Fitness 

Vraag & Antwoord: Massa of kracht opbouwen?

Thursday 01 June 2006
222
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Ik ben vaak op reis en kan dan niet trainen. Nu heb ik van een kennis een stel trekveren gehad. Die schenen bodybuilders vroeger te gebruiken. Er zitten vier veren aan en je kunt er ook biceps curls mee doen, door een voet in één van de handvaten te zetten en het andere te curlen.

Nu hoor ik van een vriend dat veren helemaal niet geschikt zijn om massa of kracht op te bouwen. Wat is jouw standpunt?

Andries Overschie

 

Beste Andries,

Trekveren? Rotdingen. De enige spieropbouwende oefening die je met veren kunt doen, is knijpen. Daarvoor bestaan van die handzame vuist apparaatjes. De trekveren die jij beschrijft, waren in de jaren 50, 60 van de vorige eeuw vooral populair bij jongens die 'even snel wat spieren wilden opbouwen.' Dat beloofde de reclame immers. Vergeet het maar.

Er is slechts een zeer beperkt aantal oefeningen (3 of 4) die je met veren kunt doen. Dan nog is het resultaat verwaarloosbaar.
Wat trekveren wel heel goed kunnen doen is blessures veroorzaken. Zeker als er een veer losschiet. Bovendien komen je borstharen en rugharen er tussen.

Als je vaak op reis bent en in hotels verblijft, maak dan liever gebruik van het meubilair om te trainen. Stoelen en tafels optillen, geeft meer resultaat dan trekveren.

Groetjes Peter

Peter van der Zon
Photo By Mekshan (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
archief S&F 135
Vraag & Antwoord: pure of melkchocolade ?
Vraag & Antwoord: Waarom valt de ene sneller af dan de ander?