Bodybuilding 

Do You Remember ... Agaath Islaratoeboen

Saturday 08 January 2005
213
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Nadat ik een aantal jaren naast haar had gestaan op de Holland, verdween Agaath plotseling uit de schijnwerpers. Natuurlijk vroeg ik me af wat er van deze dame geworden was, en waarom ze ineens geen wedstrijden meer deed. Tijdens de Eemsmond Cup in Delfzijl liep ik haar tegen het lijf, en dat was meteen een mooie gelegenheid om haar te interviewen. Agaath van den Bent-Islaratoeboen is geboren op 2 november 1962 en heeft twee zusjes,  Diana en Patricia. Op vrij jonge leeftijd zat Agaath op ballet, maar omdat zij niet voldoende kracht had, adviseerde men haar om krachttraining te gaan doen. 

Op 16-jarige leeftijd liep zij dan ook de sportschool binnen met als doel sterker te worden. Om meer vertrouwd te raken met de bodybuildingwereld ging ze samen met Pete van den Bent (ze is nu met hem getrouwd) naar een wedstrijd kijken: de Holland. “Het was een geweldige ervaring, maar ik was pas echt verkocht nadat ik een gastoptreden had gezien van Juliëtte Bergmann. Dat wilde ik ook; ik besloot ervoor te gaan en ook voor wedstrijden te gaan trainen.” En met resultaat!

Na een korte periode van hard trainen deed Agaath in mei 1988 mee aan de Fred’s Naturals, waar ze de zesde plaats behaalde. Voor een eerste wedstrijd weliswaar niet slecht, maar Agaath wilde meer. Ze voelde zich gepasseerd, en was een stimulans om nog harder te trainen voor haar volgende wedstrijd. Al in december van hetzelfde jaar stond ze weer op het podium bij de Fred’s Naturals, en nu wist ze iedereen achter zich te laten. Ze won haar klasse en ze werd tevens uitgeroepen tot de beste poseerder van die wedstrijd. Na deze overwinning was Agaath niet meer te stoppen.

 

De ene na de andere wedstrijd volgde, en in 1991 mocht ze zelfs mee naar een internationale wedstrijd in Rusland. Ook hier gooide Agaath hoge ogen, ze mocht naar huis met de beker van de 2de plaats. Na deze successen reeks kreeg Agaath echter steeds meer het gevoel dat ze haar hoogtepunt bereikt had. “Ik wilde niet meedoen voor een 5de plaats. Je moet realistisch zijn, en daarom besloot ik te stoppen met de wedstrijdsport. Ik vond deze periode echt de moeite waard, vooral als je weer in voorbereiding was voor een wedstrijd. Het gaf een kick om de lat steeds hoger te leggen, maar wat me erg opbrak was mijn sociale leven er bij in schoot. Alles draaide om de wedstrijden”. Op dit moment geniet Agaath volop van het leven. “Ik heb diverse hobby`s zoals reizen, mijn hond en mijn nieuwe verslaving: kitesurfen.

Natuurlijk train ik nog wel, en ik geef ook nog aerobicslessen maar de verschrikkelijke druk van het moeten is eraf. Ik geniet werkelijk van mijn vrijheid. Natuurlijk mis ik de wedstrijden nog wel eens, zeker nu ik op de Eemsmondcup ben. Ik ben hier voor Pascal Lammerts van Bueren en moet eerlijk bekennen dat ik toch nog steeds de kriebels heb als ik die meiden op het podium zie. Dus wie weet, ooit weer eens...pas maar op, Mascha”, zegt ze lachend.

“Het belangrijkste in mijn leven zijn nu mijn man, mijn hond en de rest van mijn dierbaren. Eigenlijk is er maar een ding dat ik voor de toekomst wil, en dat is gezond en gelukkig zijn”. Agaath bewondert diverse atleten, mede door hun gedrevenheid in de sport, Voorbeelden zijn Juliëtte Bergmann en Inge de Bruin. Maar Leontien van Moorsel staat toch wel op nummer één. “Omdat ze telkens maar weer uit die diepe dalen weet op te klimmen. Daar heb ik veel respect voor.” Sport en Fitness wenst Agaath succes met alles wat zij in de toekomst wil gaan ondernemen. En wie weet maken we binnenkort wel een wedstrijdverslag waar haar naam weer in voorkomt!                                   

 

Bodytalk - De Zomer komt er aan!
Contest News : Nederlandse Kampioenschappen 2005 - bodybuilding & Fitness NBBF