Fitness 

Behind the scenes: Top sporter in beeld, Erik Landman

Thursday 01 June 2006
204
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Newsflash: Nijmegen Emperors veroverde zaterdagavond 25 maart de achtste titel in de geschiedenis van de Keizerstad met een relatief eenvoudige 2-5 zege op Heerenveen. Nijmegen Emperors zijn landskampioen 2006!

Reden voor S&F magazine om de aanvoerder van dit team uit te nodigen voor een interview.
De 30 jarige Erik Landman in de ijshockeywereld beter bekend als “the Iceman” schoof dit keer aan tafel. Deze sympathieke reus van bijna 2 meter met zijn blonde haar en blauwe ogen doet mij spontaan denken aan Boris Becker .

Dit jaar is hij al 25 jaar actief in deze sport en heeft 90 Interlands op zijn naam staan.
Op de wereldranglijst staat zijn naam op de 33e plaats.

Erik is op 29-10-1976 geboren te Heerenveen en is opgegroeid in een warm nest waar de sport ijshockey er al van huis uit met de paplepel werd ingegoten. Zijn vader speelde recreatie ijshockey en besmette Erik en zijn oudere broer Jacco al op zeer jonge leeftijd met het “ijshockey virus”.

Zij waren als kind al enthousiast supporters van de Feenstra Flyers. Erik werd op 5 jarige leeftijd door zijn vader overgehaald om ijshockey te gaan spelen. The Iceman kon daardoor eerder schaatsen als dat hij kon fietsen. Dat pa oog had voor talent blijkt uit het feit dat beiden zoons op nationaal en internationaal niveau hoge ogen hebben gescoord.

Zijn “bambi op glad ijs act” voerde hij uit op 5 jarige leeftijd en had meteen zijn tanden door zijn lip. Het was al snel duidelijk dat pa Landman zijn pupillen naar een hoger niveau wilde tillen. Om 7.00 uur in de ochtend voor schooltijd en meteen na schooltijd moesten de toen nog mini welpjes het ijs op om te trainen. Dit om de techniek op de schaats en beheersing van de stick en puck onder de knie te krijgen.

Erik stroomde als snel door van de welpen naar de junioren en met zijn talent voor ijshockey sloeg hij diverse klasse over en belande in het 2e team van de BP Flyers. Snel daarna speelde hij in het 1e team van de Heerenveen Flyers op 17 jarige leeftijd, waar hij 11 seizoenen achtereen heeft gespeeld.

Op zijn 24e kreeg hij via een spelers makelaar een contract voor Amerika waar hij 1 jaar in de United League competitie speelde bij het team Fort Wayne Kommets.

A dream came through for the Iceman want hier kon hij immers ervaring opdoen als professional. Helaas werd deze droom wreed verstoord omdat het in Amerika wemelt van de ijshockey talenten. Volgens Erik trekken ze daar een blik spelers open uit hun eigen achtertuin en hebben ze talent uit Nederland niet direct nodig. Erik vertrok uit the States met mooie herinneringen en veel ervaring rijker terug naar Nederland.

Toen de coach van de Heerenveen Flyers er lont van kreeg dat het contract van Erik Landman niet verlengd werd nam dit meteen contact met hem op. Deze vroeg hem om de halve finale mee te spelen.

Na een slopende reis van 18 uur via Detroit naar schiphol met veel vertraging kwam hij op de dag van de wedstrijd aan. Met maar 2 uur slaap achter zijn kiezen speelde hij de sterren van de hemel tegen Tilburg en wonnen zij de halve finale. De coach vroeg hem meteen mee te spelen in de finale tegen de Amsterdam Tigers die ze kansloos verloren. Omdat de spelers makelaar geen team voor hem vond om terug te keren naar de States accepteerde Erik het contract wat Heerenveen hem aanbood.

Het team waar hij als junior begon verliet hij in 2005 en tekende een contract met de Nijmegen Emperors. Waar hij dit seizoen met zijn team de velbegeerde Landstitel wist te behalen. Deze wedstrijd maakte bij hem echter gemengde gevoelens los. Dit was de laatste wedstrijd voor broer Jacco die stopte na 13 jaar gespeeld te hebben voor de Vadeko Flyers uit Heerenveen omdat het moeilijk werd om gezin, maatschappelijke loopbaan en professioneel ijshockey te combineren. Jacco geld als 1 van de Nederlands beste verdedigers van de afgelopen 20 jaar. Dit veroorzaakte een emotionele confrontatie op het ijs bij de gebroeders Landman die nu in plaats van met elkaar tegenover elkaar stonden. Zijn broer Jacco had gehoopt op een sprookje en af te sluiten met een Landskampioenschap maar Erik en zijn team gingen er met de Titel vandoor. Dat de familieband sterk genoeg is blijkt uit het sportieve gedrag van beiden broers die het elkaar zo gunnen.

Om de lezer wat sneller kennis met jou en ijshockey te laten maken leg ik je nu wat vragen voor.

 

Wat is het verhaal achter het play off baardje?

Dat is bijgeloof van de spelers, een soort van traditie. Haar is kracht denk maar aan het verhaal van Samson. De achterliggende gedachte is om de tegenspelers te intimideren. Na de wedstrijd scheren alle spelers zich in de kleedkamer.

Waarom zijn er zoveel wissels tijdens een wedstrijd?

De wedstrijd bestaat uit 3x 20 minuten. Gemiddeld is een speler 55 seconden op het ijs dit omdat de sport zeer explosief is. Wil je scherp blijven en je voor 100% geven kost dit heel veel kracht. Dit is ook om de verzuring van de spieren tegen te gaan.

Hoeveel sticks breek je in 1 seizoen?

Hangt er vanaf met welke sticks je speelt. Dit seizoen hebben we met karbon sticks gespeelt en heb ik er zo’n 12 gebroken. Gelukkig hoef ik ze niet zelf te betalen want die dingen kosten tussen de 150 en 200 euro.

Wat is je meest sportieve hoogtepunt?

Ik heb er twee. De 1e was de W.K. seizoen 1999 / 2000 van de C-pool promoveren naar de B-pool dit was met het Nederlands team. En natuurlijk de beker winnen en Landskampioen worden dit seizoen met Nijmegen. Wat is jouw favoriete ijshockey schaats? Bauer, die zitten lekker en zijn lekker licht. Is een van de merken die de technologie van het schaatsen maken onder de knie heeft.

Hoe vaak heb je voor Nederland Internationaal gespeeld?

Ik heb 6x de W.K. gespeeld bij de senioren en bij de junioren 1 E.K. en 1 W.K. De Olympische spelen hebben helaas net niet gered we zaten in de kwalificatie en eindigde 2e achter Polen. De Olympische droom was toen snel voorbij.

Hoe ziet jouw wedstrijd voorbereiding voor het komende seizoen eruit?

Ik ga weer de sportschool in met mijn “Drill Sergant” Jack Zwolle om mijn basis conditie op pijl te houden en werken aan mijn startsnelheid. Dus meer explosiviteit creëren in mijn benen dit o.a. door middel van krachttraining 4x per week. Squat met de stang in de nek en plyometrische training voor het snelle voetenwerk. De “stairs of death”” in Kuinre bij de oude Burcht is daar ook een onderdeel van. Deze steile trap nemen we “tig” keer in een soort van kikkersprong. Daarnaast probeer ik gewicht aan te zetten. Nu na het wedstrijd seizoen ben ik zomaar 6 kilo lichter. Ook mijn voeding pas ik dan aan en neem er supplementen bij als Vitargo, eiwitten en creatine. Multi-vitamine ziften standaard in mijn voeding en HMB gebruik ik om alles vast te houden.

Hoe belangrijk zijn supplementen en een goede coach voor jou als het om krachttraining gaat?

Heel belangrijk! Mede door mijn snelle stofwisseling. Het is belangrijk om expertise erbij te hebben die weten waar ze het over hebben, alleen dan boek ik goede resultaten.

Hoe ziet jou kracht trainingschema er momenteel uit?

Ik train momenteel bij Life Style in Sneek dat bevalt me goed en de sfeer is relaxed. Krachttraining is voor mij belangrijk en begin nu met basis voor kracht en massa.

Maandag : Borst, (o.a.vlak en schuin bankdrukken, dumbbell-press met hoofd over de bank.) Schouders (o.a. neck press, shrugs, en voorslaan met stang) Triceps (o.a. smal bankdrukken, overhead extention)
Woensdag; Benen (o.a. squat, front squat, legg press, legg extention, deadlift)
Vrijdag; Rug (o.a. deadlift, bend over row met stang, latpully, one arm dumbbell row) Biceps; (o.a. dumbbell curl en curl met de stang. Zondag is weer zoals maandag met weer variatie in de oefeningen want met mijn coach weet je het nooit. Ik heb steeds een dag rust tussendoor daardoor verspringen mijn trainingsdagen ook per week.

Wat is voor jou de mooiste ijsbaan in Nederland en welke in het buitenland?

Thialf in Heerenveen heeft altijd geleefd en geschiedenis gemaakt in zo’n klein dorpje in Friesland. En natuurlijk het Fort Wayne stadion in de States omdat daar 9.000 tot 10.000 mensen in kunnen is het een imposant stadion.

Wat doe jij absoluut niet de avond voor de wedstrijd?

Lachend;, niets bijzonders. Ik ben zelfs de avond voor de wedstrijd wel gaan stappen tot 5 uur in de kroeg en kan dan redelijk in de olie zijn, maar de volgende dag wel 3x scoren en winnen tegen Tilburg. Het ligt aan je -gemoedstoestand, je gaat op je intuïtie af. Doe waar je op dat moment behoefte aan hebt als je maar ontspannen bent, daar voel je jezelf lekkerder bij. Je moet jezelf mentaal motiveren en dat is voor iedereen anders. Zolang ik maar op het ijs presteer

Ben je bijgelovig?

Toch wel, als we de wedstrijd daarvoor goed gespeeld hebben wil je het goede gevoel vasthouden. Ik kan dan echt op dezelfde manier bijvoorbeeld eerst mijn rechterschaats aan trekken omdat ik dat toen ook heb gedaan, of me op dezelfde manier aankleden in dezelfde volgorde. Tijdens de Play Off heb ik zelfs mijn zweetpak laten drogen en niet gewassen..

Heb jij vaak blessures ?

Dat valt mee maar heb wel de nodige blessures gehad. Variërend van een gebroken onderarm tot 2 x mijn duim gebroken en 1 x een band afgescheurd, mijn wenkbrauw stuk, 2x mijn tanden eruit, een schouderblessure en hier en daar wat hechtingen van oor tot kin. Opvallend genoeg en mijn geluk is dat alle blessures op het bovenlichaam zaten. Het is een harde sport dus het hoort erbij.

Beoefen je nog andere sporten?

In mijn jeugd heb ik nog op voetbal gezeten, de combinatie zaterdag ochtend voetballen en in de middag ijshockey spelen heb ik twee en half jaar volgehouden. Momenteel vind ik het leuk om recreatief op de golfbaan of op de tennis court bezig te zijn.

Waar wordt jij door geïnspireerd?

Door prestaties leveren, het uiterste uit jezelf te halen dit geld ook voor mijn privé leven.

Raakt geïrriteerd door?

Met een glimlach;, hoe ouder je wordt , hoe meer je kan hebben. Vroeger had ik een korter lontje. Je doet alles om te winnen, nu ik ouder wordt uit ik me ook anders, ook omdat je een andere rol krijgt in je team.

In mijn privé kunnen situaties of mensen best ver met mij gaan. Tijdens de wedstrijd ligt het irritatiepunt bij mij laag. Ik kan mij dan storen als het niet loopt in mijn eigen team of zwaar irriteren aan de scheidsrechter. Gelukkig kan ik er nu redelijk mee overweg.

Wat is jou meest opvallende uitspraak geweest?

“Ik ga naar Nijmegen “dat sloeg in als een bom bij Heerenveen dat had niemand verwacht. Dat was voor de club sneu gekieteld maar ik vond het keurig.

Wat staat er in jou gebruiksaanwijzing?

Neem me zoals ik ben dan heb je het meeste aan me.

Wie bewonder jij het meest?

Mijn moeder dat is een hartverwarmend mens en heeft heel veel voor ons over. Familie komt voor mij op de 1e plaats dus ook mijn Pa en mijn broer met de kleintjes.

Wanneer was jij op het juiste moment op de juiste plaats?

Het seizoen 2005/2006. Na zolang bij Heerenveen te hebben gespeeld is het nooit gelukt om de velbegeerde landstitel te behalen. Na mijn overstap bij Nijmegen zijn we nu landskampioen geworden.

Welk telefoontje heeft jouw leven veranderd?

Toen ik te horen kreeg dat mijn ouders na 30 jaar gingen scheiden. Dit had niemand verwacht en zet je aan het denken. Niets is wat het lijkt en relatief is alles betrekkelijk.

Wat is jouw levensmotto?

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Met wie zou wel eens 1 dag willen ruilen?

Lijkt me leuk om 1 dag te ruilen met Hugh Hefner (playboy) dat spreekt voor zichzelf voor iedereen die van mooie vrouwen houd.

Het karakter van jou ideale vrouw moet zijn?

Zelfstandig, lief , spontaan en grappig. Ik heb ook wel iemand nodig die me achter de broek aan zit.

Ben je wel eens impulsief?

Soms kan ik nogal een flapuit zijn terwijl ik eerst beter had kunnen nadenken maar dat hoeft niet negatief te zijn.

Wat zijn jou positieve eigenschappen?

Ik ben vrolijk en een doorzetter. Ik sta graag open voor anderen en mag mensen graag helpen. Eigenlijk ben ik altijd wel positief ingesteld en een echt gevoelsmens.

Wat zou jij aan jezelf willen veranderen?

Mijn stofwisseling die mag wel wat trager. Ik moet er echt veel aan doen om weer op gewicht te komen en ik zou wat meer aan mezelf moeten gaan denken.

Wat zijn jouw hobby’s?

Fitness, uitgaan met vrienden, lekker sociaal zijn in de kroeg of naar muziek luisteren. Ik download en brand alles van House tot REM , R&B., the Doors, Guns & Roses ik heb een brede muziek keuze. Om echt een boek te lezen heb ik te weinig tijd, meestal koop ik een tijdschrift, Panorama of FHM magazine dat leest makkelijk weg. En mijn betaalde en grootste hobby is natuurlijk IJshockey. Dit is nog steeds mijn grootste passie en daar past alles zich op aan.

Naar welke muziek luister je het liefst?

House muziek dit draaien we o.a. ook in de kleedkamer voor de wedstrijd omdat het zo lekker opzwepend is.

Wat is jou favoriete voedsel?

Pizza en de witlofschotel met ham en kaas van mijn moeder.

Welk geurtje gebruik je?

Orange van Hugo Boss of Cool Water van Davidoff ,ik hou van frisse geuren.

Hoe ziet jouw favoriete avond eruit?

Tijdens het seizoen om 18.00 uur naar de ijsbaan en om 20.00 uur de wedstrijd en privé de avond doorbrengen met degene van wie je houd. Bijvoorbeeld lekker eten of een film zien met je partner of stappen met je vrienden.

Welke ringtone en schermafbeelding heb jij op de mobiel?

Jamster ringtones “Pick up the phone” en op mijn scherm staat mijn kleine neefje van 5 jaar.

Wat is jouw goal ?

Op sportgebied is mijn ultieme goal om kampioen te worden met Heerenveen.
Ik hoop blessure vrij te blijven en zolang mogelijk door te gaan met waar ik plezier in heb.

Hoe zie jij je toekomst over 5 jaar?

Ik hoop dat ik zelf dan nog speel met mijn redelijke neus voor de goal. Maar trainer worden is ook een optie, eerst met de jeugd en later met de ouderen.

En voegt daar met een glimlach aan toe:, ik hoop heel cliché dat ik gesetteld ben met een mooie vrouw en een gezinnetje heb gesticht.

Heb je nog advies voor de lezers van S&F magazine?

Als je ergens voor gaat doe dat dan voor 100%, wees gretig om te leren. Zet je prioriteiten anders, toon eigen initiatief en wees bereid daar dingen voor aan de kant te zetten om je doel te bereiken. Werk 2x zo hard aan de dingen waar je niet goed in bent.

Conclusie;

Het is duidelijk dat IJshockey de grootste passie is van deze happy single die in zijn dagelijks leven werkzaam is bij de hoofddealer van Microsoft, Macro Media te Nijmegen.

Erik doet op het ijs zijn bijnaam the Iceman eer aan wat wij zelf hebben mogen aanschouwen. maar deze topsporter is zeker ook een realistisch, spontaan en sociaal mens.

Wil je meer weten over IJshockey en Erik Landman check www.emperors.nl of www.ijshockey.com.
Natuurlijk is een bezoek aan een wedstrijd van deze reus ook zeker de moeite waard en zal je adrenaline spiegel doen stijgen.

Zumba® pakt uit met een nieuwe editie Zumba®-cruise
Component in groene thee misschien levensverlenger