Bodybuilding 

Do you remember ... Liona Bergmann

Saturday 01 October 2005
323
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Natuurlijk kent iedereen Liona. Liona is eigenlijk op elke IFBB wedstrijd wel aanwezig als officieel jurylid. Maar wat veel mensen niet weten is dat Liona een actief wedstrijdatleet is geweest. Deze dame is op 18-07-1972 te Vlaardingen geboren en heeft een zus, Juliëtte (uiteraard) en een broer Rini. Als klein meisje van 6 begon Liona met turnen en dit deed zij tot haar 12de jaar waarna zij overstapte op karate. Hier kwam zij voor het eerst in aanraking met krachttraining, maar het was pas in 1983 dat ze echt met bodybuilding begon.

In eerste instantie begon ze met trainen omdat ze last had van rugklachten maar al snel bleek deze dame veel talent te hebben. Het was dan ook nog geen jaar later dat ze voor het eerst het podium op ging. Haar motivatie om aan deze wedstrijd mee te doen was om de andere dames te motiveren om ook mee te doen aan deze wedstrijd. Liona wist haar eerste wedstrijd meteen op haar naam te schrijven. En daarmee had ze meteen de smaak te pakken. Jaar na jaar deed Liona mee aan diverse wedstrijden en elke keer werd ze beter en beter en wist zich dan ook steeds beter te plaatsen. In 1989 werd ze Nederlands Kampioen bij de zwaar gewichten en Overall winnaar. Deze NK van 1989 is haar het meeste bijgebleven, want deelname aan deze wedstrijd was niet gepland. Ze was zich aan het voorbereiden op een gastoptreden in Zwitserland en daarna zou ze doorgaan naar de FIBO om daar een show te geven.

Op advies van Jim Lensveld trok ze de stoute schoenen aan en schreef zich in voor de NK en werd Nederlands Kampioene. Na de NK van 2001, waar ze 3e werd is Liona gestopt met de wedstrijden, maar deze sportvrouw in hart en nieren is wel blijven trainen. Ze traint nog steeds heel erg fanatiek en dit betekent voor haar drie keer per week bodybuilding, één keer per week powerliften en drie keer per week cardiotraining.

Terugkijkend op haar wedstrijdcarrière vond ze de tijd die ze door bracht op het podium fantastisch. Het poseren en het strijden met de andere dames dat was voor haar de beloning na de maanden van diëten, iets wat ze werkelijk verschrikkelijk vond. Toch was dat niet de reden dat ze uiteindelijk gestopt is met de wedstrijden maar het feit dat bodybuildingvrouwen heel weinig respect krijgen voor dat wat ze doen.

“Het is als vrouw heel zwaar om de discipline op te brengen om gespierd te worden en tegelijkertijd er goed uit te blijven zien”.

Buiten dat Liona dus zeven keer per week in de sportschool terug te vinden is, heeft ze het momenteel ook heel erg druk met een puberende dochter. Maar ondanks dat dat tijd en energie vergt is deze jongedame het belangrijkste in Liona`s leven. Liona heeft eigenlijk nooit een echt voorbeeld gehad, ze vond Rachel McLish toentertijd erg mooi, maar ze heeft bewondering voor iedere atleet, ongeacht de tak van sport.

Wel heeft ze extra veel bewondering voor Valentino Rossi en Kevin Schwantz (beide motorcoureur) ze hebben durf en discipline en kunnen goed tegen hun verlies, echte winnaars dus. Voor de toekomst ziet Liona zich geen bodybuilding wedstrijden maar misschien wel bankdruk wedstrijden doen. Ze is werkelijk ongelofelijk sterk en ik weet zeker dat ze het ook binnen deze tak van krachtsport ver zal gaan schoppen.  

Vraag het Ed - Basketball-act & op zoek naar een goede sportschool
Contest News : Grand Prix Benelux Brussel 2005