Fitness 

Vraag & Antwoord: Hersengymnastiek

Thursday 01 June 2006
208
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Geachte Heer van der Zon,

Ik maak mij zorgen over mijn ouders die inmiddels de 65 hebben bereikt. Ik probeer ze aan het trainen te zetten, maar zij zeggen dat ze daar te oud voor zijn. En dat ik - 42 - eigenlijk ook al te oud ben om aan sport te doen. Verder lijkt het of ze steeds meer moeite hebben woorden te vinden en 'bij de tijd' te blijven. Ik heb eens gehoord dat het mogelijk is door training 'Hersengymnastiek', te voorkomen dat de hersenen gaan degenereren. Bestaan daar technieken voor?

Michel Baarn

 

Geachte Michiel,

Je zorgen zijn begrijplijk, maar als mensen echt 'aan het afbouwen' zijn en bepaalde dingen niet meer willen ondernemen -Zeker nieuwe activiteiten niet-... Ja, dan kun je weinig doen.
De hersengymnastiek waar jij op doelt, is tamelijk simpel: bewegingen uitvoeren die je niet gewend bent. Een Amerikaanse neuroloog adviseert zijn patiënten bijvoorbeeld hun tanden te poetsen met de niet dominante hand.

De menselijke hersens zijn -evenals spieren- lui en gemakzuchtig. Als je bijvoorbeeld elke dag dezelfde route naar je werk neemt, kan dat leiden tot verlies van capaciteit. Kort samen gevat zijn alle technieken waarbij je iets doet dat je niet gewend bent, stimulerend voor de hersenfunctie. Dat geldt voor sport, maar net zo goed voor het leren van bijvoorbeeld een vreemde taal. Afwisseling en uitdaging zijn de sleutelwoorden. Als je je neerlegt bij de status quo die je -denkt dat- bij je leeftijd hoort, zal degeneratie toenemen.

Succes met de bekering van je ouders, Peter

Peter van der Zon
Photo by maxpixel
archief S&F 135
Vraag & Antwoord : Groeihormoon Jintropin
Vraag & Antwoord: Bodybuilding met glutenvrij dieet