Sterkste man 

Sterkste Man van Ridderkerk

Saturday 08 January 2005
330
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Henk Klootwijk wint na 3-jarige hegemonie Senny Schonewille! 

Op het Sint Jorisplein in Ridderkerk vond op 7 mei j.l. de vierde editie van de verkiezing van “de Sterkste Man van Ridderkerk” plaats. Ondanks een aantal afmeldingen door blessures, verschenen er toch zeven atleten, waarvan één zelfs uit België, aan de start. De titelverdediger Senny Schonewille ontbrak dit jaar in verband met internationale wedstrijdverplichtingen. Het ontbreken van de schier onoverwinnelijke drievoudige winnaar maakte de kans om de beker dit jaar terug te halen naar Ridderkerk een stuk groter. De wedstrijd liep over zes onderdelen waarvan er vier puur op spierconditie waren gebaseerd en twee op een combinatie van conditie en pure kracht. De winnaar was dus niet alleen de sterkste, maar had ook de beste conditie.

De wedstrijd begon in de stromende regen met het onderdeel hand over hand touringcar trekken. De zeer sterk ogende Fries Siebrand Bruining presteerde het om dit onderdeel, waarbij touringcar van 10.000 kg over 20 meter moest worden verplaatst, maar liefst 9 seconden sneller te volbrengen dan de nummer twee, de Ridderkerker Henk Klootwijk. Er waren slechts twee deelnemers die de zware bus niet over de streep konden krijgen, doordat zij het natte touw niet op spanning konden houden. Daardoor viel de bus stil en kon niet meer in beweging worden gebracht. Het tweede onderdeel, de deadlift op herhalingen werd afgewerkt onder een grote eikenboom om de deelnemers enigszins te beschermen tegen de regen. Overduidelijke winnaar was Henk Klootwijk. Hij tilde de 200 kilo’s maar liefst 18 keer op correcte wijze, drie keer meer dan de door Dave Mossing gecoachte Robbert van Hout die de tweede plaats bezette. Doordat Siebrand op dit onderdeel “slechts” op de vierde plaats eindigde met 10 herhalingen nam Henk de leiderspositie in het tussenklassement over. Het derde onderdeel was het Conanswheel. De Belg Youri Polfliet was de beste op dit op dit onderdeel, hij liep met 180 kg moeiteloos ruim drie rondjes, een halve ronde meer dan Willem Jansen die de hele wedstrijd werd bijgestaan door de Sterkste Man van Nederland finalist Simon Sulaiman. Henk Klootwijk hield zijn leiderspositie in het tussenklassement door met 860º te eindigen op de derde plaats. Het puntenverschil tussen de nummer één en de nummer twee Robbert van Hout bedroeg inmiddels 4 punten, een aanzienlijk aantal als men uitgaat van zeven te verdelen punten per onderdeel. Na een korte pauze volgde het vierde onderdeel, de medley. Bij dit conditioneel gezien zwaarste onderdeel moesten de deelnemers allereerst twee timbers van 120 kg per stuk 18 meter verplaatsen waarna twee biervaten van 105 kg per stuk 15 meter verder op een 1.50 meter hoge kar moesten worden geplaatst.

 

Als laatste moesten de deelnemers een anker met ketting met een totaalgewicht van 225 kg over het plein slepen, over een afstand van 18 meter. Dat dit een loodzwaar onderdeel was bleek uit het feit dat slechts één atleet in staat bleek om het volledige parcours te voltooien binnen de 90 seconden. Henk Klootwijk bleek superieur op dit onderdeel.Hij sloeg een gat van 6 punten in het tussenklassement op de nummer twee. Siebrand knokte zich na twee slechte onderdelen terug naar de tweede plaats in het tussenklassement door als tweede te eindigen. Ook Jeroen Valster, de tweede Ridderkerker, liet zien dat hij streed voor het erepodium door als derde te eindigen. Robbert van Hout blesseerde zich tijdens dit onderdeel doordat hij één van de timbers tegen zijn kuitbeen kreeg. Hij besloot te stoppen en kon dus op de laatste twee onderdelen rekenen op slechts één punt. Nog zes deelnemers startten met de yoke race. De derde Ridderkerker Richard Leeuwenburg, die tijdens de vorige onderdelen duidelijk onder zijn kunnen presteerde zette een supertijd neer door de 250 kilo’s binnen 11,5 seconde naar de overkant te brengen. Alleen Henk Klootwijk was sneller, hij liep een tijd onder de 10 seconden en had daarmee de titel eigenlijk al binnen.

Het verschil met de nieuwe nummer twee in het tussenklassement, Jeroen Valster, bedroeg inmiddels namelijk 11 punten! Op het laatste onderdeel, de stones of strength, liet Richard Leeuwenburg opnieuw zien dat hij wat te laat op gang was gekomen. Zijn eerste twee stenen gingen nog langzamer op de 1.50 meter hoge trailer dan bij de overige atleten. Zijn laatste steen ging echter een stuk sneller en dat leverde hem opnieuw een tweede plaats op op het onderdeel. De eerste plek werd opnieuw opgeëist door Henk Klootwijk die daarmee zijn vierde onderdeel won. Opvallend was dat niemand de 150 en 160 kilogram zware stenen de baas was. Omdat er atleten meedraaiden die daar normaal gesproken niet veel moeite mee hebben mag het duidelijk zijn dat de voorgaande onderdelen hun tol hadden geëist. De terechte winnaar, over de gehele wedstrijd, was overduidelijk Henk Klootwijk. Hij won vier onderdelen, werd een keer tweede en een keer derde en had in het eindklassement maar liefst 14 punten voorsprong op de nummer twee. Zijn droom om ooit de sterkste te zijn in Ridderkerk kwam eindelijk uit. Jeroen Valster presteerde constanter dan Siebrand Bruining en dat leverde hem uiteindelijk de tweede plaats op. In gedachten nemend dat het voor de 23-jarige(!) Jeroen zijn eerste wedstrijd was, was dit voor hem waarschijnlijk het hoogst haalbare. Ondanks het slechte weer en de afmeldingen is de organisatie er toch weer in geslaagd een spannende en voor het publiek aantrekkelijke wedstrijd neer te zetten. Volgend jaar dus zeker een vijfde edtie!!                            

Bodybuilding Belgium : Pat's Activity Gym in de kijker
Raymon Merckx wint Sterkste Man van Zuid-Holland