Gezondheid 

Afvallen? Vier biosignalen die helpen te bepalen of je op de goede weg zit

Monday 09 May 2016
306
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Waarschijnlijk herken je het wel: de zomer komt er aan, of misschien heb je net een zwangerschap achter de rug. Het zou mooi zijn als die laatste paar kilootjes er vanaf waren en het liefst nog gisteren. Maar door alle drukte die het gezin en de rest van het dagelijks leven van je eisen denk je waarschijnlijk het volgende: ik start maandag wel…

Een stiekeme bekentenis van mijn kant uit: als personal trainer hoor ik dit verhaal eigenlijk standaard op elk verjaardagsfeestje. Vaak wordt het via een omweg gevraagd, maar de hulpvraag is vaak duidelijk: wat is de heilige graal? Wat kan ik het beste doen? Laat me eerst even iets over mij als trainer vertellen. Ik geloof dat elk lijf uniek is. Er is maar één ‘jij’. Iedereen zit anders in elkaar en voor de beste resultaten moet iedereen ook iets anders doen. Stefan Ianev, één van ’s werelds meest succesvolle trainers, vertelt het in zijn cursussen mooi. Er zijn twee spelregels op het gebied van voeding die voor iedereen altijd gelden:

  1. Niets werkt voor iedereen hetzelfde.

  2. Niets werkt voor altijd.

Dus iets wat nu goed voor je werkt, kan over drie maanden toch niet meer het juiste zijn. Mijn cliënten willen graag snel resultaat, dus mik ik vaak op 1 kg per week. Lukt dit niet? Dan moet er dus iets veranderen. Hoe weet jij nu of je op de goede weg bezig bent?

Gelukkig had Stefan nog meer waardevolle tips. Welk dieet je ook besluit te volgen, jouw lijf geeft een aantal signalen af. Er zijn vier belangrijke ´biosignalen´ die je elke dag een cijfer zou moeten geven: honger, energie, cravings en je ´sexdrive´. Afgekort HECS.

Het eerste biosignaal is honger. Honger wil je vermijden, al is het alleen maar omdat een eetpatroon dat honger geeft gewoon niet vol te houden is. Hoe minder honger, hoe beter. Wanneer je dit signaal vandaag een cijfer zou moeten geven tussen de 0 en 10, dan wil je dus laag scoren.

Het tweede signaal is energie. Een goed eetpatroon zou je energie moeten geven, ook wanneer je gewicht kwijt wilt. Er is een groot scala aan mensen die in de middag en in de avond inkakken. Wanneer je de juiste voedingskeuzes maakt, heb je hier bijna geen last van. In je energiepijl wil je tussen de 6 en 10 scoren.

Het derde signaal is een craving. Een craving is een specifieke drang naar zoetigheid (chocola bijvoorbeeld) of naar iets hartigs. Cravings komen vaak voor wanneer je te weinig eet. Op termijn kan dat betekenen dat je of gaat overeten of dat je stofwisseling omlaag gaat, waardoor afvallen ook niet meer lukt. Let dus op: je hoeft op de dag zelf geen honger gehad te hebben om cravings te krijgen! Ook wanneer je geen honger ervaart, kun je te weinig eten!

Het vierde signaal is je sexdrive. Nou kan je zin in seks door een hoop zaken bepaald worden, maar de manier waarop je eet is ook zeker van invloed. Heb je meer ´zin´, dan is dat over het algemeen een goed teken.

Hou elke dag je score bij en luister naar je lijf! Scoor je op een aantal punten niet goed en stagneert je gewicht? Time to change!

Daniel Schepers
Shape Shifters

Photo by Arek Adeoye on Unsplash
Photo by Rezel Apacionado on Unsplash
Professionele shaker voor fanatieke sporters
EAT NATURAL LANCEERT NIEUWE SUPER GRANOLAS VOEDZAME ONTBIJTGRANEN ZONDER GERAFFINEERDE SUIKER!