Bodybuilding 

Nieuws uit Belgie : Blitscarrière voor “sterke” Filip Onghena

Wednesday 01 February 2006
280
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Wie de laatste maanden een wedstrijd in Nederland en Belgïe heeft gezien, zal de naam Filip Onghena zeker niet onbekend in de oren klinken. Deze middenklasser traint al van zijn 16 jaar en met een begeleider als Siggi Segers lacht het succes hem toe. Hij werd dit jaar onder meer 1ste bij de GPin Deventer, 1ste op het Belgische kampioenschap NABBA, 4de op het EK in Duitsland, 2de op de halve finale bij de BFBF(WABBA), 1ste bij de BFBF (WABBA) Grand-Prix waar hij werd geselecteerd voor het WK in Las Palmas en 4de bij de internationals op de S&F Cup.Tijd voor een nadere kennismaking dus.

|Blitscarriere-voor-sterke-filip-onghena-1_|

Wie is Filip Onghena?
“Ik ben juist 31 jaar geworden en woon te Lede in de provincie Oost-Vlaanderen. Ik ben gehuwd en heb 2 zoontjes.“

Hoe vaak train je en wat is je gewicht on en off season?
“Ik train al 15 jaar en dat steeds 5 maal per week. Mijn gewicht op wedstrijd was dit weekend 97,5kg. Off season is dat al vlug 108kg “.

Waarom ben je bodybuilding gaan doen?
“Ik train al sinds mijn 16de, maar weet eigenlijk niet meer waarom ik daarmee begonnen ben. Het zal zo wel iets geweest zijn dat te maken heeft met in de puberteit komen en een beetje rebelleren tegen de ouders omdat ze dat eigelijk niet graag hadden. Ik ben altijd heel sterk geweest en dat zal ook wel een motivatie geweest zijn. Heb er altijd wel redelijk goed uitgezien maar bodybuilding wedstrijden waren niet mijn ding. Heb wel veel wedstrijden gedraaid maar dat was dan powerlifting waar ik ook heel goede resultaten heb behaald. Mijn laatste wedstrijd powerlifting was trouwens dit jaar in april en heb dat afgerond met een nieuw Belgisch record (mijn 4de), Belgisch kampioen in mijn categorie (mijn 10de) en een overall titel . Toevallig de week erna ging ik met mijn trainingspartner eens bij Siggi trainen bij DO IT in Turnhout. Daar moest ik onmiddellijk voor de spiegel gaan staan en laat maar eens zien …… na wat praten en plannen was het snel duidelijk , binnen 6 weken heb je je 1ste wedstrijd in Deventer om eens te proberen. De week erna waren dat al 2 wedstrijden en nog grappiger: de week erna waren het er al 3. Waarom niet eigelijk dacht ik, we kunnen maar direct goed starten. Zal ook nooit de woorden van John vergeten die tegen me zei de 1ste keer dat ik hem zag….. “Je bent een prijzenbeest Filip”. Eindelijk ging ik eens weten wat ik waard was op het podium. Waarom ik bodybuildingwedstrijden ben beginnen doen….. wel iedereen was steeds maar bezig dat ik goed stond maar wanneer zet je die stap hé. Maar ik doe het heel graag en dan doe je dat gewoon al moet je een hele week leven op schoenzolen eten…(lacht)

Je hebt op korte tijd al wat succes geboekt, hoe sta je daar tegenover en welke zaken denk je dat ertoe hebben gebracht dat je dit succes hebt kunnen behalen?
Hoe ik daar tegenover sta? Ik begin nu echt te geloven dat ik wel weggelegd ben voor bodybuilding, gaat heel goed. En het is natuurlijk heel fijn om een goed resultaat te behalen. Een sterk karakter, de goede begeleiding van Siggi en John, de prachtige trainingsschema’s van mijn trainingspartner en de tweestrijd met mijn tweelingbroer om de beste te zijn, zijn allemaal zaken die mij hard geholpen hebben.

Wat houdt je dieet in?
Wel dat is eigenlijk simpel, ik moet beginnen een week of  7 voor de wedstrijd en iedere week gaan er wat calorieën af en wat producten die je niet meer mag eten. Siggi is daarvoor de geschikte man en bekijkt dat van persoon tot persoon. John die komt steeds uit de hoek met een goede tip of raad waar je je dan van afvraagt: ”hoe weet die man dat toch allemaal?” en zo vangen die twee elkaar wel heel goed op vind ik. Ik doe mijn best om niet aan de chocolade te zitten….. en dat lukt wel redelijk…. Hmhm . De ene persoon heeft het al wat gemakkelijker dan de andere om te diëten. Maar ik vind het allemaal wel fijn.

Welke supplementen gebruik je?
Creatine, Glutamine, Bcaa’s, Vitamine E en C, B-complex, Hi-vites, Pure whey, Pro 80, Glucosamine, Zma en Cla. Begin nu maar aandelen te kopen van PERFORMANCE want de verkoop gaat stijgen denk ik.(lacht) Ja het is een heel lijstje, maar ik eet namelijk geen groenten. En nu zegt elke moeder in België en Nederland “foei, foei, foei” Dat vang ik daar wat met op denk ik. Elk supplement doet wel zijn werking..

Wat mis je het meest tijdens je dieet?

Ja, chocolade niet want dat is het enige waar ik tot de laatste dag met zeur. Ik denk een lekkere boterham met kaas. Heel simpel, maar wat ik mis, is het kunnen eten van brood.

|Blitscarriere-voor-sterke-filip-onghena-2_|

Welke spiergroep krijg je het best getraind en welke krijg je slecht getraind?

Borst trainen is altijd een feest…. Laat de kilootjes maar komen. Daarom heb ik misschien een heel goede borst. Al de rest trainen is een “klein feest” maar ook met veel mensen , als je begrijpt wat ik bedoel.. De trainingen zijn altijd zwaar! Buik gaat wat minder maar daar weet ik de oorzaak wel van denk ik….Ik ben namelijk nooit tevreden met mezelf. Door de heel goede begeleiding van Siggi en John sta ik nu zelfs heel graag op het podium. Het diëten en poseren is wel heel zwaar soms, hoewel ik niet mag klagen over de respons van mijn lichaam. Maar wat ben je na zoveel jaren trainen en je weet niet of je iets waard bent op het podium. Trouwens eens afzien is wel fijn vind ik.  Ik heb nu dit jaar alleen al 8 wedstrijden gedaan en 4 gastoptredens gegeven en ik moet zeggen: dat is wel genoeg voor 1 jaar. Ergens kriebelt het nog steeds binnen in mij om volgend jaar het BK en het WK (in Belgie) benchpress mee te doen…. Ik ga er mijn bodybuilding zeker niet voor verwaarlozen maar als de periode van de wedstrijd goed uit komt en ik voel me sterk dan ga ik deze kampioenschappen zeker meemaken en dat dan van onder de gewichten. Zware gewichten hebben en zullen altijd een uitdaging blijven.”

Heeft bodybuilding je leven veranderd?

Ja, daar mag je zeker van zijn. Bodybuilding is een geheel ander leven. Wie traint er nu 5 maal
per week(en het is zo fijn trainen als het buiten 30graden is) en wie staat er elke dag spiegeltje spiegeltje aan de wand te doen. Om nog maar te zwijgen over je eten… en kleren te vinden die passen. Hoe reageert je familie op het feit dat je juist deze sport beoefent? Heel blij denk ik. Als ik nog een sport zou doen, dan zou ik die in de nacht moeten beoefenen. Geen tijd meer over, zeker niet in wedstrijdvoorbereiding.

Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen aan bodybuilding?

Ik ga beginnen met de nadelen want dat zijn er veel meer: geen normaal leven, en dat houdt vele dingen in: tegen lekker eten moeten nee zeggen, rijk ga je er zeker niet van worden, 10kg erbij, dan weer een wedstrijd….8kg er weer af. Dat zo een paar keer per jaar, kleren kopen kan lang duren eer je iets vind dat nog past, iedere dag met honderden kilo’s trekken en sleuren, pezen, spieren en botten hou jullie maar vast want jullie mogen elke dag afzien, je bent de sterkste en dan is al het zwaarste voor jou......en dan vergeet ik er nog veel! Wel de voordelen, daar moet ik al eens voor nadenken……nooit woorden met iemand…pffft is dat een voorbeeld ?? Ligt wel aan hoe jezelf bent. Ik weet er anders geen, het is gewoon geen normaal leven. Extreem in alles.

Welke goede raad kan je meegeven aan de lezers?

Als je in iets goed bent moet je er volledig voor gaan. Eten is 65% van een grote jongen worden. Neem ieder jaar zeker minstens één of twee keer twee weken rust in acht! Dit is heel goed voor je lichaam. Doe bodybuilding nooit omdat je er wat breder wilt uitzien, doe het voor jezelf omdat je het mooi vind. Ga je voor wedstrijden, zoek dan eerst een goede begeleiding. Volg steeds één persoon voor je begeleiding en luister niet te veel naar wat die of die ander te zeggen heeft. Kijk en luister zelf ook naar je lichaam hoe het op alles reageert. En blijf vooral jezelf! En zeker en vast niet vergeten….. doe zoals de vrouwen: iedere dag zeker een half uurtje voor de spiegel staan…

Filip, bedankt voor je tijd! Sport & Fitness Magazine wenst je alvast veel succes op het komende Wereldkampioenschap en in je verdere bodybuildingcarrière.

 

Fitness- en Bodybuilding News Belgium - Belgische Kampioenschappen NCOBB en Selectie WK Parijs 2005
Fitness en Bodybuilding News Belgium - Belgen op het WK Powerlifting