Fitness  Gezondheid  Bodybuilding 

Lichaam zuiniger met langzaam eiwit

Friday 18 August 2017
415
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het lichaam gaat zuiniger om met eiwitten waarvan de aminozuren geleidelijk vrijkomen. Hoe ‘sneller’het eiwit, des te minder profiteren de spieren van de aminozuren in het eiwit. Dat blijkt uit een Wagenings promotieonderzoek, dat ook interessant is voor krachtsporters. De darmen splitsen eiwitten in aminozuren.
Via het bloed bereiken de aminozuren de lever en de andere weefsels. Voor alle weefsels geldt dat ze niet zijn opgewassen tegen hoge concentraties vrije aminozuren.

Om zichzelf te beschermen proberen ze zoveel mogelijk aminozuren weer om te zetten in eiwitten, die niet giftig zijn, en de overblijvende aminozuren te verbranden. De mate waarin het lichaam aminozuren verbrandt wordt hoger naarmate de inname van eiwitten hoger is.

Een andere factor die meespeelt is het type eiwit, ontdekte fysioloog Jelmer Nolles. ‘Een eiwit als caseïne uit zuivel is bijvoorbeeld een langzaam eiwit’, zegt hij.

Caseïne vormt in de maag een wrongel, die in de darmen langzaam oplost. Eiwitten in soja en eieren zijn darentegen snel-splitsende eiwitten, die zorgen voor een snelle toename van de concentratie aminozuren in het lichaam. Het allersnelst zijn uiteraard de vrije aminozuren in supplementen.’

 

Photo by Kyle Johnson on Unsplash
archief S&F133
Opgewonden door cafeïne
Mariadistel verlaagt cholesterol