Sterkste man 

Fitness en Bodybuilding News Belgium - Belgen op het WK Powerlifting

Wednesday 01 February 2006
266
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het Global Powerlifting Committee Wereld Kampioenschap 2005 had plaats in Dessau, Duitsland, van 17 tot 22 Oktober. 17 Lifters en 3 delegatieleiders, vormden het Belgische Team, waaronder enkele atleten die hun eerst stappen waagden op het internationaal platvorm.

|Fitness en Bodybuilding News Belgium - Belgen op het WK Powerlifting-1_|

 

Het team was een opvallend gezelschap, niet alleen door hun goede prestaties, maar ook door hun opvallende trainingskledij, de ambiance, het aantal lifters, en de meegereisde supporters. Ons land was vertegenwoordigd bij de teens, juniors, open en master klassen, zowel bij de dames als bij de heren.

Een van de leuke aspekten aan de GPC federatie is, dat ook op hun internationale competities, zowel wedstrijden plaats vinden voor dames en heren en alle categorien die er deel van uitmaken, uiteraard met gevolg dat de landen aanwezig zijn met behoorlijk grote delegaties en dat de competitieduur verdeeld is over meerdere dagen (duur WK ‘ 05, 6 dagen).

Bij de teens (13/15 jaar): onze eerste lifter een jonge dame genaamd Elyn Kimberley, met een squat van 102,5 kg en deadlift: 125 kg, goed voor het spreekwoordelijk “schot in de roos” en goud.

Bij onze heren teens was de eer weggelegd voor de gebroeders Joachim en Brieuc De Rudder, beiden goed voor een eerste plaats in hun respectievelijke klasse.

De hoofbrok bij de teens (16-17 jaar) was weggelegd voor ons weer sterk presterende Willaert Dries, met een 1e plaats. Dit jonge talent (-110) was nog maar eens goed voor een squat van 290 kg, bench press: 175 kg en deadlift van 280 kg, met nog wat wijsheid en ondervinding toegevoegd, zit zijn powerlifting toekomst op rozen.

De junior categoriën: bij de lichtere jongens (-67,5 kg) nam Calus Pieter afscheid in deze klasse door nog maar eens op het hoogste schavotje te klimmen om ook de trofee van beste junior terug mee naar huis te brengen.

Een andere jonge newbe lifter, Dryvers Jan wist een eervolle 3e plaats in de wacht te slepen. Juniors (-100 kg), bij deze zwaardere jongens was de strijd om een ereplaats tussen twee Belgische en een Lifter uit de USA.

Het goud werd behaald door Goovaerts Peter (270-170200) vòòr de USA lifter, onze andere Belg (Heiremans Michael) had jammer genoeg een ‘bomb out’ en kon dus geen aanspraak maken op een plaats. De zwaarste van onze juniors,

De Vadder Gunnar (-140kg) kwam als een beer op sokken en verdween ook zo, maar wel met de gouden plak.

De Open categoriën, in deze klasse zijn de lifters uiteraard in de piek van hun kunnen, en liggen de medailles niet zo maar voor het rapen. Eerst de vrouwen, buiten de medailles om, heerst er hier de laatste jaren een strijd voor de over-all titel tussen onze Belgische topper Michiels Wendi (58 kg) en twee Engelse liftsters, als dusdanig kan hier ook het lichaamsgewicht van belang zijn, maar om het kort te houden, na een moeilijke start (te korte opwarming) nam Wendi deze keer vrij relatief gemakkelijk, de maat van haar concurrenten en zonder zware inspanning nam zij zowel het gouden plak en de over-all trofee mee naar huis.

Bij de lichtere (-90) atleten hadden wij De Wannemaeker Johan die als 5e eindigde, met een toch niet onaardige persoonlijke prestatie. De heavy boys (-125). Om hier van betekenis te zijn moet men gauw boven komen met een squat tussen 350 en 400 kg en een bench van boven de 250 kg.

Onze Belgische lifter Crets Philippe, 124 kg zwaar en 2 meter in de lengte (1e deelneming aan een WK), verraste vriend en vijand door een prachtige prestatie neer te zetten Sq 330, Bp 210, Dl 305, en mede het falen van enkele tegenstanders toch een mooie 4e plaats in te nemen (na USA, GB en Finland), en er zat nog wel enkele kilogram meer in, maar toch leuk om in schoonheid te eindigen en met goede vooruitzichten.

En laatst maar geen last, onze Masters, 3 lifters voor ons landje (1 lichte (-75): Masson Guy (zilver), 1 midden (-100): Verblijdt Patrick (brons) en 1 zware (-125): Goovaerts Marc (zilver). Blijkbaar alle drie bezig aan een tweede jeugd met de juiste motivatie en niet te vergeten, in deze categorien zijn de kilo’s die men tilt nog meer dan behoorlijk hoog. En ja, wij hadden nog ergens een ouderdomsdeken, Ismailof Idris (+55jaar), die bij de single benchpress toch nog een 3e plaats wist mee te pikken.

Buiten de wedstijd om waren er nog enkele andere Belgen druk in de weer, zo mag men vermelden dat de Heer Elyn Wim, voormalig IPF Wereldkampioen, en de Heer Clincke Willy GPC Technical Officer, werden aangesteld om de functie uit te oefenen van Schatbewaarder en Secretaris van de Wereld Federatie. In ieder geval een dikke proficiat voor het hele team en men weet nu zeker in het buitenland dat er bij ons ook ernstig getraind wordt.

Nieuws uit Belgie : Blitscarrière voor “sterke” Filip Onghena
Sterkste Man - Zydrunas Savickas wint IFSA Strongman World Championship 2005