Bodybuilding 

Covermodel : Mirjam de Bok - Get the first place by your own!

Wednesday 01 February 2006
295
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Wie ben je, waar ben je geboren, broers en zussen etc??
Mijn naam is Mirjam Mattanja de Bok, ik ben op 24 mei 1977 geboren in het ziekenhuis van Alphen aan den Rijn en daarna direct vervoerd naar Leimuiden waar ik tot mijn 21e gewoond heb. Ik heb één oudere zus die Daniëlla heet.

Wat zijn je gewicht, maten en lengte?
Ik ben 1.72 meter.
Mijn gewicht is zo rond de 63/64 kilo.
Daarentegen maak ik me niet heel erg druk over mijn gewicht, daar dat allemaal relatief is en spiermassa nu eenmaal meer weegt dan vet.
Mijn maten meet ik nooit. Voor een wedstrijd wordt mijn vetpercentage wel eens gemeten, maar verder vind ik dit niet echt belangrijk. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik train voor de Ultimate Fitness Challenge, hierbij is het gewicht en vetpercentage nu nog niet echt van belang, maar wel als de finale dichterbij komt. Belangrijk is, wat ik van mezelf vind als ik in de spiegel kijk, welke maten daar dan bij horen….geen idee. Dit jaar wil ik me wel meer gaan concentreren op mijn definitie.

Waarom en wanneer ben je gaan trainen?
Op een gegeven moment vond ik mezelf te dik en had geen conditie, daar moest wat aan veranderen. Daarom ben ik in 1998 voor het eerst naar een sportschool gegaan. Daar lagen de bekende magazines zoals Sport en Fitness. Hier stonden mooie gespierde meiden in en het werd een droom van me om ooit eens een fitnesswedstrijd te gaan doen. De uitdaging kwam met de Ultimate Fitness Challenge.

Wat vinden je familie en vrienden er van dat je dit doet?
Mijn familie vindt het goed dat ik zoveel sport. Ze vinden het prachtig dat ik aan wedstrijden deelneem. Soms vragen ze zich wel eens af of ik het niet een beetje overdrijf. Maar daarentegen zijn ze wel weer trots als ik goede resultaten behaal. Mijn naaste vrienden vinden het ook geweldig. Ze leven erg met me mee en zijn altijd nieuwsgierig naar mijn verhalen over het sporten en de voeding. Mensen die wat verder af staan begrijpen het vaak niet. Ze snappen niet dat ik er zoveel voor over heb en dat ik er zoveel voor laat om goed met mijn wedstrijdvoorbereiding bezig te zijn.

 

 Wat was je idee van bodybuilding/fitness voordat je begon met trainen?
Ik wist het eigenlijk niet, daar had ik me nooit zo mee bezig gehouden. Wel dacht ik dat het een makkie zou zijn om een mooi gespierd lichaam te krijgen, maar daar ben ik snel van terug gekomen!

Hoe denk je er nu over?
Nu weet ik wat je er voor over moet hebben en wat je moet doen om je doel te bereiken in de fitness wereld. Ik heb respect voor elke sporter die op deze manier met zijn lichaam bezig is. Of het nu fitness of bodybuilding is… ieder z’n ding!

Heeft de sport je leven veranderd, en hoe?
Sport heeft mijn leven absoluut veranderd. Ik ben nu heel bewust bezig met mijn lichaam. Ik let goed op wat ik erin stop qua eten en training. Eventueel aangevuld met supplementen. Dat moet er dan allemaal uit komen als ik train of aan wedstrijden deelneem. Ik vind het nu moeilijk om anderen te zien die hun lichaam en gezondheid vernielen. Veel sporten en gezond eten is natuurlijk geen garantie voor een lang en gelukkig leven… maar je kunt je hierdoor in ieder geval wel goed voelen!

Wat voor een dieet volg je en wat mis je dan het meest? .
Momenteel ben ik niet met een dieet bezig, toch eet ik weinig tot geen vettigheid en ongezonde dingen. Koolhydraten zijn momenteel het grootste bestanddeel van mijn voeding (in combinatie met eiwitten). Dat moet ook wel want de trainingen hebben een duur van 1 tot 2 uur en dat 6 keer per week. Veel van mijn trainingen zijn gericht op duur, dus daar heb je wel wat energie voor nodig.

Vind je dat je op deze manier een goede levensstijl volgt?
Ik voel me er fantastisch bij! Als ik in de spiegel kijk ben ik tevreden (het kan natuurlijk altijd beter). Daarbij lukt het me vaak om andere van deze gezonde levensstijl te overtuigen en hen ook enthousiast te maken.

Gebruik je supplementen en zo ja, welke?
Ja ik gebruik supplementen. Ik gebruik Whey eiwitten, glutamine, vitamine C en essentiële vetzuren (omega 3/6/9).

Wat is voor jou de beste manier om in shape te komen?
Veel en goed trainen, goed eten. Maar heel belangrijk is alles in je hoofd op een rijtje te hebben. Als het tussen mijn oren even niet goed zit, heeft dit gelijk weerslag op mijn trainingen. Dan loopt het niet lekker en niets lukt, en dat heeft dan weer zijn uitwerking op mijn eetgedrag en mijn shape.

Wat zou je nog aan jezelf willen verbeteren en hoever zou je hiervoor willen gaan?
Ik zou mijn bovenbenen nog wel wat willen verbeteren. Ik zie zo hier en daar toch nog wat putjes en bultjes die ik liever niet zie. Over hoever ik zou willen gaan voor een goed uiterlijk. Ik zeg altijd maar zo: Als iets je niet bevalt en je kan er wat aan doen, probeer dat dan ook. Als trainingen geen uitkomst bieden of niet het gewenste resultaat opleveren, kun je altijd nog andere oplossingen overwegen.

Ben je fysiek sterker geworden en heeft dit voordelen?
Ik ben zeker sterker geworden, niet alleen fysiek, ook mentaal. Ik vind dat dit in mijn werk en mijn dagelijks leven zeker voordelen biedt. Ik merk dat ik problemen/uitdagingen beter het hoofd kan bieden en hierdoor er beter voor anderen kan zijn als dat nodig is.

Denk je dat je dit over 10 jaar nog zal doen? 
Geen idee. Ik denk wel dat ik altijd meer dan regelmatig zal blijven sporten, maar of ik nog wedstrijden zal doen? Daar is nu nog niets over zeggen.
De voorbereiding van de Ultimate Fitness Challenge kost ontzettend veel tijd, energie en geld.

Welk advies zou jij iemand geven die geïnteresseerd is om te gaan trainen?
Zeker doen. Ga trainen zoals je dit zelf wilt. Doe geen dingen waar je zelf niet achter staat of die een ander je oplegt waar je je niet lekker bij voelt. Alle trainingen hebben toch echt het beste resultaten als je er zelf voor de volle 100% of meer achter staat!

Vind jij wat je doet een sport, kunst, gave of levensstijl?
Ik vind het van alles wat. Het is een sport omdat je fysiek sportief bezig bent. Het is een kunst om het te kunnen doen, zeker gezien alle variëteiten die de Ultimate Fitness Challenge met zich mee brengt. Het is een gave omdat je er echt wel iets mee moet hebben. En het is een levensstijl omdat je hele leven erdoor beïnvloed wordt.

Heb jij voorbeelden in de sport?
Mijn buitenlandse idool is Monica Brand. Ik vind dit een bloedmooie sportieve vrouw, die veel doelen en dingen in haar leven op fitness gebied bereikt heeft. Nationaal is dat Jolanda Beuving. Zij is al jaren mijn steun en toeverlaat op diverse fronten. Ze is altijd zo enthousiast over de fitness en alles wat daar bij hoort, daar bewonder ik haar om. En natuurlijk mijn trainer, Don Jeninga, wat die allemaal van sporten, het lichaam, trainingen, resultaten en voeding afweet….ongelooflijk! Daar heb ik veel respect voor!

Heb jij nog iets speciaals voor de lezers wat je kwijt wilt?
“Get the first place by your own!”     

 

Foto's : Ronald de Hommel
archief S&F132
Covermodel : Jean Chamoun - bodybuilding for life !
It takes 2 baby