Vragen & antwoorden 

Vraag & Antwoord: Groeihormonen gebruiken die voor een ander is voorgeschreven

Monday 01 May 2006
205
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Een nichtje van mij lijdt aan de ziekte van Turner en krijgt daarvoor groeihormoon injecties voor geschreven in behoorlijk hoge doseringen.
Zelf doe ik aan recreatief bodybuilding en zou wel wat spieren erbij willen hebben en vet eraf. Als ik het haar vraag zal ze eigenlijk wel bereid zijn mij af en toe wat te geven, maar doe ik hier goed aan?

Ans,
Den Haag

 

Beste Ans,

Eén op de ca. 3000 vrouwelijke baby's komt ter wereld met het syndroom van Turner. Een chromosomale afwijking. De vrouwelijke secundaire geslachtskenmerken zijn onderontwikkeld. Bindweefsel op de plaats waar eierstokken horen te zitten. Verder: brede borstkas, naar buiten gedraaide onderarmen, geringe oestrogeen productie en kleine gestalte. Vandaar dat groeihormoon in vrij hoge doseringen (10 IU, p.d.) wordt toegediend. Na het bereiken van de puberale leeftijd worden ook oestrogenen gesubstitueerd.

Dit is een heel beperkte beschrijving van het syndroom. Waar het mij omgaat is dit: Nooit, maar dan ook nooit medicamenten gebruiken die aan een ander zijn voorgeschreven. Punt uit! Zelfs al zou jij van die 10 IU die je nichtje vanaf kleuterleeftijd nodig heeft, maar 2 IU gebruiken, dan doe je haar tekort en zal ze zich niet zo ontwikkelen zoals gewenst. Het syndroom is al ernstig genoeg.

Nee dus! Medisch én ethisch niet verantwoord!

Peter

 

 

Photo on pixnio
door Peter van der Zon
archief S&F 134
Vraag & Antwoord: training tijdens detentie
Sportspecific: Energie Systeem Specifieke Training!