Bodybuilding 

Do you remember...Jack van de Steen

Sunday 01 May 2005
341
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Jack van de Steen is een van de grote namen die een beetje in het vergeet boek is geraakt. Deze reus die geboren is op 4 december 1952 heeft veel wedstrijden gedaan met als hoogte punt Wereldkampioen Masters in 2000 bij de NABBA. Na deze wedstrijd hebben wij niets meer van hem gehoord of gezien wij zochten hem op op zijn eigen sportschool in Helmond.

Jack begon met trainen rond 1978. “Het trainen trok mij altijd al heel erg aan en in die tijd zag je steeds meer over Arnie (Arnold Schwarzenegger) in de bladen komen, en ik wilde ook zo`n lijf. Ik ben toentertijd begonnen met twee keer per week trainen en al snel werd dit meerdere keren in de week”

In 1982 deed Jack mee aan zijn eerste wedstrijd “De open Lichtstad” hij stond in de klasse boven 90kg en dit was meteen het schot in de roos, hij won zijn klasse. Hierna volgde de ene na de andere wedstrijd die hij allemaal won. Toch na al deze overwinningen stopte Jack tussen 1983 en 1986 met wedstrijden. “Ik had de

Ironman van `83 gewonnen maar zelf vond ik dat ik te kort kwam voor de Holland. Ik heb me zelf de tijd gegeven om te bouwen en mijn talent optimaal te benutten.”

In 1986 stond Jack op “De Holland” en daar kwam hij Willem Jonkman alias “IJzeren Willem” tegen. Na een behoorlijk heftige strijd won Willem met maar een punt verschil. Jack werd dus 2de. “Tussen deze kanjers van bodybuilders was ik natuurlijk heel erg blij met mijn 2de plaats. In het zelfde jaar deed ik mee aan de Grand Prix en deze schreef ik op mijn naam”. Hierna volgde weer een periode van geen wedstrijden, alleen maar hard trainen. Deze periode zou langer duren dan de eerste keer. Hij duurde maar liefst 10 jaar.

Na 10 jaar trok Jack toch weer de stoute schoenen aan en schreef zich in voor de Holland.

“Ik had al 10 jaar geen wedstrijden meer gedaan en ik denk dat daarom deze wedstrijd mij misschien wel het meeste is bijgebleven. Ik stond in de klasse boven 90kg naast Giovanni Thompson en Ken Mitchell, tussen de jonkies dus. Ik werd 3de en mocht mee naar de Wereld Kampioenschappen Masters in Griekenland. Dit was dus de eerste keer dat ik een selectie plaats had bemachtigd. Maar dat is niet de reden dat deze wedstrijd mij is bijgebleven” , lacht Jack.”Het was de waardering van de mensen die in de zaal zaten tijdens deze wedstrijd, zij kwamen na de wedstrijd naar me toe om hun waardering uit te spreken, en dat deed me goed, heel goed”.

In 1997 ging Jack naar de WK Masters in Griekenland en wist hier een prachtige 5de

plaats te halen. Het was zijn eerste internationale wedstrijd en hierna volgden er nog veel meer, allemaal met steeds een beter resultaat dan de vorige. Uiteindelijk stond Jack in 2000 op de WK in de klasse Masters, deze werd gehouden in Nieuw Zeeland. Na jaren hard te hebben getraind en gedieet werd hij eindelijk beloond, hij werd Wereldkampioen Masters. “Dit was absoluut het hoogte punt in mijn carrière als bodybuilder, ik was zoals je begrijpt in de wolken. Toch was er een keerzijde aan mijn overwinning, ik had verwacht heel veel reacties en felicitaties te krijgen. Maar niet eens de bond heeft mij gefeliciteerd en daar ben ik echt door teleurgesteld, en dat is nog zwak uitgedrukt”.

Jack is na deze overwinning gestopt met wedstrijden de rede hiervoor was dat het financieel niet haalbaar meer was. “Ik heb twee opgroeiende kinderen, de ene lijkt op mij en de andere is een echte voetballer, en die vergen ook tijd en energie, helaas heb ik om financiële reden afscheid van wedstrijdbodybuilding moeten nemen. Natuurlijk blijft deze sport mij heel erg trekken, het is mijn leven, ik heb immers mijn eigen sportschool. En trainen zal ik ook altijd blijven doen. Op dit moment train ik 4a5xperweekongeveer2uurperkeer.Ikwil er voor mij zelf gewoon goed uit blijven zien en natuurlijk blijf ik dromen van wedstrijden”. Hoe bedoel je blijf ik dromen van wedstrijden? “Ik zou heel erg graag nog een keer op de Universe staan. Maar mijn echte droom is natuurlijk de Masters Olympia!

De 10 tips van...Siggi Segers
Vraag het Ed!