Sterkste man 

Sterkste Man - Zydrunas Savickas wint IFSA Strongman World Championship 2005

Wednesday 01 February 2006
218
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

|Sterkste-Man-ZydrunasSavickas-wint-IFSA-Strongman-World-Championship-2005-1_|

Op 24 en 25 september jl. vond in Quebec (Canada) de IFSA Strongman World Championship plaats. Na drie jaar achterelkaar op plaats twee te zijn geëindigd pakte de Litouwer Zydrunas Savickas eindelijk de eerste plaats. De Oekraïner Vasyl Virastyuk, die vorig jaar de World’s Strongest Man titel behaalde, eindigde dit jaar op de tweede plaats en de Rus Mikhail Koklyaev eindigde op de derde plaats. Zydrunas Savickas pakte met zijn wereldtitel een prijzengeld van 80.000 dollar. Tijdens de IFSA Strongman World Championship schreef Zydrunas Savickas maar liefst drie nieuwe IFSA world records op zijn naam: de joke race (410 kg) 16.15 seconden over 30 meter, de deadlift (320 kg) 10 herhalingen binnen de tijdslimiet van 90 seconden en de apollon Axle (155 kg) 8 herhalingen binnen de tijdslimiet van 90 seconden.

|Sterkste-Man-ZydrunasSavickas-wint-IFSA-Strongman-World-Championship-2005-2_|

|Sterkste-Man-ZydrunasSavickas-wint-IFSA-Strongman-World-Championship-2005-3_|

De Pool Robert Szchpanski wist één nieuw IFSA world record op zijn naam te schrijven, de shield walk (180 kg) 100 meter. De Amerikaan Travis Ortmayer wist ook één nieuw IFSA world record op zijn naam te schrijven en wel de MHPatlas stones: 5 stenen in een tijd van 28.49 seconden. Er vielen ook 'slachtoffers' tijdens de IFSA Strongman World Championship. Svend Karlsen viel uit met een knieblessure op de eerste dag na het derde onderdeel, Tomi Lotta werd geveld door een griepvirus en moest op de tweede dag na het eerste onderdeel de wedstrijd staken, Geoff Dolan brak zijn pink tijdens het laatste onderdeel de MHPatlas stones en kwam daardoor maar tot twee stenen en de Pool Robert Szchpanski scheurde zijn rechterbiceps in direct na zijn world record op het onderdeel shield walk.

|Sterkste-Man-ZydrunasSavickas-wint-IFSA-Strongman-World-Championship-2005-7_|

Dit jaar was de eerste editie van de IFSA Strongman World Championship, na de breuk met Trans World International eind vorig jaar. Trans World International en World Class Events organiseren hun eigen World's Strongest Man, die wordt gehouden van 27 september tot 2 oktober in China.

|Sterkste-Man-ZydrunasSavickas-wint-IFSA-Strongman-World-Championship-2005-5_|

 

De deelnemende atleten aan de IFSA Strongman World Championship konden zich plaatsen middels de zogenoemde IFSA Strongman 'pyramide' van enkele internationale wedstrijden. In het IFSA ‘pyramide’ systeem had Jarno Harms twee kansen om zich te kwalificeren voor de IFSA Strongman World Championship, nl. via de IFSA Strongman European Championship (17 juli jl. in Letland) of tijdens de IFSA Strongman World Open (20 augustus jl. in Brazilië). Tijdens de IFSA Strongman European Championship eindigde Jarno Harms echter op een 10e plaats, niet voldoende voor een rechtstreekse kwalificatie voor de IFSA Strongman World Championship. Jarno Harms had echter nog een kans om zich te kwalificeren en wel op de IFSA Strongman World Open. (Tijdens de IFSA Strongman West-European Championship in Hongarije kwalificeerde Jarno Harms zich voor deelname aan deze IFSA Strongman World Open.).

|Sterkste-Man-ZydrunasSavickas-wint-IFSA-Strongman-World-Championship-2005-6_|

Als Jarno Harms in Brazilië in de top vijf had weten te eindigen zou Jarno zich rechtstreeks hebben gekwalificeerd voor de IFSA Strongman World Championship. Jarno Harms eindigde in Brazilië echter op een zevende plaats. Jarno Harms draaide in Brazilië een goede wedstrijd, tijdens het onderdeel deadlift op herhalingen met 320 kg! pakte Jarno Harms een gedeeld tweede plaats met maar liefst zeven herhalingen (let wel: dit betreft een originele lage deadlift) en een tweede plaats op het onderdeel conan's circle, waardoor Jarno na zes onderdelen op een keurige vijfde plaats in het algemeen klassement stond. Op het voorlaatste onderdeel apollon axle ging Jarno Harms de mist in en kreeg 0 punten hiervoor waardoor hij zijn rechtstreekse plaatsing voor de IFSA Strongman World Championship verspeelde.

|Sterkste-Man-ZydrunasSavickas-wint-IFSA-Strongman-World-Championship-2005-4_|

 

 

 

Foto's : Marcel Mosterd
archief S&F132
Fitness en Bodybuilding News Belgium - Belgen op het WK Powerlifting
Sterkste Man - Slawomir Toczek wint Sterkste Man Open Bedrijvendag Hoogeveen