Fitness 

Covermodel : Johann Waterlander

Saturday 01 October 2005
373
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Wie ben je, waar ben je geboren, broers en zussen etc?

Ik ben Johann Waterlander, 27 jaar en woon in Joure. Ik heb een zus Marjan en een broer Marcel..

Wat zijn je gewicht, lengte en maten?

Ik weeg momenteel 95kg , mijn lengte is 1.76cm, armen 46cm omvang, taille 90cm, borst 1.24cm, heup 98cm, boveneen 61cm en kuiten 42cm.

Wat voor werk doe je op dit moment?

Onderhoud van de Friese snelwegen, hiervoor heb ik in de bouw gewerkt.

Waarom en wanneer ben je gaan trainen?

Op mijn 15e ben ik gestimuleerd door mijn oom Gerard om rugby te gaan doen, dit was een goede uitlaatklep om mijn agressie kwijt te raken en in teamverband te sporten. Dit heb ik 3 jaar gedaan. Na een flinke blessure door een verdraaide knie ben ik er een jaar uitgeweest. Op mijn 18e ben ik begonnen met bodybuilding omdat ik maar liefst 10 kg terugviel in mijn gewicht door de blessure: van 82kg naar 72kg. Ik kreeg onvrede over mijn lichaam en besloot hier iets aan te gaan doen.

Hoe vaak per week train je?

Gemiddeld doe ik nu 4x per week krachttraining gecombineerd met cardio. Momenteel ben ik als new face in de voorbereiding voor de N.K. van de YBF op 30 oktober daarna wil ik meedoen op 12 november aan de WABBA Benelux. Ook zit ik in de selectie voor de Fitness Awards een nieuw initiatief van Jolanda Beuving en Diana Kamies.

Wat vinden je familie en vrienden ervan dat je dit doet?

Volgens mijn moeder functioneer ik beter als ik train en dat klopt ik voel me ook beter na een training! Mijn vrienden trainen zelf ook dus staan er zeer positief tegenover.

Wat was je idee van bodybuiding/fitness voordat je begon met trainen?

Ik was erg onder de indruk van spieropbouw door bodybuilding. Ik las veel van de bekende bladen en volgde ook de films van Arnold Schwarzenegger. Toen ik 4 jaar was tilde mijn oom Gerard mij met één hand op dat was voor mij toen heel indrukwekkend en ik wilde net zo sterk worden. Zelf had ik niet meteen aan bodybuilding gedacht ik was wel gedreven in andere sporten. In 2000 deed ik mee aan de Sterkste Man van Heerenveen, met Wout Zijlstra en Berend Venenberg, Erik Overdevest was toen mijn coach. Dit was mijn eerste keer en ik werd meteen 2e!

Hoe denk je er nu over?

Ik heb inmiddels de smaak flink te pakken omdat ik zie hoe mijn lichaam op een positieve manier verandert. Ik train voor mezelf en dat geeft een goed gevoel!

Heeft de sport je leven veranderd, en hoe?

Jazeker ik zou niet meer zonder kunnen of willen. Mijn lichaam en geest zijn hierdoor veel beter in balans. Ik zit lekker in mijn vel, heb genoeg energie en voel me fit.

Wat voor een dieet volg je en wat mis je dan het meest?

In mijn dieet gebruik ik veel eiwit en weinig koolhydraten. Dus geen junkfood, pizza of frikadellen voor mij tijdens het dieet.

Vind je dat je op deze manier een goede levensstijl volgt?

Bodybuilding is “a way of life”. Het verschil tussen progressie maken of stil blijven staan. Ik heb genoeg gedronken en te vet gegeten in het verleden, dat gaf me zeker geen bevredigend gevoel.

Gebruik je supplementen en zo ja, welke?

Creatine, Whey proteine, Vitargo, multivitamine, selenium, zink en ginseng.

Wat is voor jou de beste manier om in shape te komen?

De combinatie van een goed dieet, de juiste training, voedingssupplementen en veel cardio.

Wat zou je nog aan jezelf willen verbeteren en hoever zou je hiervoor willen gaan?

Momenteel ben ik tevreden met de resultaten die ik geboekt heb. Dit werkt nog steeds voor mijn lichaam dus blijf ik deze weg nog wel even volgen. Bodybuilding is beeldhouwen, mijn ideaal ligt op 100kg met 8%.. Mijn kuiten blijven achter, maar daar werk ik aan. Ondertussen train ik gewoon lekker door.

Ben je fysiek sterker geworden en heeft dit voordelen?

Ik ben zowel geestelijk als lichamelijk sterker geworden, dat heeft zeker zijn voordelen!

Denk je dat je dit over 10 jaar nog zal doen?

Volmondig, ja! Ik wil zo lang mogelijk door trainen want ik voel me er goed bij.

Welk advies zou jij iemand geven die geïnteresseerd is om te gaan trainen?

Ik kan het iedereen aanraden mits onder goede begeleiding. Met de juiste training en voeding zul je zeker resultaten boeken.

Vind jij wat je doet een sport, kunst, gave of levensstijl?

Bodybuilding is een combinatie van alle vier. Allereerst sport, zeker een levensstijl, kunst omdat het beeldhouwen aan je lichaam is en een gave als je geboren bent met de juiste genen, een goede basis fysiek, en aanleg natuurlijk!

Heb jij voorbeelden in de sport?

Arnold Schwarzenegger en mijn oom Gerard Hogeling. 

Heb jijzelf nog iets speciaals voor de lezers wat je kwijt wilt ?

Laat je niet gek maken door een ander Kijk niet naar alles wat groter is. Dat werkt averechts, dus stop met vergelijken. Stel jezelf een realistisch doel en trek daar je tijd voor uit. Train voor jezelf, voelt dat goed dan past het bij je en ben je op weg om een tevreden en fitter mens te worden. Graag wil ik ook nog zeven voor mij belangrijke mensen bedanken omdat zij mij altijd steunen: Mijn moeder, Arnold, Gerard, Erik, Jack, Martine en Diana.

In the spotlights : Linda Tilman - grote dame in een kleine verpakking
Covermodel : Naomi Rinsampessy