunnen we weinig zeggen. Behalve dan dat er geen aanwijzingen zijn dat betaïne de werking van die andere supplementen vermindert.

7. Beetroot

Beetroot is een veilig en effectief sportsupplement waarmee duuratleten strakkere tijden kunnen neerzetten. Beetroot bevat natuurlijke nitraten, die in het lichaam fungeren als een precursor van stikstofmonoxide. Die stof verwijdt de bloedvaten waardoor spiercellen meer zuurstof en voedingstoffen kunnen opnemen uit het bloed en afbraakproducten makkelijker aan de bloedbaan kunnen afstaan. Sportwetenschappers zijn er nog niet van overtuigd dat stikstofmonoxide-precursoren krachtsporters helpen meer spieren op te bouwen, maar krachtsporters weten inmiddels wel dat de inname van beetrootproducten voordat je gaat trainen resulteert in een extra goede pomp. Naturalbodybuilders kunnen je vertellen dat die eigenschap van beetroot verdraaid nuttig kan zijn in de allerlaatste fase van hun wedstrijdvoorbereiding of hun voorbereiding op een fotosessie. Als je geen zin hebt om ook nog eens beetrootsupplementen aan te schaffen, kun je natuurlijk ook één twee 2 uur voor je workout, wedstrijd of sessie een portie ordinaire rode bietjes uit de supermarkt eten. Volgens studies werkt dat net zo goed als geconcentreerde beetrootsupplementen. En voordat we het vergeten: laden is bij beetroot niet nodig. Het spul werkt meteen.
 
Literatuur
Eur J Clin Nutr. 2009 Jan;63(1):57-64; Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):44-50; J Int Soc Sports Nutr. 2010 May 14;7:18; J Int Soc Sports Nutr. 2012 May 8;9(1):21; Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2007 Oct;17(5):468-77; Nutrition. 2008 Mar;24(3):233-8; Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2014 Apr;24(2):127-38; Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 3:1-13; Obesity (Silver Spring). 2013 Jul;21(7):1357-66; J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jul 20;9(1):33; Eur J Appl Physiol. 2014 Jun;114(6):1321-32; J Strength Cond Res. 2009 May;23(3):906-14; Amino Acids. 2012 Jul;43(1):25-37; J Strength Cond Res. 2011 Jul;25(7):1804-15; Amino Acids. 2008 May;34(4):547-54; J Int Soc Sports Nutr. 2014 Nov 30;11(1):55; J Appl Physiol. 1996 Nov;81(5):2095-104; Int J Sports Med. 1999 Nov;20(8):503-9; J Int Soc Sports Nutr. 2013 Feb 2;10(1):6; Nutr Metab (Lond). 2009 Feb 4;6:6; Nutrition. 2001 Jul-Aug;17(7-8):558-66; J Exerc Sci Fit. 2010;8(1):50–3; Amino Acids. 2014 Aug;46(8):1785-93; J Int Soc Sports Nutr. 2013 Aug 22;10(1):39; J Acad Nutr Diet. 2012 Apr;112(4):548-52; J Appl Physiol. 2013 Aug;115(3):325-36.

Tekst: Mark Rothuis en Willem Koert
Photo by Ryan Kitto Natural Fitness Models Follow us on Instagram instagram.com/naturalfitnessmodelscom/
Lichaamsbeweging bezorgt alle mannen beter seksleven
De ultieme sportfles