Bodybuilding 

Do You Remember ... Leen Koene

Saturday 01 April 2006
274
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Leen is een atleet die in de periode 1983 - 1993 op het podium stond. In die periode wist hij altijd aan de top mee te draaien maar na 1993 werd het stil rond Leen. Afgelopen jaar horen we gelukkig weer meer van deze topper en daarom ben ik hem bij Barbarian Gym in Amsterdam gaan opzoeken.

Hij is hier heel regelmatig te vinden omdat hij er zelf traint maar ook omdat hij Ed van Amsterdam traint in deze sportschool. Leen is met zijn 13de al met halteren ( zoals hij het noemt) begonnen. Voor die tijd deed hij al heel fanatiek aan judo, zo fanatiek dat hij met deze jonge leeftijd al aan wedstrijden meedeed. Het was zijn judo coach die hem aanspoorde om aan gewichttraining te gaan doen. Natuurlijk was dit in het begin allemaal op halve kracht en maar 3x per week maar met zijn 16de jaar ging hij vol aan de gang en trainde elke dag. Zelfs toen al had hij de ambitie om ooit eens mee te doen aan een bodybuilding wedstrijd. En met zijn 18de was het dan zo ver, zijn eerste wedstrijd de Open Randstad in Almere. Hij werd 3de. Leen had toen zo de smaak te pakken dat hij het zelfde jaar nog twee wedstrijden draaide waaronder de Hercules waar hij bij de junioren zwaargewichten 2de werd. Een jaar later stond Leen weer op de Hercules maar dan met 9 kilo spiermassa erbij, hij wist deze wedstrijd te winnen. Hierna was hij niet meer te stoppen. Hij kreeg een uitnodiging om mee te doen aan de Ek en de WK in Lugano Zwitserland. Ook hier scoorde hij bij de junioren heel erg goed. Op de EK werd hij 2de en de WK 3de In 1986 stond Leen voor het eerst niet meer in de Junioren klasse en als je denkt " dan zal het nu toch een zware dobber voor hem worden" dan heb je het mis. Op de Holland Hercules werd hij 3de bij de zwaargewichten en een jaar later won hij deze klasse met wederom een uitzending naar het buitenland.

Dit maal de Grand Prix van Tjechie waar hij 2de werd. Tot 1993 bleef hij altijd goed scoren maar voor Leen was de maat vol, waarom scoorde hij in Nederland altijd minder dan international? Hij deed in `93 mee aan de Night of the Champions waar hij 7de werd, op eigen kosten ging hij toch naar Burmingham om mee te doen aan de Universe. Hij werd 5de en liet daar de winnaar van de Night en andere die die wedstrijd voorhem eindigde, achter zich. Nadat hij terug was in Nederland ging hij verhaal halen bij de juryleden van de Night, hun antwoord was "je had gewoon pech die avond". Leen heeft na die gesprekken goed nagedacht, hij kon of stoppen met wedstrijden of ervoor zorgen dat ze hem niet meer over het hoofd zagen. Leen heeft er altijd in geloofd dat je deze sport op een gezonde manier moet doen, ok met een kleine ondersteuning, maar je moet er altijd nog wel met je hoofd bij blijven.

Omdat Leen dus geen zin had om op een ongezonde manier verder te gaan is hij in dit jaar gestopt met wedstrijden.
Na zijn wedstrijdperiode was het wel moeilijk om de draad van het sporten weer op te pakken. Het was uiteindelijk Dick Vrij die hem weer in aanraking bracht met sport maar nu met Free Fight. In "De Meer" in Beverwijk werd Leen regelmatig getraind door Dick en door Hans Nyman.

Nu doet Leen nog steeds aan Free Fight maar dan bij Mike`s gym in Amsterdam. Voor hem is dit een perfecte manier van bewegen en tevens is dit van belang voor zijn beroep. Leen werkt als beveiliging bij horecagelegenheden, evenementen etc. Maar het trainen met gewichten kan hij niet laten, hij traint dus bij de Barbarians en dat doet hij samen met Rinus vd Zeijden, zijn vroegere begeleider. Het mooie van bodybuilding vindt Leen nog steeds, dat het een grote puzzel is. Je moet steeds puzzelen met je trainingen en je voeding en supplementen. Blijven zoeken naar de stukjes. Daarom is het belangrijk dat je een goede trainer/ begeleider neemt. Deze mensen kunnen veel beter observeren en hierdoor sneller en beter puzzelen. Leen is al enige tijd begeleider van diverse sporters zelfs top sporters, en dat geldt niet alleen voor bodybuilders, ik noem; Rodney Faverus (free fight) en Khadir ( worstelaar) en natuurlijk Ed van Amsterdam. Voor de toekomst hoopt Leen gezond te blijven en een leuk leven te hebben samen met zijn vrouw en als hij iemand kan helpen dan doet hij dat. Ooit had hij de ambitie om meer met de begeleiding te doen maar op die gedachte is Leen terug gekomen. Personal Training zal in NLnooit echt groot worden, veel mensen willen een perfect lijf maar hebben er niets voor over. Nederland is daar gewoon te klein voor, de waarde van een goede begeleider wordt helaas nog steeds niet gezien. Buiten het advies om een goede begeleider te nemen wil Leen nog een advies geven. Zorg dat je een goede fysiotherapeut hebt. Deze mensen zijn er niet alleen om je te helpen met een blessure maar ze kunnen je ook helpen om je spieren los te halen. Door de spieren los te maken ontstaat er ruimte in de spieren, er ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er ruimte en ruimte is groei. Leen heeft heel veel mensen om zich heen die hij dankbaar is, maar hij wil Herman v. Breda speciaal noemen omdat deze man hem altijd alle ruimte geeft met zijn trainingen en begeleidingen. 

Tien fabels over voeding
Advanced Fitness - omega vetzuren - Vetvrije en vetarme dieten