Gezondheid 

Medium-Chain Triglycerides Het supplement om aan te komen en af te vallen !!

Monday 23 April 2018
402
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het verlagen van koolhydraten in het dieet promoot het gebruik van vet voor energie. Als er weinig glycogeen in het bloed te vinden is zal het lichaam glucagon af gaan scheiden om lichaamsvet om te zetten tot energie. Het probleem met een beperkt koolhydraat dieet is het verlies van energie. M.C.T. olie (medium-chain triglycerides) kan dan nuttig zijn in het dieet. Het verhoogt het metabolisme en levert directe energie voor de spieren. Ze kunnen door hun structuur niet opgeslagen worden als vet omdat ze volledig omgezet worden tot een energievorm die het lichaam prefereert voor energie voor spieren.

Als vet wordt verbrand blijft er een rest product achter genaamd acetyl-Coa. Acetyl-Coa wordt omgezet tot ketonen en deze worden gebruikt als energie voor de spieren. Ketonen worden in het lichaam geprefereerd boven koolhydraten als energie vorm. Gewone vetten (long-chain triglycerides) produceren weinig tot geen ketonen omdat ze niet intact door de processen heen komen. Voor vetten kunnen gebruikt worden als energie moeten ze door een serie van processen in het lichaam. Vetten (long-chain triglycerides) zijn niet erg wateroplosbaar en moeten dus een aantal processen ondergaan voor dat ze door het lymfatische systeem (een speciaal systeem voor het transport van vocht en vetten) in de bloedbaan vrijgelaten worden en getransporteerd kunnen worden naar de lever om verder afgebroken te worden.

De lever scheidt ze weer af in de bloedbaan en ze kunnen nu gebruikt worden voor energie of opgeslagen worden als vet. MCT-olie (Mediumchain triglycerides) hebben als voordeel dat ze beter wateroplosbaar zijn en slaan dus een aantal van de processen over om ze water oplosbaar temaken en komen daardoor intact in de bloedbaan en gaan direct naar de lever. Ze slaan het lymfatische systeem over. MCT’s zijn vetten onttrokken uit kokosnoot olie. Ondanks dat het van kokosnoot olie is gemaakt is het cholesterol vrij. De moleculaire structuur van mct’s is anders dan van andere vetten zoals olijfolie, margarine enz.

Gewone vetten zijn long-chain triglycerides deze hebben 12 of meer carbon atomen, mct’s daar in tegen bestaan uit 6, 8 of 10 carbon atomen. Door de kortere structuur worden ze door het metabolisme anders verwerkt. Voor atleten die een probleem hebben om aan te komen kan M.C.T. olie (medium-chain triglycerides) een uitkomst zijn want het levert 8,3 calorieën per gram, gewoon vet (long-chain triglycerides) 9 calorieën per gram.

Een atleet die dus niet voldoende calorieën kan eten om spiergroei te krijgen kan dus zijn calorieën totaal omhoog brengen door een aantal eetlepels MCT-olie bij de maaltijden te eten en zo zijn calorieën te verhogen. Een eetlepel MCT-olie bevat ongeveer 120 calorieën. Omdat de MCT-olie door het lichaam als energie verbruikt kan worden spaart het lichaam koolhydraten die dan weer voor andere processen gebruikt kunnen worden zoals bij voorbeeld spierherstel.

Vergeet niet dat proteïnen met voldoende calorieën spiergroei geven. Let alleen wel even op dat als je optimaal gebruik wilt maken van beide energie systemen dat het lichaam alleen glucagon afgeeft als er weinig koolhydraten aanwezig zijn. Neem de laatste 2 maaltijden voor het trainen extra eetlepels MCT-olie en GEEN koolhydraten. Dan krijg je directe energie van de MCT-olie. Neem de maaltijd NA het trainen hoofdzakelijk koolhydraten (en proteïnen), om de glycogeendepots aan te vullen en insuline op te roepen, maar geen MCT-olie . De maaltijd daarna een combinatie van proteïne, koolhydraten en MCT-olie om de calorieën flink op te schroeven en zo spiergroei te bevorderen. Ook atleten (dames en heren) die gemakkelijk vet aanzetten door het eten van koolhydraten kunnen nu een hoger calorieën dieet volgen zonder zich zorgen te hoeven maken over een toename van hun vetpercentage.

Photo by cegoh on pixabay
Photo by Hafiz Issadeen on Flickr
Photo by Couleur on pixabay
archief S&F130
Beter barbecuen
Synbiotica voor bodybuilders