Bodybuilding 

Vraag het Ed!

Sunday 01 May 2005
246
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Na de Ironman spreken we Ed weer om jullie vragen voor te leggen. Na zijn wedstrijd heeft hij nog niet echt zijn draai kunnen vinden, "Na al die regelmaat en het vaste patroon van mijn dieetfase zit ik soms echt te denken zo van: Wat moet ik nou doen?!? Geen verplichtingen, geen stress, niks. Wel lekker, maar ook vreemd. Momenteel ben ik bezig om keihard te trainen en me verder te ontwikkelen!". Niet alleen zijn eigen lijf is Ed flink aan het ontwikkelen, ook is hij bezig om zijn website verder uit te breiden. "De website heeft nu zoveel bezoekers, maar ze willen meer dan fotootjes. Vandaar dat ik nu elke maand trainingsschema’s en informatie over voeding op de site ga plaatsen. Het moet een soort ‘Ed- Magazine’ worden! In welke vorm dat allemaal gaat gebeuren weet ik nog niet precies, maar er komt gewoon meer handige informatie op de site! Dus allemaal kijken op : www.edvanamsterdam.nl "

Je bent nu al een tijdje prof en dat hoop ik ooit eens te worden, maar hoe ben je dat geworden?
Vraag van: Edwin uit H.

"Prof bodybuilder worden doe je niet zo maar even, daarvoor moet je eerst een wereldkampioenschap winnen. Om een wereldkampioenschap te winnen moet je weer eerst Nederlands kampioen zijn en je kwalificeren om mee te kunnen doen aan een

WK. Daarna moet je nog flink trainen om mee te kunnen komen met het niveau van de profs, want daar zit echt een groot verschil in. Zelfs al heb je het niveau van de Amerikaanse profs, dan nog win je niet zo makkelijk een wedstrijd omdat het erg om naamsbekendheid gaat... Die Amerikaanse jongens hebben gewoon een voordeel omdat ze in eigen land prof geworden zijn. Kortom, eerst ‘even’ Nederlands kampioen worden en een WK winnen!"

Ik train al vijf jaar, maar ik ga niet meer vooruit! Vroeger kwam ik veel spiermassa aan maar nu niet meer. Aan mijn training is niets veranderd, dus daar kan het niet aan liggen.

Vraag van P.J. uit H.:

"Je zegt wel zo makkelijk dat het niet aan je training kan liggen omdat die niet veranderd is al die vijf jaar, maar daar ligt het dus wel aan! Als je steeds hetzelfde traint en steeds dezelfde oefeningen doet, dan is het logisch dat je lichaam er aan went en dat je stopt met groeien. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je niet meer verder groeit en daar moet je doorheen! Een andere training is dan ideaal. Ga andere oefeningen doen en doe in plaats van vier setjes van tien eens vijf setjes van acht of vier sets van vijftien en pas de gewichten die je gebruikt er op aan. Laat je spieren even zo schrikken dat ze wel weer gaan groeien! Alleen op die manier kom je verder. Wat ik doe is bijna elke twee maanden anders trainen om mijn spieren wakker te houden en extra te laten groeien. Ga eens kijken op mijn website, want daar ga ik meer aandacht besteden aan trainingsprogramma’s en voeding enzo."

Wat is nou de beste manier om te squaten? Mijn trainingsmaat zegt dat je maar moet zakken tot je onderen bovenbeen een hoek van 90 graden maken, maar je moet toch veel dieper zakken?

"Helaas voor jou heeft je trainingsmaat gelijk. De hoek van 90 graden is inderdaad het beste. Ga je verder zakken dan bestaat de kans dat je kniebanden jouw manier van trainen niet meer aankunnen en gaan scheuren of gaan overrekken. Dat kan echt nare blessures veroorzaken! Om dezelfde reden moet je ook oppassen dat je knieen (als je zakt met squaten) niet voor je voeten uitkomen zeg maar. Dan komt er ook weer veel spanning op je knieen te staan waardoor je blessures kan oplopen. Je onderbenen moeten dus een hoek van 90 graden maken met de vloer en als je zakt moet je zakken tot je onder- en boven been ook een hoek van 90 graden maken."

Do you remember...Jack van de Steen
Review-Time: Questbar Chocolate Peanut Butter donut