Bodybuilding 

Do You remember ... Cor Wijler

Wednesday 01 February 2006
442
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Wie is Cor Wijler? De “oude”garde kent Cor zonder meer. Sommige zullen hem kennen omdat hij in 2000 nog een wedstrijd heeft gedaan, maar voor de vele nieuwkomers in onze sport zal deze naam nietszeggend zijn. En dat is jammer, heel jammer, want Cor is echt één van de grondleggers van onze sport. Deze in  Surabaya geboren atleet die inmiddels 56 jaar is en twee kleinkinderen heeft (Imani en Joey), heeft een indrukwekkende lijst van wedstrijden die hij heeft gedaan en waar hij allemaal stuk voor stuk een mooie prestatie heeft weten neer te zetten.

Vandaar dat wij het tijd vonden om met hem te gaan praten en zijn verhaal met jullie te delen. In 1985 werd Cor door zijn zwager meegenomen naar een sportschool waar hij zijn eerste fitnesstraining kreeg. Vanaf dat moment is hij niet meer weg te denken uit de sportschool, het werd een echte verslaving. Cor reageerde zo goed op zijn trainingen dat hij het zelfde jaar nog zijn eerste wedstrijd meedeed en het jaar erop stond hij zelfs al op de Grand Prix waar hij tweede werd. In die tijd waren bodybuilding en fitness nog totaal niet bekend bij het grote publiek, maar toch was dit de tijd dat de mooiste bodybuilders op het podium stonden. En van deze bodybuilders is de legendarische Frank Zane. Frank was het grote voorbeeld voor Cor en op een wonderbaarlijke manier zie je ook een bepaalde overeenkomst tussen deze atleten. Was het omdat er bepaalde poses het zelfde werden gedaan of omdat hun basis het zelfde was? We zullen het nooit weten omdat deze twee atleten nooit naast elkaar op het podium hebben gestaan of zullen staan. In 1988 mocht Cor voor het eerst mee naar een internationale wedstrijd waar hij een vijfde plaats bij de lichtgewichten wist te bemachtigen. Zo’n eerste internationale wedstrijd is altijd een speciale ervaring maar een jaar later stond hij op de World Games en deze wedstrijd is voor hem het meest speciaal gebleven.

Wedstrijden doen was voor Cor altijd een goede motivatie om te kijken of er vooruitgang in zijn fysiek zat. Cor trainde elke dag, natuurlijk hanteerde hij bepaalde trainingsprincipes maar de rode draad in zijn trainingen was altijd: luisteren naar je lichaam. En
dat is iets wat Cor aan iedereen wil meegeven: “Luister naar je lichaam en geloof in je zelf”. Sinds enige jaren heeft Cor een eigen sportschool waar hij zelf nog elke dag, met uitzondering van het weekend, traint. De wedstrijden blijven aan hem trekken en hij denkt dan ook dat hij ooit wel weer het podium op zal gaan. Voorlopig echter vindt hij zijn gezin en zijn kleinkinderen het belangrijkste in zijn leven, en hoopt hij zijn sportschool uit te bouwen naar een multifunctionele sportschool.  

 

Vraag het Ed - Hoe krijg ik meer massa in mijn benen ?
Pure Power : Progressie