Bodybuilding 

Interview met Chris Cromier

Wednesday 01 February 2006
223
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Hij was in Nederland. En dat hebben we geweten ook. Chris Cormier, ook wel bekend als "the real deal", was door Mondher Bennour overgevlogen naar Nederland om een aantal gastverschijningen te verzorgen. Chris is al ruim 12 jaar als prof in het circuit actief. In die jaren deed hij mee aan het duizelingwekkende aantal van maar liefst 70 profwedstrijden. Als je dan bedenkt dat een gemiddelde atleet die een vergelijkbaar aantal jaren meedraaide in het profcircuit, ongeveer 30 wedstrijden meedraaide, dan krijg je een globaal beeld van het type atleet waarmee we hier te maken hebben. Cormier is een rassporter, die zich wil meten met de besten. En dat deed hij door jaren heen dan ook veelvuldig. Wie is Chris Cormier verder? Waar komt hij vandaan en wat beweegt hem om te doen wat hij doet? Sport& Fitness sprak uitvoerig met hem over zijn carrière, de sport, vrouwen in de sport en alles wat hem verder beweegt in het leven.

Chris Cormier is 38 jaar oud en lijkt toch al een oudgediende in het veld van deelnemers in het profcircuit. Dit symmetrische wonder begon op 15 jarige leeftijd met trainen. Op advies van een docente van hem ging hij eens praten met een bodybuilder omdat zijn frame toen al uitermate geschikt leek voor krachttraining en in het bijzonder bodybuilding. Een en ander werd al snel succesvol en hij deed dan ook zijn eerste wedstrijd in 1985. In 1987 was hij al Teenage Mr.America en bleef hij goed op koers voor een veelbelovende carrière. In 1991 begon hij te trainen met ene Ken Wheeler die Chris mee trok in een lift naar een proflicentie. Na Flex Wheeler en Paul Dillet in 1992 werd Chris Cormier in 1993 prof. Op een zeer zware wedstrijd werd Chris de absolute NPC Champ door latere profs te verslaan als Mike Francois, Craig Titus, Paul deMayo, Dennis Newman en Edgar Fletcher. Ingewijden noemen deze wedstrijd ook wel de zwaarste NPC finale ooit. De top 7 van deze wedstrijd werd namelijk allemaal prof, Chris versloeg ze allemaal en woog toen 224 pounds (ongeveer 100kg). Tot op dit moment was Chris nog werkzaam als uitsmijter in een exclusieve club, maar hier stopte hij mee zodra hij prof werd. Wel opende hij in dit jaar een zonnebankstudio die hij nog altijd bezit.

In 1994 maakte Chris zijn debuut in het prof circuit door op de Iron Man als runner-up(2e dus) te eindigen achter de legendarische Vince Taylor. Hiermee kwalificeert hij zich voor zijn eerste Mr.Olympia, hij is op dat moment 26 jaar oud. Op deze Olympia eindigt hij op de 6e plaats wat hem direct tot een van de topbodybuilders van de wereld maakt.Ook in 1995 behaalt Chris de finale, hierin wordt hij wederom 6e. Na de Olympia doet Chris de tour door Europa en draait de ene na de andere wedstrijd. Een heel mooie tijd volgens Chris waar hij, zeker in de jaren 90, veel lol maakte en genoot van het vak als profbodybuilder.

Na een hele hoop 2e plaatsen slaagt Chris er in 1997 in om de ultieme wraak te nemen op alle mensen die hem ooit afschreven als echter kampioen. Hij wint de Night Of the Champions. Voor "the real deal" de zoetste en mooiste overwinning uit zijn profcarrière waar hij nog altijd met veel voldoening op terug kijkt. Chris: Het geeft een onbeschrijflijke kick om iedereen die je had afgeschreven, of de eeuwige 2e plaats had toebedeeld, duidelijk te laten zien dat ze het mis hadden. I came back with a vengeance! The real deal! Ook vandaag de dag nog, lukt het hem steeds weer om hoog te eindigen op zware wedstrijden zoals de Arnold Classic. Hier eindigde hij dit jaar 2e achter Olympia runner-up Jay Cutler. Vreemd genoeg won Chris 2 van de 3 ronden, en bleef het verschil slechts 1 punt na alle puntentellingen, echter in het voordeel van Cutler. Weer tweede dus. Chris: Man, ik heb al zo vaak mijn favoriete kleur uitgezocht om de Hummer in te bestellen. De bekleding, alles heb ik al uitgezocht, en dat jaar na jaar opnieuw. Maar ja, ook dit jaar is dit dus jammer genoeg niet gelukt. De Olympia van dit jaar was eigenlijk een verplicht nummer. Ik sta onder contract en moet voor verschillende bedrijven mee doen aan zowel de Arnold classic als de Olympia. Niet deelnemen kost me enorm veel geld. De boetes zijn niet mis. Dit jaar was ik ook niet echt gemotiveerd bezig op de weg naar de Olympia. Ik trainde wel, maar zonder vuur. Ook mijn maaltijden waren niet zo strikt als normaal gesproken.

De eerder genoemde lol en plezier is er volgens Chris wel wat vanaf. Het is allemaal wat serieuzer geworden in het wedstrijdcircuit. De vroegere strijd tussen de West en de East coast van de VS is wat bekoeld en het circuit is wat zakelijker geworden. Ook de Europese tour die in het verleden voor verbroedering zorgde tussen de Amerikanen en de Europeanen, is nu niet meer wat het geweest is. Er is de laatste jaren al heel veel veranderd. Het leuke spel in de gym tussen de verschillende atleten heeft plaats moeten maken voor een geënsceneerde strijd tussen giganten in de media. De hype die er steeds weer wordt gecreëerd wanneer er een nieuwe prof het podium gaat betreden wordt door Chris als zeer storend ervaren. Alles was zoveel leuker in het midden van de jaren 90. Cormier hoopt dat die dagen weer terug komen. Chris verwacht nog 2 tot 3 jaren mee te kunnen draaien met de absolute toppers. Daarna wil hij zich voornamelijk gaan toeleggen op het begeleiden en coachen van nieuwe talenten. Zo was Chris onder meer behoorlijk te spreken over onze Egyptische hoop in bange dagen, Shehab Eldin. Wie weet wat deze samenwerking in de toekomst nog allemaal kan brengen. In de sport gaat het de laatste jaren volgens mij de verkeerde kant op. Atleten zijn slechts in vorm op 1 of 2 momenten van het jaar. Daar denk ik anders over. Ik beschouw mijn sport als topsport.

Hier wil ik ook iets in uitstralen naar mijn fans maar ook naar onbekenden van de sport bodybuilding. Wanneer een wildvreemde mij aanspreekt wordt ik ook wel eens voor bokser of American Football speler aangezien. Dat doet me eigenlijk best wel deugd. Ik wil er namelijk liever uit zien als een gezonde atleet, dan als een opgeblazen propje, waarin niemand de sporter kan ontdekken. Hierin ligt ook mijn belangrijkste motivatie om het hele jaar door in een goede shape te blijven. Ik ben een atleet, en dat kan ik op elk gewenst moment laten zien. Ondanks deze goede shape, is Chris toch in staat gebleken om zijn lichaamsgewicht enorm op te bouwen. Bulken hoeft volgens Chris dan ook niet. De vrouwen in de sport zijn ergens na het midden van de negentiger jaren de weg kwijt geraakt volgens Chris. Daar zit volgens Chris niet echt veel vrouwelijks meer aan. Een vrouw moet in mijn ogen toch echt wat zachter blijven, en een vrouw die dikkere benen heeft als ikzelf? Nou nee dank je, daar pas ik voor. Ook de gezichten worden de laatste jaren veel te hard en te mannelijk. Dat vind ik erg jammer. Als je bovendien bedenkt hoe een hoop van deze vrouwen aan hun geld komen, dan krijg ik haast een afkeer van deze tak van onze sport. Hopelijk worden de vrouwen de komende jaren weer wat zachter, en komt de vrouwelijkheid weer meer terug.

De visie van Chris Cormier: Wees eerlijk in je carrière. Kijk naar je lichaam en zie wat je minder goede lichaamsdelen zijn. Hier moet je aan werken om zo het lichaam te creëren wat je in je gedachte hebt. Je hebt er niets aan om te blijven werken aan lichaamsdelen die toch al gemakkelijk groeien terwijl je op andere vlakken achter blijft. De ontwikkeling van je perfecte fysiek zou moeten starten met het goed beschouwen van je totale lijf. Realiseer je dat een goede fysiek in balans moet zijn. Hierin moet je dus investeren om zo werkelijk succesvol te worden in wat je zou willen bereiken. Werk dus aan het samenstellen van de juiste weekindeling, vindt je ultieme workout zodat je in zo kort mogelijke tijd je lichaam in balans hebt. Alleen dan zal je het maximale potentieel voor jouw lichaam bereiken.

Sport &Fitness bedankt Chris Cormier voor het leuke gesprek, en Mondher voor het mogelijk maken hiervan.
Chris is beschikbaar voor gastoptredens en seminars. Je kunt hiervoor contact opnemen via: Realdeal7969@yahoo.com

Training : Pompsetjes - Zinvol of verspilde moeite ?
De 10 tips van .... Chris Cormier