Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden - Lege koolhydraten

Wednesday 01 February 2006
148
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Ik hoor en lees regelmatig dat ‘lege koolhydraten’ slecht zouden zijn net als suikers. Zijn alle lege koolhydraten suikers? Waarom zeggen we dan niet gewoon suiker? En als er een verschil mocht zijn, waar zit ‘m dat dan in?

Bea Gouda


Beste Bea,

Spraakverwarring. Niet alle lege koolhydraten zijn suikers, maar alle suikers zijn wel ‘lege koolhydraten.’ Leeg wil zeggen: ontdaan van vezels en een deel der van nature aanwezige mineralen en vitamines. Zo is wit brood, evenals witte rijst een leverancier van –vrijwel- lege koolhydraten. Het zijn echter geen suikers in engere zin. Tarwe en rijst bevatten zetmeel, ketens aan elkaar gekoppelde glucose moleculen. Om deze af te breken beschikt het spijsverteringssysteem over specifieke enzymen. Suikers hoeven niet of nauwelijks afgebroken te worden. Zowel suikers als andere lege koolhydraten hebben een functie in de sport, maar niet als hoofdcomponent van de dagelijkse voeding. Suikers vlak na een intensieve training en ‘leeg’ zetmeel bij de voorbereiding op een wedstrijd.

Groetjes
Peter

Photo credit: Foter.com
archief S&F132
Vragen & Antwoorden - Huisartsen
Vragen & Antwoorden - Homeopathie kwakzalverij ?