Fitness 

Vraag & Antwoord: Waarom valt de ene sneller af dan de ander?

Thursday 01 June 2006
182
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Hoe kun je het volgende verklaren: mijn vriend Bart en ik zijn beide mannen van 23 jaar, we doen hetzelfde werk. Drie maanden geleden zijn we gaan trainen met gewichten. Daarvoor hadden we alletwee gevoetbald. Toen we begonnen, ging het de eerste twee, drie weken gelijk op. Daarna ging ik veel langzamer vooruit dan Bart. Een voorbeeld: We begonnen met Bench press 50 kg 10 reps. Na minder dan een maand kon Bart al bijna 25 reps met 50 kilo maken, ik nog geen 15. Dat ging zo door. We zijn Buddy's, maar het is storend dat voor mij elke keer de belasting verlaagd moet worden om een setje te doen.

De huisarts adviseerde een bloedtest. Ons testosteron was vrijwel gelijk op 29 en 30 nmol/L. Hoe kan dit? En wat is er aan te doen? Ik wil gewoon gelijk op kunnen trainen.

Sjoerd Utrecht

Beste Sjoerd,

Een schrale troost, maar dit soort verschillen tussen individuen die wat leeftijd, werk en 'sportvelden', vrijwel identiek lijken te zijn, treedt vaker op. Je ziet dat ook met mensen die vet willen kwijtraken: alles is schijnbaar gelijk, maar bij de één vliegt het eraf, terwijl de ander op een zelfde voeding maar zeer traag vet verbrandt. Ik kan natuurlijk van deze afstand en met de vrij beperkte informatie die jij geeft, niet onmiddellijk een oorzaak aanwijzen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat Bart in zijn jeugd (6-18 jaar) relatief veel zwaar werk heeft verricht. Sjouwen, lange einden fietsen naar school. Zoek de sleutel niet teveel in die bloedspiegels testosteron. Hoe belangrijk ook, testosteron is niet het enige hormoon dat van belang is bij aanwas van spiermassa. Bovendien geven de waarden het totaaltestosteron aan. Laat eens opnieuw prikken maar nu naar totaaltestosteron én vrij testosteron, dan krijg je wellicht al een heel ander plaatje.

Sterkte Peter

Peter van der Zon
Photo by Wokandapix on pixabay
archief S&F 135
Vraag & Antwoord: Massa of kracht opbouwen?
Vraag & Antwoord: Injecties met groeihormoon, werkt het echt?